Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Fatih Altaylı'dan Hakan Ural eleştirisi
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
Gülse Birsel'den 'Avrupa Yakası' uyarısı
18 Mart 2020 Çarşamba - 09:42

Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhanaya ilgi

TÜRKİYE’de koronavirüs vakalarının görülmesi sonrası salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşların, yüzyıllık bir lezzet olan ve besleyiciliği ile bilinen tarhanaya ilgisi arttı.

Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhanaya ilgi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

?Dünyada yayılan koronavirüsün Türkiye'de de görülmesinin ardından önlem alan vatandaşlar, uzmanların önerilerinin doğrultusunda bağışıklık sistemini güçlendirici yiyeceklere yöneldi. Türk mutfağının geleneksel çorbalarından olan tarhana çorbası da grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklardan korunmak için yüzyıllardır tüketilen çorbalardan biri olarak bu gıdaların arasında yer aldı. Özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için 7'den 70'e tüketilen 'Ata Çorbası' olarak da adlandırılan tarhana, salgının görülmesiyle daha fazla tüketilmeye başladı. Birçok sebze, bakliyat ve baharattan yapılan kış çorbası olan tarhana, besleyici olması ve güç vermesi nedeniyle salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla vatandaşların tercihi oldu.

İÇERİĞİ VE FAYDASI DİKKAT ÇEKİYOR

İzmir'in önde gelen tarhana üreticilerinden Kemal Çeltik, koronavirüsün ardından tarhanaya ciddi anlamda talep artışı olduğunu ifade ederek, "Anadolu'nun vazgeçilmez lezzeti tarhanamızda, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut direncini arttırdığı için tüketim arttı" dedi.

Tarhana yapım süreci anlatan Çeltik, "Yazın taze çıkmış sebzeleri kullanarak üretimimizi yapıyoruz. Mayalanma yöntemiyle üretimi gerçekleştiriyoruz. Tarhana yapımında en az 10 besin giriyor. Örneğin kırmızıbiber, domates, yoğurt, soğan, nane ve tam buğday unu gibi ürünleri kullanıyoruz. Taze kırmızıbiber antioksidan ile A ve C vitamini içeriyor. Domates likopen içeriyor. Yoğurt biliyorsunuz probiyotik, bağırsakları düzenliyor. Bağırsak florasını dengeleyen bir ürün. Bunların hepsini mayalanma yöntemiyle yapıyoruz. Mayalanma yöntemi kişinin bağışıklığının güçlendirmesine yol açıyor. Bu nedenle tarhanaya talep oldukça arttı. Ayrıca aileler, çocukları için de bebek tarhanası kullanmaya başladı. Halkımıza virüslerden kurtulmaları için tarhana tüketmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

'ÖZELLİKLE ENFEKSİYON HASTALARININ KULLANMASINI ÖNERİYORUM'

Uzman diyetisyen Ceren Batmaz Sarı tarhananın çok değerli bir yiyecek olduğunu söyledi. Tarhananın içinde önemli besinler olduğunu vurgulayan Sarı, "İçinde tam buğday unu, kırmızıbiber, domates, yoğurt ve çeşitli baharatlar gibi besinler mevcut. Ancak bunların taze ve mevsiminde kullanılması gerekiyor. Tarhana, vitamin ve mineral yönünden zengin bir besin. Özellikle A, B, C vitaminleri ile demir ve çinko gibi zengin mineraller içeriyor. Daha da önemlisi, özellikle bağışıklık sistemi için probiyotik bir besin. Mayalanarak, fermente olarak hazırlanıyor. Bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler için dost bir besin haline getiriyor tarhanayı. Özellikle enfeksiyon hastalıklarının olduğu bu dönemde tüketilmesini tavsiye ediyorum" dedi.

''BESİN DEĞERİNİ ARTIRMAK İÇİN KURU BAKLAGİL EKLEYİN

Tarhana çorbasının doğru şekilde hazırlanmasının önemli olduğunu belirten diyetisyen Sarı, "1 porsiyon için oda sıcaklığındaki 1 bardak suya, 1 yemek kaşığı kadar tarhana ekleyip 10-12 dakika karıştırmalı. Bir iki kez fokurdadıktan sonra ateş üzerinden çorba alınmalı. Damak tadına göre içine çeşitli baharatlar, kuru nane veya sarımsak eklenebilir. Ayrıca besin değerini daha da artırmak için içine kıyma, nohut veya kuru fasulye gibi kuru baklagiller de eklenebilir" diye konuştu.

'DAHA SIK TÜKETMEYE BAŞLADIK'

Koronavirüs sonrası tarhanaya ilgisinin artığını belirten Sibel Olguner, "Özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketiyoruz. Her sabah yiyoruz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği için tercih ediyoruz" dedi.

Evli ve 2 çocuk babası Cüneyt Atalay (39), "Tarhana çorbası yaz- kış tükettiğimiz bir yiyecek. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle koronavirüsten sonra daha sık tüketmeye başladık" diye konuştu. 

İlkokul 5'inci sınıf öğrencisi Beyza Çeltik (11), tarhanayı çok sevdiğini belirterek, "Günde 2 öğün içiyorum. Seviyorum tarhanayı. Sağlıklı olmak için içiyorum tarhanayı" dedi.

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI.(FOTO: KADIR OZEN IZMIR DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI.  FOTOGRAFTA SOLDA SIBEL OLGUNER,  SOLDAN IKINCI BEYZA CELTIK VE SAG BASTA CUNEYT ATALAY (FOTO: KADIR OZEN / IZMIR. DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI.(FOTO: KADIR OZEN IZMIR DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI.(FOTO: KADIR OZEN IZMIR DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI. FOTOGRAFTA TARHANA URETICILERINDEN KEMAL CELTIK (FOTO: KADIR OZEN / IZMIR. DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI.(FOTO: KADIR OZEN IZMIR DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI.(FOTO: KADIR OZEN IZMIR DHA)

ANADOLU'NUN ONDE GELEN LEZZETLERINDEN TARHANA, BESLEYICI VE BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMESIYLE VATANDASLARIN TUKETTIGI YIYECEKLERDEN BIRI OLARAK ONE CIKTI. OZELLIKLE KORONAVIRUS SALGINI SONRASI VATANDASLAR, TARHANAYA YOGUN TALEP GOSTERMEYE BASLADI. FOTOGRAFTA UZMAN DIYETISYEN CEREN BATMAZ SARI (FOTO: KADIR OZEN / IZMIR. DHA)

Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Koronavirüs için türkü besteledi
 
Koronavirüs salgınında ölü sayısı 7 bin 954’e yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs için türkü besteledi
MUĞLA'da yaşayan halk ozanı Abbas Balcı (68), tüm dünyayı etkisi altına ...
Özel harekatçılar, Yunanistan'ın göçmenler geri itmesini engelledi
EDİRNE'den Yunanistan'a geçen göçmenleri bu ülkenin güvenlik güçlerinin ...
Paskalya Bayramı'na 'koronavirüs' tehdidi
DİYARBAKIR'daki Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi'nde, Hristiyanların ...
 
Karadeniz'de şehirden uzaklaşanlar, köy ve yaylalara çıkıyor
KARADENİZ'de Mayıs ayında başlayan yayla ve köylere göç geleneği koronavirüs ...
Kalp krizi geçiren kaymakam hayatını kaybetti
GİRESUN'un Espiye Kaymakamı Dede Musa Baştürk, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
MSB: Bedelli askerlik celp ve sevk işlemleri ertelendi
MİLLİ Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "2020 yılında bedelli ...
 
3'üncü kattan atlayarak intihar etti
MERSİN’in Tarsus ilçesinde Ramazan A. (79), üçüncü kattaki evinin balkonundan ...
Ambulans yayalara çarptı: 2 ölü
İZMİR'in Karabağlar ilçesinde, ambulans yolun karşısına geçmeye çalışan ...
Yurtdışından gelen vatandaşlar Kocaeli'deki yurtlara yerleştirildi
KORONAVİRÜS nedeniyle bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirilen vatandaşlar, ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva