Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
17 Aralık 2011 Cumartesi - 09:29

Bakan Davutoğlu: " Afrika'nın her köşesinde olacağız "

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından TUSKON'un ev sahipliğinde düzenlenen 'Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakan Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı'nın gala yemeğine katıldı.

Bakan Davutoğlu:   Afrika nın her köşesinde olacağız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gala yemeğine Dişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono, Afrika Birliği Komisyonun Barış ve Güvenlik'ten sorumlu değerli komseri Ramtane Lamamra ile iş ve siyaset dünyasında çok sayıda davetli katıldı. Davutoğlu gala yemeğinde yaptığı konuşmasında, "Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürge güçler, tarihin üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya baksınlar. Burada kimleri kastettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Tarihimizi savunma hakkını bile elimizden almaya kalkanlar, kendilerinin terk ettiği Afrika ile bugün bizim buluştuğumuz Afrika'yı karşılaştırsın" dedi.

HEDEF 50 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

Davutoğlu, 2005'te Sahra Güneyi Afrika'yla toplam dış ticaret 3 milyar dolarken 2011'in ilk 10 ayında 6 milyar dolar olduğunu, yıl sonunda bunun 8 milyar doları bulacağını ümit ettiklerini söyledi. Afrika'nın tamamı ile olan ticaretin ise ilk 10 ayda 9 milyar dolardan 14.5 milyar dolara çıktığını ve geçen sene bir yıl içinde yakalanan 14.1 milyar doları 10 ayda yaptıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Hedefimizi de bugün bütün bakanlarla birlikte tespit ettik, 2014'te Türkiye-Afrika arasında 50 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefliyoruz. Siyasiler olarak bu kararları ortaya koyarken en çok güvendiğimiz insan grubu da bizim en büyük destekçimiz de Afrikalı ve Türk işadamları" diye konuştu. Davutoğlu, bugünkü toplantıda 350 Afrikalı iş adamının bin Türk işadamıyla 10 bin iş görüşmesi gerçekleştirdiğine de dikkati çekti.

"NE OLUR BÜTÜN AFRİKA'YI DOLAŞIN"

Gerçekleştirilecek çok hedef olduğunu ve bu hedefleri gerçekleştirirken en büyük güç kaynaklarının ise dinamik sivil toplum kuruluşları ile iş adamları teşkilatları olduğunu belirterek gerek TİM, gerek TUSKON, gerekse diğer iş dünyası örgütlerine büyük görevler düştüğünü kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Ne olur bütün Afrika'yı dolaşın, oradaki kardeşlerimizle buluşun, nerede bir engelle karşılaşırsanız Dışişleri Bakanlığı yanınızda olacak. Afrika bizim için uzak bir kıta değil. Belki şu anda Afrika ile stratejik ortağız, ama biz ruhen, zihnen kendimizi Afrika Birliğine tam üye kabul ediyoruz. Biz onların ayrı kıtalardaki kardeşleriyiz ve hep birbirimize kardeş olarak, eşit olarak bakacağız, karşılıklı saygı içinde bakacağız. Bizim anlayışımız budur. El ele 21. yüzyılı kat edeceğiz. Asırlarca sömürgeciliğin ıstırabı altında ezilmiş bu halklar ve sömürgecilere karşı en onurlu direnişi göstermiş bu millet, 21. yüzyılı el ele yürüyecekler ve 21. yüzyılda yükselen güç olacaklar. Bugün bizim tarihimizi yargılamaya kalkan sömürge güçler, tarihin üzerine ambargo koymak isteyenler, gelsinler bu tabloya baksınlar. Burada kimleri kastettiğimi çok iyi biliyorsunuz. Tarihimizi savunma hakkını bile elimizden almaya kalkanlar, kendilerinin terk ettiği Afrika ile bugün bizim buluştuğumuz Afrika'yı karşılaştırsın. Ten rengine, ırkına bakmaksızın, dinine, mezhebine bakmaksızın,Türklerle Afrikalıların nasıl buluştuğunu görsünler ve kendi tarihleri ile karşılaştırıp bir kez daha utansınlar. Biz bir daha sömürgeci zihniyetin Afrika'ya egemen olmaması için Afrikalı kardeşlerimizle kader birliği yapalım dedik. Onun için Başbakanımız Somali'ye, kendi ailesi ile en yakın arkadaşları ile çocuğu ile Türkiye'nin en seçkin aydınları ile gitti. Göstermek istediği tek birşey vardı, Somalili bu fakir, cılız, aç çocukların kaderi bizim kaderimizdi... Afrika'nın her köşesinde olacağız ve Afrika'nın bu makus talihini hep birlikte yeneceğiz. Bir daha Afrika, geri kalmışlığın, ezilmişliğin coğrafyası değil, onurun, başı dik duruşun ve ekonomik kalkınmanın coğrafyası olacak."

"EN BÜYÜK DERS..."

Türkiye ve Afrika'nın böyle el ele tutuşmuş olması, alabilene en büyük ders." diyen Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama tarihe tek perspektifle, tek yanlı bakanlara hiçbir tablo yeterli gelmeyebilir. Ama biz onlara da bu tablonun neler üreteceğini göstereceğiz. Türkiye ile Afrika Birliği arasında 2008 yılında atılan büyük stratejik adımı önümüzdeki yıllarda daha ilerilere taşımalıyız. Daha çok Afrikalı kardeşlerimizi Türkiye'de, İstanbul'da görmek istiyoruz. Daha çok Türk kardeşlerini de bundan sonra Afrika'nın her köşesinde görecekler."

"ÖNEMLİ YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİ"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, gala yemeğinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ticaret köprüsü programları kapsamında misafir edilen çoğu ülkeye ticaret heyetleri düzenlenerek kurulan ilişkiler daha da güçlendirilmiştir. Bu heyetler sayesinde Türk İşadamları birçok Afrika ülkesinde tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, eğitim ve sağlık gibi alanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirmistir. TUSKON ticaret köprüsü programları bu yönüyle ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesine ve süreklilik kazanmasına vesile oldu. Afrika'da yeni Türk büyükelçiliklerinin açılması, yeni noktalara Türk Hava Yolları'nın doğrudan uçuşlar başlatması ve ticaret müşavirliklerinin sayısının artırılması gibi kalıcı adımlar karşılıklı ticaret hacminin daha da artmasının önünü açmıştır."

"İNANIYORUZ Kİ AFRİKA İLE DAHA BÜYÜK BİR ORTAKLIK KURACAĞIZ"

Afrika ile ilişkilerin çok iyi bir yolda olduğuna dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ise "Ancak daha çok gidecek yolun olduğuna inanıyoruz. Afrika ile dengeli giden bir dış ticaretimiz var. Bu yılın ilk 10 ayında Afrika kıtası ile dış ticaretimiz 14,3 milyar dolar oldu. Geçmişe göre bu rakam anlamlı ama Türkiye'nin bir çok ülke ile olan ikili ticaret hacmi bir Afrika kıtasının ötesinde. Biz inanıyoruz ki sizlerin kararlı liderliği ile ülkemiz ve Afrika arasında dengeli, bize ve sizlere refah yaratacak bir dış ticaret ilişkisi kuracağız." şeklinde konuştu.

PLAKET VERİLDİ

Gala gecesinde yapılan konuşmaların ardından plaket töreni düzenlendi. Plaket töreninde TUSKON tarafında Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono ve Afrika Birliği Komisyonun Barış ve Güvenlik'ten sorumlu değerli komseri Ramtane Lamamra'ya plaketleri taktim edildi.

Gülseli ÖZDEMİR - İdris TİFTİKÇİ / İSTANBUL, (DHA)

 
Fuhuş baskınında bu kez yabancı kadın çıkmadı
 
Orta refüjü aşıp, karşı şeride geçen tır ölüm saçtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fuhuş baskınında bu kez yabancı kadın çıkmadı
Beyoğlu'nda, bir eğlence mekanında fuhuş pazarlığı yapıldığı ihbarı üzerine ...
İş makinesi paletinin altında can verdi
Avcılar-Beylikdüzü metrobüs yolu çalışması sırasında operatör yardımcısı ...
8'inci sınıf öğrencisi halı sahada futbol oynarken kalbine yenildi
Mardin'de 8'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Halil Gün, halı sahada futbol ...
 
Reyting operasyonunda 5 kişi adliyede
İstanbul'da reyting ölçüm ve yapım şirketlerine yönelik soruşturmada 5 ...
Eşini felç bıraktı, 17 yıl 11 ay hapse çarptırıldı
Bursa'da boşanma davası açan eşi 41 yaşındaki Kadriye Yıldızhan'ı geçen ...
5 liralık sigara Facebook’ta 2 lira
Kaçakçılar, şimdi de sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden satışa ...
 
Otomobilin bagajından heykel çıktı
Şişli'de uygulama yapan motorize yunus timleri, arama yaptıkları otomobilin ...
'Maaşım kesilince muayene etmediler, muhtaç kaldım, evlendim'
Zonguldak'ta, ölen babasının emekli maaşını alabilmek için boşandığı eşiyle ...
Manyas'ta yemekten zehirlenen baba öldü, 3 çocuğu yoğun bakımda
Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde akşam yemeğinden sonra fenalaşan hastaneye ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva