Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Serik'te motosiklet kazası; 2 yaralı
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Antalya'da 2 bin hemodiyaliz hastası var
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Emekli subaylardan anneler gününde 'kadın' farkındalığı
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
Şero CHP Genel Merkezi'ne döndü
19 Kasım 2011 Cumartesi - 09:29

Bakan Günay :"Noel Baba'nın kemikleri için İtalyanlarla kavga edeceğiz"

İtalya'nınPaestum kentinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İtalyan gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin peşinde olduklarını belirten Günay, “Ayasofya’daki türbelerden birinden çalınan İznik çinilerinin derhal Fransa’dan geri gelmesini istiyorum. Sizinle de Noel Baba’nın kemikleri konusunda kavga edeceğiz” dedi.

Bakan Günay : Noel Baba nın kemikleri için İtalyanlarla kavga edeceğiz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Paestum 14'ncü Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı için bulunduğu Paestum'da İtalyan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Günay, Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerle ilgili, 'Bugün neyin geri dönmesini isterdiniz' sorusunu, "Ayasofya'daki türbelerden birinden kaçırılan İznik çinileri Fransa'da. Derhal hatta bugün geri gelmesini isterim" dedi. Bakanlık yetkilileri, bu konuda 5 yıldır süren bir mücadele olduğunu aktardı.

"AZİZ NICHOLAS'IN KEMİKLERİ SIZLIYOR"

Bakan Günay ayrıca İtalya ile de bir Likya yazıtıyla ilgili süren yasal bir mücadele olduğunu aktararak, "Bu özel bir koleksiyonda yer alıyor. Yasal süreç sürdüğü için detaylı bilgi vermek istemem" dedi. Özellikle Fransa, Amerika ve İngiltere'de takip ettikleri eserler olduğunu vurgulayan Ertuğrul Günay gülerek, "Yakında siz İtalyanlarla da büyük kavgalar edeceğiz" diyerek, Aziz Nicholas'ın kemiklerinin İtalya'nın Bari kentine kaçırılmasıyla ilgili yasal talepte bulunacakları sinyalini vererek, şunları ekledi: "Patara'da doğan ve Demre'de yaşamış olan Aziz Nicholas'ın (Noel Baba) kemikleri zamanında korsanlar tarafından İtalya'nın Bari kentine kaçırılmış. Bu tarihte de yazar. Şu an Demre'de kilisesi ve evi binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor ama kemikleri Bari'de. Henüz yasal olarak bir girişimde bulunmadık."
"Ben eserlerin ait oldukları yerde sergilenmesini isterim. Çünkü onların da bir canı olduğuna inanırım" diye Bakan Günay'ın, "Biz Türkiye'de 'kemikleri sızlar' diye bir deyiş kullanırız. Aziz Nicholas'ın da kemikleri sızlıyor" esprisine tüm İtalyan gazeteciler güldü.

İSRAİL VE SURİYE'DEN GELEN TURİST SAYISINDA AZALMA

Bir gazetecinin 'Arap Baharı Türkiye'deki turizmi nasıl etkiledi?' sorusuna Günay, "Bir ölçüde Tunus'tan ve Mısır'dan bazı rezervasyonlar, çok büyük rakamlar olmasa da Türkiye'ye döndü. Öte yandan Orta Doğu'daki gerginlik nedeniyle İsrail ve Suriye'den gelen turist sayısında bir azalma görüldü" diye cevap verdi.

"KAZIYI YAPAMAYANIN HEMEN ELİNDEN İŞİ ALIRIZ"

Ertuğrul Günay, Türkiye'de 46 yabancı, 120'ye yakın da kazı olduğunu bunların da 9'unda İtalyanların yer aldığını vurgulayarak, "Ben bunları bizzat takip ediyorum. Türk olsun yabancı olsun ayrım yok. Bütçeleri yetiyor mu programları en iyi şekilde yerine getiriyorlar mı ona bakarım. Yeterli görürsem devam ederler, görmezsem hemen işi ellerinden alıyoruz" diye konuştu. Türkiye'de Karkamış'ta bulunan mayınlı bir araziyi temizleyip, arkeolojik kazı alanı haline getirdiklerini söyleyen Günay, burada da İtalyanların çalıştığını vurguladı.

YUNANİSTAN-TÜRKİYE ORTAK DESTİNASYON OLSUN

Bir gazetecinin, birbirlerine çok yakın olan, ancak ulaşım konusunda kolaylığı bulunmayan Yunan Adaları-Türkiye arasında bu konuda bir çalışma olup olmayacağıyla ilgili bir sorusunu ise, "Bu konuda bir çözüm üretilmesi gerektiğini her zaman söylüyorum. Hatta Türkiye ve Yunanistan'ı ortak destinasyon olarak tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

PİNA YARIMADASI'YLA İLGİLİ DETAYLI İNCELEME YAPACAĞIM

Bakan Günay, Türkiye'de çevrecilerin tepkisiyle karşı karşıya kalan, Bodrum'daki Pina Yarımadası'nda inşaat çalışmalarının tekrar başlamasıyla ilgili, "Türkiye'ye döndükten sonra detaylı bir inceleme yapıp, gerekli açıklamalarda bulunacağım" dedi. Çevre ve Orman Bakanlığı, aralarında MNG'ye ait iki farklı şirket ile Mesa Holding'e ait Mia Turizm'in bulunduğu 3 firmaya, turizmi teşvik yasası çerçevesinde Pina Yarımadası'nda yaklaşık 250 dönüm ormanlık alanı 49 yıllığına tahsis etmişti. Burada çıkan 2007 yılında çıkan yangında Halep çamlarının da bulunduğu 238 hektarlık alan kül olmuştu. Daha sonra 80 dönümlük arazinin tahsisini alan MNG Holding'e bağlı Günal İnşaat, Pina Yarımadası önündeki körfezde yapacağı 5 yıldızlı otele iskele kurmak için yaklaşık 5 dönümlük bir alanı kaçak olarak doldurduktan sonra tepkilere neden olmuş, Bakan Günay'ın da sert açıklamalar yapmasına ortam yaratmıştı.

Esma ÇAKIR/ PAESTUM(İtalya), (DHA)

 
Türkan Şoray kendi adı verilen sinema salonunu açtı
 
Almanya'dan geldi, 2 çocuğuyla intihar etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Victoria's Secret'ın tanıtım videosu yine harika
Victoria’s Secret'ın tanıtım videosu 29 Kasım akşamı CNBC-e ekranlarında ...
TİME, Erdoğan'ı kapak yaptı
ABD’nin ünlü dergisi piyasaya yeni çıkacak olan sayısında Asya ve Avrupa’da ...
Öpüş nefret etme
Hazır giyim firması United Colors of Benetton, ‘Unhate’ (Nefret Etme) ...
 
Dünyanın en hızlı 5 virüsü!
Siz ne olduğunu bile anlamadan her şeyinizi ele geçiren, dünyanın en hızlı 5 virüsü ile tanışın!
"Lotoyu kazandığımı karıma söylemeyin"
Tayvan’da lotodan daha önce 3 milyon dolar kazanan talihli, bu kez 200 ...
Latin Ateşi: Jennifer Lopez
Jennifer Lopez sahip olduğu baş böndürücü vücut kıvrımları sayesinde dünya ...
 
Türkiye espri konusu oldu
İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’den 85 milletvekili benzinden ...
Hırvatistan mutluluktan uçuyor
Hırvatistan, Euro 2012 finallerine kalmanın mutluluğunu yaşıyor. Hırvat ...
Ölümsüz aşkın ispatı
İtalya'da bir kazıda ortaya çıkan iki iskelet ölümsüz aşkın varlığını kanıtlar cinsten.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva