Türkiye, güneş kolektörleri vasıtasıyla su ısıtma konusunda dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa'da ise ilk sırada yer alıyor. Halk arasında 'günısı' olarak bilinen ve yılın büyük bölümünde güneş ışığı alan sahil kentlerinde sıkça kullanılan güneş kolektörleri, ciddi oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Pek çok kişi evinde şofben kullanmak yerine günısıyı tercih ederken, gerekli bakımları yapılmayan günısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği ortaya çıktı.
LEJYONER YÜKSEK SICAKLIKTA ORTAYA ÇIKAR
Konuyla ilgili bilgi veren Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, bakımsız günısıların iç tesisatlarında meydana gelebilecek kireçlenme ve yosunlaşmanın çeşitli hastalıkları ortaya çıkarabileceğini ifade etti. Bunların başında ölüme dahi sebebiyet verebilecek 'lejyoner hastalığı'nın geldiğini dile getiren Hüseyin Barut, günısının içindeki suyun 60 dereceyi geçmesiyle birlikte lejyoner hastalığının ortaya çıkabileceğini aktardı.
DEPOLAR MUTLAKA TEMİZLENMELİ
Günısısına bakım yaptırmayan pek çok kişinin buradan sağladığı suyu banyoda ya da mutfakta kullanarak hastalığa davetiye çıkardığına dikkati çeken Hüseyin Barut, "Lejyoner hastalığı ölüme yol açabilen bir hastalık. Bu hastalık klimaların bakımsızlığı sonucu da meydana gelebilir. Bakımı yapılmayan günısılarda ise su sıcaklığının 60 dereceyi geçmesi halinde her an ortaya çıkabilir. Bunun önlenmesi de mutlaka depoların temizlenmesinden geçer" dedi.
ARITMA YOKSA KİREÇLENME OLUR
Enerji tasarrufu anlamında da günısılara bakım yaptırılmasının önemli olduğuna değinen Barut, "Günısı kullanılan binalarda veya konutlarda su arıtma sistemi yoksa ve direkt şebeke suyu kullanılıyorsa kireçlenme meydana gelir. Soğuk su depolarının üst kapaklarının mutlaka kapalı olması lazım. Kapalı olmadığı zaman güneş ışını suya temas ettiğinde yosunlaşma meydana gelebilir. Bu da borularda kirlenmeye neden olur. Yine soğuk su depolarının üzeri açık olduğunda kuş pisliği ya da böcek girebilir. Bunun sonucunda mikrobik hastalıklar ortaya çıkabilir" diye konuştu.
BAKIMLI GÜNISI TASARRUF SAĞLIYOR
MMO Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut ayrıca, bakımı iyi yapılan bir günısının yılda 1080 kilowatt/saat enerji tasarrufu sağladığını, bunun da yılda ortalama 400 liraya denk geldiğini sözlerine ekledi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)