Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Serik'te kaza; 2 yaralı
Serik'te kaza; 2 yaralı
21 Temmuz 2019 Pazar - 12:12

Baraner, Bakan Ersoy'a sordu; Cirodan pay almak doğru bir karar mı?

Bir profesyonel olarak 44 yıldır turizmin içindeyim. Neredeyse  yarım asırlık süreçte  "Temiz yatak, sıcak  su" turizminden başlayarak, şimdi  altyapısı ve fasiliteleri zengin, dünyanın en iyi hizmetini veren sayısız oteli sektör olarak portföyümüze ekledik.

Baraner, Bakan Ersoy a sordu; Cirodan pay almak doğru bir karar mı?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

O yıllardaki THY’nin 15-20 eski  uçağından, bugün özel havayolu şirketlerimiz ile dünyanın en yeni ve en büyük yedinci uçak filosuna sahip ülke konumuna yükseldik.

Havalimanı işletmeciliğinde dünyanın gelişmiş ülkelerine bile know how satıyoruz.

Dünyanın en bilgili ve eğitimli rehber ordusuna sahibiz.

Tur operatörlüğünde ve seyahat acentası işletmeciliğinde ciro olarak dünyada ilk beşteyiz.

Türkiye’de kurulu DMC’ler 5 kıtada her gün piyasa payını artırıyor.

Çok az kişi bilir ama, turizmin dijital yazılım ürünlerinde çok ilerideyiz.

Spor ve sağlık turizminde hedeflerimiz çok büyük.

Türk otelcileri de artık İspanyollar’ın 50 yıldır yaptığını yapıyor, kendi markaları ile dünyaya açılmaya başlıyorlar.

Bu düşünceler ile Ankara’ya gelmişken, Turizm ve Kültür  Bakanlığı’na da bir uğrayayım dedim.

Mehmet Ersoy’u çok rahat ve kendinden emin gördüm. Kendisine hemen sordum:

TÜRSAB ve TÜROFED çok rahatsız, bazı konuştuğum otelciler kızgın, neden böyle bir karar çıktı?

Şöyle cevapladı:

“Bu koltukta oturunca, Türkiye’nin tümünü görmeniz, tüm dinamiklere adil davranmanız ve sektörü  tümü ile kimseyi dışarıda bırakmadan, yüzde yüz kucaklamanız gerekiyor.

Biz herkes seçim ile gelsin ve tüm sektörü temsil etsin istiyoruz. Türkiye’de devamlı dernek kuruluyor ve onlar da  ileride “Bizde temsil edilmeliyiz” diyebilir. Dernek sayısı arttıkça, yönetim kurulu üye sayısını artıramayacağımız için, seçim en demokratik yol.

Eğer direkt ‘Dernek başkanı gelsin’ deseydik, haksızlık olurdu. Buraya gelen her adayın, seçilerek gelmesini istiyoruz. Kimseyi dışlamak gibi bir düşüncemiz olamaz. Geri kalan 9 üyeyi ise, Türkiye’deki 7 coğrafi bölge gönderecek. Onlar da bölgede bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi olan işletmelerce seçilecek.

Bakanlıktan belgesi olan herkes, aday olabilecek

Bakanlıktan belgesi olan herkes, aday olabilecek. Böylece daha demokratik bir şekilde yönetim kurulu belirlenecek. Sadece Marmara ve Akdeniz’e pozitif ayrımcılık yaptık. Bu bölgelerden ikişer kişi yönetimde olacak.

Çünkü Marmara toplam yatak kapasitesinin yüzde 40’ına; Akdeniz ise, yüzde 35’ine sahip. Bu bölgelere fazla üye verilmesinin tek sebebi bu. Yürülüğe giren bu yasa ile birlikte Turizm Geliştirme Ajansı’nda ezici çoğunluğu da özel sektöre kanunla vermiş olduk.”

Peki Ajansı bu yapı ile nasıl işleteceksiniz?

Yönetim kurulu 15 kişiden oluşacak ve 3 yılda bir seçilecek. Turizm Bakanı, Bakan Yardımcısı, Turizm Tanıtma Genel Müdürü ve THY Yönetim Kurulu Başkanı, kurulun 4 doğal üyesi olacak. 11 kişi ise, özel sektörden gelecek. En çok cirosu olan iki havalimanı grubu İGA ve TAV’dan bir yetkili, dönüşümlü olarak yönetim kurulunda yer alacak.

Seyahat acenteleri de kendi aralarından seyahat acentesi işletmecisi bir acente sahibini seçip gönderecek. TÜRSAB başkanlık seçimi yapılırken, bir sandık daha kurulmasını istedik. Bu sandıkta da Ajans’ın yönetim kuruluna gönderilecek kişi seçilsin istiyoruz. O kadar çok dernek ve birlik var ki, böyle bir yöntem izlemek zorundaydık. Bazı dernek ve birliklerin üye sayısı çok az. Başkanları, üyeler seçiyor. Tüm sektörü temsil etmiyor. Her yıl yeni bir dernek kuruluyor.

Peki cirodan pay almak doğru bir karar mı? Yatırımcı korkmaz mı?  Otel zarar etse bile pay ödeyecek, kimin aklına böyle saçma bir fikir geldi? Hatta cirodan binde yedi almak, bazı işlemelerde net kârda yüzde dörde tekabül  ediyor. Bu nasıl olacak?

İşte Bakan’ın cevabı:

“Tamam da öbür tarafta sezon ortası kronikleşmiş  fiyat indirimleri, satılamayan odaların kaybı,  bu alınan payın çok üstünde seyrediyor .. işletmelerimize devamlı  zarar veriyor.

Sadece otellerin bir ay için yaptıkların indirim, verecekleri paydan daha büyük yekün tutuyor. Mesela temmuzda bir otel yüzde 5 fiyat kırarsa, tüm sezona etkisi yüzde 1 oluyor.

‘Binde 7,5 çok’ diyenler, en ufak dalgalanmada %30 fiyat kırıyorlar, sonra da dert yanıyorlar. Çözüm üretmek icin cesur olmalıyız. Rakiplerimizin 50 yıl önce attığı adımları hızla atıp, dünya turizminde hak ettiğimiz yere hep beraber geleceğiz.

Kesilen pay gider gösterilip, vergiden de düşülebiliyor

Ayrıca bu paya 'Yeni vergi’ diyenler var. Eğer vergi olsa, verginin nereye harcanacağına direkt devlet karar verir. Burada karar ajansın olacak. Ayrıca, kesilen pay gider gösterilip, vergiden de düşülebiliyor. Bakın şunu dürüstçe konuşmamız lazım:

Türk turizmi çok büyük bir gövde oluşturdu. Küçük bir hata, tanıtım ve pazarlamadaki kopukluk, bazen kârın önemli bir kısmını alıp götürebiliyor. Bunları sektörümüz yaşadı ve bazılarımız çok iyi hatırlarlar.

Ajans tam burada devreye girecek. Tanıtım ve proaktif pazarlama ve ulusal düzeyde bir CRM ile otellerin net karlılığını artıracağız ve daha önemlisi kârlılık beklentisini sağlamlaştıracağız. 2017’de gecelik kişi başı geliri 65 Dolar iken, şimdi 69 Dolara ulaştık. Hedefimiz, gecelik kişi başı gelir olarak 100 Dolara ulaşmak. Bu hedeflenen noktaya varabilmemiz için, hepimiz kendimizi zorlamalıyız.

Türk turizminin önünde büyük imkanlar var

Türk turizminin önünde büyük imkanlar var. Ancak zaman zaman bir kısır döngünün içine sıkışıyor ve çok ciddi kayıplar yaşıyoruz.

Biz bu kısır döngüyü kırmak istiyoruz. Kaynak pazar ve ürün çeşitliliği, marka destinasyonlar, marka ürünler, marka, sanat, spor, kültür etkinlikleri ve 82 ilimize yayılmış bir turizm hareketliliği, bizleri bambaşka vizyonlara ve projelere taşıyacak.

Burada, Türkiye’ye hiç gelmemiş turistleri hedefimizin başına koyduk. Bu güne kadar oluşturduğunuz müdavim müşteri portföyü ve Türkiye’yi tanıyan müşterinin ötesinde yapacağımız tanıtımlar ile farklı profilde yeni müşteri gruplarına çağrı yapıp, davet çıkaracağız.

Zaman zaman bugünkü pazarlama sistemlerinin tek boyutlu fiyat endeksli dar alanında sıkışıp kalıyoruz

Ajans, yaratığımız ve sahibi olduğumuz ürünlerin kâra dönüşmesi için gelecek yıllarda sektörümüzün en önemli silahı olacak. Otellerimize yurtdışı piyasalarda çok daha geniş piyasalar açacak,  işletmelerimizi yeni müşteriler ile buluşturacak.

Kimse unutmasın, dünya turizminde yapılar kabuk değiştiriyor, kıyasıya rekabet her gün artıyor.  Akdeniz sahillerinde otel yatırımları durmak bilmiyor. Yeni ulaşım imkanları klasik tatil beldeleri için tehlike arz edebilir.

Tanıtım ajansının yapısına ve organigramına baktığınızda, dijital konulardan tutun da; spor, termal ve ülkenizin sayısız ve engin turizm potansiyelinin hem hepsini harekete geçiriyoruz, hem de doğru ve aktif pazarlama ile ticari anlamda güven altına alıyoruz.

Artık turizmde maliyet odaklı değil, gelir odaklı olmalıyız

Artık turizmde maliyet odaklı değil, gelir odaklı olmalıyız. Geliri arttırmanın yolu, markalaşmaktan, markalaşmanın yolu da, sürekli ve istikrarlı tanıtımdan geçiyor.

Kahvelerimiz bitti, bir saatten fazla konuştuktan sonra Bakan Ersoy beni, “Zaten ben kendi tesislerim ile en çok pay ödeyenlenden biri olacağım. Ben eminim ki, en geç 2-3 yıl sonra, ne kadar doğru bir karar aldığımızı hep beraber yaşayacağız ve ajansın verdiği güven, sağladığı yeni kârlılık ile daha üst hedeflere kendimizi kilitleyeceğiz “ diyerek beni uğurladı.

 
Tanıştıkları plajda evlendiler
 
Antalyalı baba kızının otobüs kartının izini sürdü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Otellere destek mi? 22 Temmuz 2019 Pazartesi 17:39

Sayın Bakan yıllarca sadece otellere çalıştınız, turisti getiren reklam harcayan operatörlere seyahat acentelerıne destek vermedınız. oteller bu sene yuzde 40 lara varan zamlar yaptı ve bu sene gelen turıstler para harcamıyor otellerınız dolu cok sukur ama paralı turıst yok! Kundu da gecen gun 200 kadar esnaf eylem yaptı otellerın onunde halay cekerek ıssızlıgı parasızlıgı boykot ettıler. Oteller ıcerı 2 metrekare masaları 20 bın 30 bın euro ya kıraya verıyor ne ıskanı var nede projede var kacak yerlerı bıle kıraya verıyorlar yıllık belkı 3 5 mılyon sadece kıra getırıs olan oteller var ve hala otellere destek cerıyorsunuz. yeter edın gari, yeni teşvik vermeyin yeni otel yapılmasın.

Yorumu oyla      3      3  
Solomon61 22 Temmuz 2019 Pazartesi 08:15

Vergilerle kurtarmaya çaliştığımiz firmalardan sonra , otellerede herşey bedava olsun.su elektrik faturasi ödemesinler.turizm çok önemli

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmci bayramda 9 gün tatil istiyor
TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kurban Bayramı ...
Turizm Ajansı'nda küçük otelciler de temsil istiyor
TURİZM Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkındaki Kanun ile ilgili belediye ...
Dünyanın en zengin adamı Datça'da
 DÜNYANIN en zengini ve Amazon’un kurucusu Jeff  Bezoz, bir kez daha Muğla’nın Datça ilçesine geldi.
 
Oteldeki yangın paniğe neden oldu
ANTALYA'nın Alanya ilçesindeki bir otelin bodrum katında çıkan yangın, ...
Ünlü turizmcinin kızı iflas etti
Vural Öger'in kızı Nina Öger'in Öger Otel İşletmeleri Turizm ve Ticaret ...
Antalya'da sahiller doldu
ANTALYA'da hava sıcaklığının artmasıyla bunalanlar, sahillere akın etti.
 
Turistten ayakbastı alınırsa Antalya Büyükşehir ne kazanır?
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in turistten 'ayak ...
Antalya'da sıcakta bunalanlar deniz ve havuzlara koşuyor
ANTALYA'da hava sıcaklığının bugün (Pazar) en yüksek 35 derece olacak. ...
Antalya merkezdeki tek çadır ve karavan alanı
Antalya kent merkezindeki ilk karavan park ve çadır kamping alanı Lara Plajları’nda...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva