Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
23 Şubat 2022 Çarşamba - 12:07

Başkan Çetin: Antalya turizmi ve Türkiye ekonomisi için hayati bir yıl

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "İnşallah Rusya ve Ukrayna'da çok olumsuz gelişmeler görmeyiz. Bu yıl Antalya turizmi hem bizim hem Türkiye ekonomisi açısından hayati bir değer taşımaktadır" dedi.

Başkan Çetin: Antalya turizmi ve Türkiye ekonomisi için hayati bir yıl
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer'in başkanlığında çevrimiçi olarak yapıldı. Toplantıda Oda faaliyetlerinin yanı sıra gündeme yönelik değerlendirmelerde bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin, "Piyasada enflasyon, girdi maliyetleri, durgunluk, alacak tahsilatı sorunları had safhada. Sabahtan akşama kadar elektrik, doğal gaz, kredi ve KDV konuşuyoruz" dedi. Ocak ayında kent merkezinde bin civarında işyerinde anket gerçekleştirdiklerini belirten ATSO Başkanı Çetin, "Normalde 2021 yılının 2020'den daha iyi olmasını bekliyorduk. Fakat 2021 yılı değerlendirmeleri son dönemdeki sıkıntıların, elektrik ve doğal gaz zamlarının gölgesinde kaldı ve anket sonuçları beklediğimizden daha kötü çıktı" dedi.

'ELEKTRİKTE TÜM İŞLETMELERİ KAPSAYAN İNDİRİM YAPILMALI'

Sektörlerin en çok dile getirdiği konunun elektrik ve doğal gaz zamları olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin şunları söyledi;

"Mermer ve madencilik grubumuzdan oteller ve diğer gruplarımıza kadar birçok komitemizin gündeminde elektrik ve doğal gaz zamları en önemli konu oldu. 36. Grubumuz genişletilmiş komite toplantısı yaptı. Antalya'da turizmdeki durumdan dolayı indirimli tarife uygulanması, tarifelerin düşürülmesi, ödemelerin yaza kadar ertelenmesi talepleri geldi. Bu talepleri her platformda dile getirdik. Elektrikte tepkiler üzerine şimdi esnafa dönük bir indirim yapılacağı açıklandı. Bu konuda da bir uyarı yapmamız gerekiyor. Ticarethanelere elektrik indirimi pandemi kira desteğine benzememelidir. Pandemide esnafa 3 ay bin lira kira desteği verildi. Bizim kapalı otellerimize, mağazalara, restoranlara bir faydası olmadı. Bugün de oteller, yiyecek-içecek işletmeleri, mağazalar, okullar, yani bütün KOBİ'lerde ciddi sıkıntı var. Basın toplantısında da söyledim, elektrikte tüm işletmeleri kapsayan genel ve anlamlı bir indirim yapılmalıdır."

TÜM SEKTÖRLER KREDİ VE KDV İNDİRİMİ TALEP EDİYOR

Elektrik dışında tüm sektörlerden kredi ve KDV indirimi talebinin geldiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Bakanlarla toplantılarda bunu da dile getirdik. Gıdada KDV indirimi her bakımdan doğru ve yararlı oldu. Artık KDV farkları konusunda da düzenleme bekliyoruz" dedi. Çetin, KDV indirimiyle birlikte firmalarda etiket denetimi yapılmasına değinerek, "Enflasyonun sorumlusunun firmalarmış gibi bir hava yaratılması doğru olmamıştır. İki yıl önce enflasyon tek haneyken bu işletmeler yine aynı işletmelerdi. KDV indirimi de talepleri de her sektörümüzden gelmektedir. KDV düzenlemesi hükümetin gündeminde, bu düzenlemenin biran önce yapılmasını bekliyoruz" talebini dile getirdi.

'TOPLU İŞYERLERİ 20 YILDIR KONUŞTUĞUMUZ BİR KONU'

Çevrimiçi meclis konuşmasında, ATSO'nun 10.Grubu'nun dile getirdiği, 'Deri, ayakkabı toptancılar sitesi' konusuna da değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, "Çok önemli bir konu, ama benim yarama tuz basmış oluyorlar. Deveye sormuşlar, 'Sırtın neden eğri?' diye. 'Nerem doğru ki!' demiş. Toplu işyerleri konusu 20 yıldır konuştuğumuz ve Antalya olarak 20 yıldır başaramadığımız bir konudur. Yıllar boyu kamuya ait arazi ve arsalar satıldı. Bugün arazi sorunu Antalya ekonomisinin önünü tıkayan en önemli sorun haline geldi. Sanayi arsası bulamadığı için başka illere yatırım yapan sanayici var. Ticaret sektöründe toplu işyerleri olsaydı sektörler çok daha iyi gelişirdi. Antalya'nın uzun vadeli arazi planlaması yok. Yapılan planlar, imar rantı ve plan tadilatları nedeniyle hükmünü kaybediyor. Ticaret, sanayi ve tarımın geleceğini arsa rantı engelliyor" diye konuştu.

'ANTALYA SOSYAL SERMAYE BAKIMINDAN ZAYIF KALDI'

"Antalya'nın sosyal sermayesi zayıf" diyen Başkan Çetin, "Oysa günümüzde sosyal sermaye paradan, yani parasal sermayeden daha önemli. Sosyal sermaye, kurumlar arasında, firmalar arasında işbirliğidir. Kurumlarımız yeterince bir araya gelmediği gibi, sektörlerimizde de firmalar arası işbirliği yetersiz kalıyor" yorumunu yaptı, rakip firmaların ortak sermaye ile işbirliği yapmasını önerdi, işbirliğinde ATSO'nun de destek olacağını belirtti. ATSO Başkanı Çetin, "Hep birlikte çalışalım" önerisinde bulundu.

UKRAYNA-RUSYA KRİZİ

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krize de değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef Ukrayna'da gerilim arttı. Türkiye şu ana kadar Ukrayna'da dengeli bir pozisyon almıştır, bu politikanın korunmasını bekliyoruz. Çatışma olmamasını, Rusya'ya yaptırımların Türkiye'yi de etkilememesini temenni ediyorum. Bugün petrol fiyatı, Rusya parası Ruble'nin değeri, buğday fiyatı, doğal gaz fiyatı çok aşırı değişmedi. Fakat çatışma olmasa bile Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulanacak. Rusya bizim turizmde birinci, ihracatta ikinci pazarımız. Aslında ihracatta da dolaylı olarak birinci pazarımızdır. Ukrayna hem ihracatta hem turizmde üçüncü pazarımız, hatta geçen yıl ikinci ülkeydi. Bir savaş olmaması için dua ediyoruz."

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU

Antalya'nın 11-13 Mart tarihlerinde Diplomasi Forumu'na ev sahipliği yapacağını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Sayın Mevlüt Çavuşoğlu bakanımızın gayretleriyle bu yıl ikincisi düzenleniyor. Antalya'nın küresel organizasyonlara ev sahipliği yapması açısından önemli bir organizasyondur. Forumun bu koşullara rağmen başarılı olmasını ve Türkiye'nin konumuna fayda sağlamasını diliyorum" dedi.

"Türkiye son dönemde dış politikada yeni açılımlar yapmaktadır" diyen ATSO Başkanı Davut Çetin, şöyle konuştu;

"Körfez ülkeleriyle ilişkiler yeniden kurulmaktadır. İsrail Cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret edecek. Bu ziyaretler sonrasında İsrail ile ilişkiler de gelişecektir. Antalya bir dönem İsrail'den çok ziyaretçi alırdı. Umarım Antalya'da İsrail'den konukları yeniden görürüz. İnşallah Rusya ve Ukrayna'da çok olumsuz gelişmeler görmeyiz. Bu yıl Antalya turizmi hem bizim hem Türkiye ekonomisi açısından hayati bir değer taşımaktadır. Almanya ve İngiltere pazarlarında toparlanma olacaktır. İsrail gibi pazarlar için de daha fazla çaba harcayacağız. Antalya'nın ırk, din, milliyet ayrımı yapmadan herkesi kucaklayan bir barış ve huzur şehri olduğunu göstereceğiz."

NARGİLE KAFELERİN ÜCRET SORUNU

Çevrimiçi toplantıda söz alan meclis üyeleri sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meclis Üyesi İlyas Kama, nargile kafelerin pandemi nedeniyle kapalı olmalarına karşın, ruhsat ücretlerinin tahsil edilmeye devam ettiğini dile getirdi. Kama, "Bu konuda çok şikayet geliyor. Nargile kafeler pandemi başından beri kapalı ama ruhsat ücreti sürekli tahsil ediliyor. Ödenmezse ruhsatların iptal edileceği söyleniyor. Ürün yok ama bedel ödüyoruz" dedi. Meclis Üyesi İbrahim Düzenli de, Türkiye'de ilk kez 3-5 Mart'ta Belek'te Uluslararası Sigortacılık Fuarı ve Kongresi düzenleneceğini belirterek, tüm meclis üyelerini ve sektör temsilcilerini davet etti. Meclis Üyesi Gülsüm Gülay Yılmaz ise, salgının devam ettiğini belirterek meclis üyelerinden dikkatli olmalarını istedi.

ANTALYA,(DHA)

 
Zincir markette silahlı soygun
 
Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanı oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zincir markette silahlı soygun
ANTALYA'da bir zincir marketin şubesinde çalışanı silahla tehdit edip ...
ARKİD kuruldu
ANTALYA Restoran ve Kafe İşletmecileri Derneği, işletme sahiplerinin sorunlarını ...
Polisten kumar baskını
ANTALYA'da kumar oynandığı belirtilen iki adrese düzenlenen operasyonlarda, ...
 
Alanya’da gazeteciler 3 parça
Antalya’nın Alanya İlçesi’nde görev yapan gazetecilerin bağlı olduğu Alanya ...
Muratpaşa'da 22.02.2022 yoğunluğu
ANTALYA'da evliliklerini takvimin sadece '0' ve '2'den oluştuğu 22.02.2022'de ...
Elmalı'da örnek sürücülere plaket
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde, İçişleri Bakanlığı'nın 'Bu Yolda Hep Birlikteyiz' ...
 
Meslek seçimi yapacak öğrencilere jandarma tanıtıldı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde meslek seçimi yapacak öğrencilere kariyer günleri ...
Şubat'taki 3 özel günde 105 çift evlendi
KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 22.02.2022 gibi özel günde nikahlarını ...
İki kişiyi 'Size rüşvet vermem' diyerek vurmuş
ANTALYA’nın Kumluca ilçesinde bir kıraathanede çalışan Zafer Y.'nin, Hüseyin ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva