3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
16 Aralık 2021 Perşembe - 17:15

Başkan Çetin: Döviz sarsıntısı olmasaydı daha iyi noktada olurduk

ANTALYA ekonomisinin 2021 yılında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans kaydettiğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Bu yılı beklentilerin üzerinde bir performansla tamamlıyoruz" dedi.

Başkan Çetin: Döviz sarsıntısı olmasaydı daha iyi noktada olurduk
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Genişletilmiş Meslek Komiteleri Toplantısı'nda, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmelerin Antalya ekonomisine ve sektörlere yansımaları ve gelecek beklentileri konuşuldu. Toplantıda Dünya Gazetesi yazarları Hakan Güldağ ve Profesör Erhan Aslanoğlu da birer sunum yaparak, sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Toplantının açılışında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bugünlerde ekonomiyi konuşmak kolay değil. Hiç görmediğimiz tedarik sorunları, mal sıkıntıları, fiyat artışlarıyla karşı karşıyayız" dedi.

"Dövizi artırdık, yerli mal döviz cinsinden ucuzlarsa ihracat ve turizm artar diyoruz" diyen ATSO Başkanı şunları söyledi;

"Eskiden un, şeker, et ve sütün dövize bağlı olmadığı zamanlarda bu olurdu. Şimdi ekmek, süt bile dövize bağlı. Ticaret sektöründe işini TL ile yapanlar zarar ettiler. Ürünü satan yerine koyamıyor. Vadeler uzadı, vadeli satışlara uygulanan faiz inmedi, tam tersine vade farkları rekor düzeye çıktı. İnşaat sektöründe konut kredi faizi indi, ama inşaat maliyetleri yüzünden inşaat sektörü canlanamıyor. Peki bu gerçekler ortadayken, Hükümet ve Merkez Bankası neden böyle yaptı, halen anlamış değiliz. Kurun ve enflasyonun artacağı biline biline bu noktaya neden geldik? Dövizi bilerek artırdıysak şimdi Merkez Bankası neden döviz satıp müdahale ediyor?"

YAPISAL VE KURUMSAL REFORMLAR GÜNDEMDEN ÇIKTI

Türkiye'de mikro işletme sayısı artarken küçük ve orta ölçekli şirket sayısının azaldığını belirten ATSO Başkanı Çetin, “Artık Türkiye'de orta direk nasıl eriyorsa reel sektörde de orta kesim eriyor.  2018'den bu yana yapısal ve kurumsal reformlar hepimizin gündeminden çıkmıştır. Oysa sistem düzelmedikçe, istikrar olmadıkça günlük sorunlar bitmiyor. Bu nedenle iş dünyasının öncelikli talebi yapısal reform olmalıdır. Ekonomide istikrar için hukuk devleti reformları yapılmalı, kurumlarda siyasetten bağımsız liyakat sistemine geçilmelidir" yorumunu yaptı.

LİMAN İŞLETMESİNDE YEREL YÖNETİMİN SÖZ HAKKI YOK

Yerel yönetim reformu yapılması gerektiğini ATSO Başkanı Davut Çetin şunları kaydetti;

“Antalya'da kıyı tahsislerini Bakanlık Ankara'dan yapıyor. Antalya'nın tanıtımı Ankara'dan yapılıyor. Havalimanımız ihaleye çıkıyor, 7 milyar Euro bütçeye gidiyor, bu gelirden şehir pay almıyor. Şimdi deniz limanı işletme süresinin uzatılması gündemde. Antalya deniz limanını Katarlı şirket 7 yıl için almıştı. Şimdi ek sözleşmeyle süre 49 yıla çıkıyor. Liman işletmesinde yerel yönetimin söz hakkı yok. Bu sistem özel tekel yaratmaktadır. Bu sadece Antalya'da değil, İstanbul'da, İzmir'de, Mersin'de de böyle. Mersin Odamız da orada limandaki uygulamalardan şikayetçi. Dolayısıyla bu konularda yerel yönetimlerin ve Odaların söz ve karar yetkisi olmalıdır. Bu alanlarda reformlar yapılırsa Türkiye ekonomisi bir günde istikrar kazanır. Döviz istikrar kazanır, güven ve heyecan gelir. O zaman Türk özel sektörü olarak üretimde, yatırımda, ihracatta yeni hikayeler yazarız."

PANDEMİDE 21 MİLYAR LİRALIK KAYIP

2020 yılı Mayıs-Haziran aylarında pandeminin etkileri konusunda akademisyenlere senaryo analizi yaptırdıklarını anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, turizmde sert daralma senaryosunu, tarımın ve sanayinin etkileneceğini, gelir kaybının yüzde 15 ile 22,4 arasında olacağını söylediğini hatırlattı. Sektör toplantılarında bu görüşüne katılınmadığını hatırlatan ATSO Başkanı Çetin, "Bunları dikkate alarak, iyimser senaryoya döndük, ama TUİK geçen hafta kendi verilerini paylaştı ve bizim kötü senaryomuzun gerçekleştiğini açıklamış oldu. TÜİK'e göre geçen yıl Antalya ekonomisinde küçülme cari fiyatla yüzde 14, reel olarak yüzde 24 olmuştur. Hizmetler dışında tarım, sanayi, inşaat sektörleri de küçülmüştür. Bizim çalışmada 20-29 milyar arasında bir kayıp olacağı tahmin edilmişti. TUİK 2019'a göre 21 milyar lira gelir kaybı olduğunu söylüyor, bu da bizim 1,5 yıl önce söylediğimizin doğruluğunu teyit etmiştir" dedi. Geçen yıl haziran ayında raporun bakanlığa sunulduğunu, pandemide seçici olunması gerektiğini ve Antalya'da kamu yatırımlarının hızlandırılması önerisinde bulunduklarını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Özel desteklerin de devreye girmesini söyledik. Bu yapılsaydı hem Antalya ekonomisi hem Türkiye ekonomisi daha iyi bir noktada olurdu" ifadesini kullandı.

BU YILI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BİR PERFORMANSLA TAMAMLIYORUZ

Antalya ekonomisinin 2021 yılında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans kaydettiğini belirten Çetin şöyle konuştu:

“Turizmde Türkiye'deki artışı katlamış durumdayız. Antalya, Rusya pazarının katkısıyla Yunanistan, İspanya gibi bütün rakiplerden daha iyi bir gelişmeye imza atmıştır. İstihdamda pandemi döneminde yaklaşık yüzde 13 civarı bir kayıp olmuştu. Bu yıl pandemi öncesine göre yüzde 5, geçen yıla göre yüzde 17 civarında bir istihdam artışı sağladık. Turizmde 2019 istihdamına yaklaştık, ama henüz o düzeye gelemedik. 

İhracatımız Türkiye'ye yakın oranda artmıştır, ancak tarım ihracatında artış yüzde 13, umarım bu sezon bunu artırabiliriz. Yatırım teşvik verisinde 2019 yılında 5,5 milyara çıkmıştık. Bu yıl 10 ayda 3 milyardayız ve geçen yılın da altındayız. Pandemi kayıpları turizmde ve sanayide yatırımları azalttı. Şu anda tarım sektörü teşvik belgelerinde yüzde 44 payla ilk sıradadır. Toptancı hal ortalama fiyatı yüzde 29 artmış görünüyor, fakat şimdi ürün bollaşınca fiyat artışı durmaya başladı. Her durumda girdi maliyetlerinin gerisindedir.

Kasım ayında konut satışımız geçen yıla göre yüzde 77 arttı. Millet dövizi konut için değerlendirdi, zaten parası olan ev, araba ne varsa alıyor. 11 ayda 56 bin konut satışı yapıldı. Bunun 15 bini ilk satış. Yabancılara konut satışı yüzde 51 artışla rekor kırdı, 11 ayda 10 bin 500 konut satışı yapıldı. Sonuç olarak bu yılı beklentilerin üzerinde bir performansla tamamlıyoruz. Ekim ayından bu yana yaşadığımız döviz sarsıntısı olmasaydı ticaret, inşaat başta olmak üzere iç piyasada çok daha iyi bir noktada olurduk."

2022 YILINDA TURİZMDE 2019'U YAKALAMAYI HEDEFLİYORUZ

Avrupa'da yapılan anketlerin Türkiye'ye ilginin yüksek olduğunu gösterdiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “2022 yılında turizmde 2019'u yakalamayı hedefliyoruz. Covid-19 bitmedi, ama aşılarla birlikte etkisinin azalacağını ümit ediyoruz. Eğer enflasyon ve girdi maliyetleri artışı yavaşlarsa Türkiye'nin fiyat rekabet avantajı daha fazla turist çekecektir. Gerek turizmde gerekse diğer sektörlerde asıl mesele siyasi istikrar, piyasada istikrar, belirsizliğin azalması, girdi maliyetlerinde artışın yavaşlamasıdır. Her durumda Antalya'nın çıkışa devam edeceğine inanıyorum" dedi.

HÜKÜMET ÜCRET ARTIŞ YÜKÜNÜ PAYLAŞMALI

Konuşmasında komitelerin sektörel sorun ve taleplerine de değinen ATSO Başkanı Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 6 ayda komitelerimizin taleplerinde kredi konusu ve KDV indirimi ön sırada yer almıştır. Kayıtdışı çalışanlar sürekli olarak bir yakınma konusu olmaktadır. Özellikle hizmet sektöründe şirket kaydı olmayan, belgesi olmayan kişiler, işyerleri de piyasada vergisiz, sigortasız iş yapmaktadır. Medikal sektörün alacakları artık kangren gibi bir soruna dönüşmüştür. Son dönemde ise en büyük şikayet girdi maliyetleri artışıdır. Artık gündemimizde asgari ücret yükü de vardır. Biraz önce söyledim, mutlaka Hükümet ücret artış yükünü paylaşmalı, vergi ve prim oranlarında indirime gitmelidir."

ATSO Başkanı Çetin, enflasyon muhasebesine geçilmesini, ihalelerde döviz kur farkının telafi edilmesini, KDV alacaklarının mahsuplaşmasının yapılmasını talep ettiklerini hatırlattı.

E-TİCARET YAPAN İŞLETME SAYISI 11 BİNE ÇIKTI

ATSO olarak dijital dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi veren Çetin,  e-ticaret ve dijitalleşme konusunda çok sayıda eğitim, konferans düzenlediklerini söyledi. "Antalya'da e-ticaretin gelişmesine önemli katkı sağladık" diyen ATSO Başkanı Çetin, e-ticaret yapan işletme sayısının 2019'da 2 bin 400 olduğunu, geçen yıl 9 bin 400'e, bu yılda 11 bine ulaştığını belirtti, "E-ticaret yapan işletme sayısında şu anda beşinci şehiriz, nüfusa oranlarsak Bursa'yı da geçmiş durumdayız" dedi. Çetin, ATSO'nun 'Çevreci Dönüşüm' ile ilgili de önemli çalışmalar yaptığını söyledi. ATSO Başkanı Çetin, Cumhuriyetin 100. Yılı Simge Eseri projesini çok önemsediklerini de vurguladı.












 

ANTALYA,(DHA)

 
Termik santralde trafo yangını
 
Beyoğlu'nda atık kağıt deposunda yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da aralık ortasında deniz keyfi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi Side turizm bölgesindeki otellerde tatillerini ...
Konyaaltı Belediyesi personeline 3'üncü aşı
KONYAALTI Belediyesi ve Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün iş birliği ...
Akdoğan, İMO başkanlığına aday
ANTALYA'da inşaat mühendisi Mehmet Soner Akdoğan (35), İnşaat Mühendisleri ...
 
Mevlana Celaleddin Rumi Parkı törenle açıldı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Mevlana Celaleddin Rumi Parkı açılışında, ...
Vali Yazıcı: Muhtarlar, vatandaş ile devlet arasında köprüdür
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, Kumluca ilçesinde muhtarlarla bir araya gelerek ...
Saklıkent'e mevsimin ilk karı düştü
ANTALYA merkeze 47 kilometre uzaklıkta, 1900 metre yükseklikteki Saklıkent ...
 
Azerbaycanlı öğrenciler Demre'de
İKİNCİ Karabağ Savaşı'nda babaları şehit olan 14 Azerbaycanlı öğrenci, ...
Alanya'da 650 bin dolarlık vurgun yapan 'Çeçen' çetesi çökertildi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde polis, yabancı uyruklu 2 kişiden 150 bin ...
TÜSİAD Başkanı Kaslowski: Finansal karın sağlandığı dönemi bekliyoruz
ANTALYA Genç İşinsanları Derneği'nin (ANTGİAD) toplantısına online bağlantıyla ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva