'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
4 Mart 2019 Pazartesi - 14:17

Başkan Çetin: Enflasyon beklentilerin altında

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin,şubat ayı enflasyonunun beklentilerin oldukça altında kaldığını belirterek, sürpriz sonuçta piyasa durgunluğunun etkisi olduğunu, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Başkan Çetin: Enflasyon beklentilerin altında
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ATSO Başkanı Çetin, enflasyonun beklentilerin oldukça altında kaldığını söyledi. Fiyat artışları ertelenen ürünlerin ve piyasadaki sert durgunluğun da etkisinin bunda etkili olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Ekonomide büyüme, enflasyon, kur ve faiz cephesinde olumlu değişim için tek çözüm yolu güven yaratacak köklü yapısal reformların başlatılmasıdır" dedi.

Başkan Çetin, 2019 Şubat ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,16, yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,09 olarak açıklandığını kaydetti.

Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 19,67, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29,59 olarak gerçekleştiğine değinen Başkan Çetin, ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 2,48 ile 'sağlık', yüzde 1,64 ile 'eğitim' ve yüzde 0,90 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler' gruplarında görülürken, en fazla düşüşler yüzde 4,81 ile 'giyim ve ayakkabı', yüzde 0,39 ile 'çeşitli mal ve hizmetler' ve yüzde 0,37 ile 'eğlence ve kültür' gruplarında görüldüğünü ifade etti.

Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artışın yüzde 29,25 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler'de görüldüğüne değinen Başkan Çetin, enflasyondaki frenleyici etkinin giyimden, artırıcı etkinin ise sağlık, eğitim ve gıdadan geldiğini kaydetti.

Başkan Çetin şöyle konuştu:

"Rakamlar detaylı incelendiğinde, enflasyona olumlu desteğin giyim indirimlerinden geldiği, ev eşyası, elektrik, doğal gaz gibi konut grubu kalemlerinde fiyatların yatay seyirde kaldığı, gıda fiyatlarının yüzde 0.9 artışla enflasyonu artırıcı yönde katkı yaptığı anlaşılmaktadır. Gıda fiyatlarında artışın büyük oranda narenciye ve sebze fiyatlarından kaynaklandığını görüyoruz. Mandalina, portakal, nar, muz, marul, salatalık, patates gibi ürünlerde fiyat artışları devam ederken, domates, kuru soğan, patlıcan, elma gibi ürünlerde fiyat düşüşü enflasyonda yavaşlamaya olumlu katkı yapmıştır. Bu çerçevede piyasaya müdahalelerinin etkisinin yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, et ve süt ürünlerinde fiyatlar değişmemiş, hatta baz etkisinden dolayı önceki yıl fiyatlarında kalmıştır."

'DÖVİZDE İSTİKRAR KORUNURSA ENFLASYON YÜZDE 16 DÜZEYİNE İNEBİLİR'

Enflasyonun beklentilerin oldukça altında kalarak olumlu sürpriz yapmasında kuşkusuz, fiyat artışları ertelenen ürünlerin ve daha önemlisi piyasadaki sert durgunluğun da etkisi bulunduğuna işaret eden Davut Çetin, "Enflasyonun yıl sonuna doğru, döviz kurunda istikrar korunduğu ve yönetimli fiyatlar çok artmadığı takdirde baz etkisiyle birlikte yüzde 16 düzeyine gelmesi beklentiler dahilindedir" dedi.

DURGUNLUK, ATSO ANKETİNDE DE GÖRÜLÜYOR

Davut Çetin, şubat ayındaki sürpriz sonuçta piyasa durgunluğunun etkisi olduğunu, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken önemli bir konu olduğunu vurguladı. Ekonomide diğer göstergeler ve ATSO tarafından yapılan anket çalışmalarının da durgunluğun ciddi boyuta ulaştığını gösterdiğine işaret eden Başkan Çetin, "Durgunluğun aşılması noktasında en önemli husus ise tüketici ve yerli ve yabancı yatırımcı güveninin güçlenmesidir. Bunun için ekonomi yönetiminde kararlılık, şeffaflık ilkeleriyle açık iletişim öncelikli olmalıdır. Kısa dönemde ekonomide büyüme, enflasyon, kur ve faiz cephesinde olumlu değişim için tek çözüm yolu, büyük bir güven yaratacak köklü yapısal reformların başlatılmasıdır. Seçim sonrasındaki süreçte yapısal reform adımlarının ivedilikle, geniş bir uzlaşı ile atılması son derece önemli olacaktır" diye konuştu.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonuna ilişkin de değerlendirmede bulunan Başkan Çetin, “Bölgemizdeki TÜFE artış oranı, aylık bazda yüzde 0,52, iki aylık bazda yüzde 1,76 ve yıllık bazda yüzde 20,88 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 5., iki aylık enflasyonda 7. ve yıllık enflasyonda ise 13. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, iki aylık ve yıllık değerlendirmede Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür" dedi.

ANTALYA, (DHA) 

 

 
Başkan Uysal, hemşeri dernekleriyle buluştu
 
Kayıp balıkçının şapka ve ayakkabısı bulundu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Esnaflardan Öneriler 4 Mart 2019 Pazartesi 15:45

Ekonominin canlanmasını istiyorsak mutlaka Ev kredilerinin 1 li seviyelerin altına düşmesi gerekmektedir. KGF kolay alınmıyor her başvurana verilmiyor ve şuanki KGF oranlarıda yüksek durumda. Esnafların rahat bir nefes alabilmesi için 150.000 üst limit olup totaldeki miktarın çoğaltılması lazı ve mutlaka krediye ulaşılabilirliğin kolay olması lazım!!! ATSO esnaf ve sanatkarlar odası gıbı ucuz yıllık yuzde 5 6 ıle kredıler vermelıdır. Kendı esnafına kendısının destek olması lazım ve onlar bunu nasıl basardıysa bızlerde ODalar bırlıgı olarak bunu basarmalıyız. Ticari işletmelerin kullandığı Elekririkte TRT payı kaldırılmalıdır, Dagıtım bedelı kaldırılmalırı, KDV oranı dusurulmelıdır. İşletmelere ulaşılamayan kredi destekleri verene kadar tüm ülkedeki ticari işletmeleri ilgilendiren bu indirimleri vermek daha kalıcı çözümler olacaktır. İşverenlerin işçiler için ödediği ssk primlerini devlet işçiye geri versin! 1 yıl boyunca kesilen primlerden işçilere 500 TL para iadesini devlet PTT aracılığıyla her ay gerı versın... Insan odaklı Para odaklı projeler sart bu ara.. kopru otoyol demreye havalımanı gıbı projeler bı 5 sene sonra falan yapılsa daha ıyı...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Dönmez: 5 bin metreye indik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Antalya Valiliği'ni ziyaret etti.
Turizm rekor kırdı, elektrik tüketimi yüzde 5,3 arttı...
AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (AEDAŞ) 2016 yılından beri açıkladığı ...
ATSO üyesi soruyor
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olduğunu söyleyen bir Gün haber ...
 
Rixos Kariyer Günleri'nde 1000 iş başvurusu
ANTALYA'da bu yıl ikincisini düzenlenen Rixos Kariyer Günleri'nde yaklaşık ...
ATSO üyeleri 2019'dan umutsuz
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) meclis üyeleri arasında yapılan ...
Konteyner Konut Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Konteyner konutlar, birçok sektör için olmazsa olmaz olan şeylerin başında yer alıyor.
 
Bakanlık o şirketlere ceza yağdırdı...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı denetim firmaları ile alakalı ...
15 ülkeden 210 iş insanı Antalya'daki bu fuara geliyor
İhracatı Geliştirme ve Pazar Araştırma Derneği (İGEPAR) Fuarı'nın ikincisi, ...
Korkunç rakam: Kapanan KOBİ sayısı yüzde 69 arttı
Ocak ayında kurulan küçük işletme sayısı yüzde 7.75 azalırken, kapanan ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva