4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
3 Ocak 2019 Perşembe - 14:28

Başkan Çetin: Mevcut enflasyon çok yüksek

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, enflasyonda aralık ayında kaydedilen düşüşün sevindirici olduğunu ancak mevcut enflasyonun çok yüksek olduğunu ve risklerin devam ettiğini kaydetti.

Başkan Çetin: Mevcut enflasyon çok yüksek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyonda yavaşlamanın ve aralık ayında kaydedilen düşüşün sevindirici olduğunu belirten Başkan Çetin, diğer taraftan mevcut enflasyonun çok yüksek olduğunu ve risklerin devam ettiğini kaydetti.

Aralık ayı enflasyonunun beklentiler doğrultusunda bir önceki aya göre düşüş gösterdiğini kaydeden Başkan Çetin, şunları kaydetti:

"2018 Aralık ayı enflasyonu TÜFE'de yüzde 0,40, yurtiçi ÜFE'de yüzde 2,22 düşüş göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 20,30, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 33,64 olarak gerçekleşmiştir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüze 36,82 ile patlıcan, yüzde 32,97 ile salatalık ve yüzde 29,38 ile kabak olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 17,64 portakal, yüzde 12,80 ile domates olmuştur. Bir başka deyişle, en fazla fiyat dalgalanmasına tabi olan ürünler Antalya ürünleri olmuştur."

MOTORLU TAŞIT, AKARYAKIT VE GİYİM ENFLASYONU AŞAĞIYA ÇEKTİ

Aralık ayında TÜFE'de düşüşü motorlu taşıt ÖTV ve akaryakıt fiyat indirimleri ile giyimdeki indirimlerin sağladığına işaret eden Başkan Çetin, gıda fiyatlarında ise artışın devam ettiğini kaydetti. Yıllık enflasyondaki en fazla artışın yüzde 31,36 ile ev eşyası, yüzde 28,80 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 25,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğine değinen Çetin, "Üretici fiyatlarında düşüş, elektrik ve doğal gaz tarifelerinde indirim, petrol ve demir-çelik fiyatlarındaki düşüşün sonucudur" dedi.

DÜŞÜŞ SEVİNDİRİCİ AMA ENFLASYON ÇOK YÜKSEK

Başkan Çetin, enflasyonda geçen ay başlayan yavaşlama ve aralık ayında kaydedilen düşüşün sevindirici olmakla birlikte, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durumda bu düzeyde enflasyonun çok yüksek kaldığını, risklerin devam ettiğini söyledi. Normal koşullar altında enflasyonun yılın son aylarında baz etkisiyle düşerek yüzde 17 düzeyine gerilemesi genel beklenti olduğunu vurgulayan Davut çetin, "Ancak önümüzdeki aylarda birçok faktör önemli olacaktır. Petrol fiyatı dolar bazında ekim ayından bugüne yüzde 35 düşmüştür, bu düşüş döviz kuruna bağlı olarak önümüzdeki aylarda yurtiçi enflasyonu da olumlu etkileyecektir" diye konuştu.

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Çekirdek enflasyon oranlarının hafif gerileme göstermekle birlikte yüzde 20 düzeyinde kalması ve yılın ilk yarısında baz etkisinin enflasyonu yükseltici yönde olmasının ise olumsuz faktörler olduğuna değinen Çetin, şöyle konuştu:

"Döviz kurunun küresel gelişmelerle dalgalanacağı bir dönemde bulunmamız belirsizliği ve enflasyonu artırıcı rol oynayacaktır. İstihdam üzerindeki prim ve vergiler düşürülmediği için asgari ücret artışının enflasyon üzerindeki etkisi de olumsuz olacaktır. Dolayısıyla henüz aşırı iyimserliğe kapılmamak gerekir. Bir başka önemli husus, enflasyonun toplu taşıma tarifelerinin ve ekmek fiyatının sabit tutulması, tütün gümrük vergisi indirimi, KDV ve ÖTV indirimleriyle baskılanmasıdır. Bu önlemlerin piyasanın işleyişini ve mali dengeleri bozmaması kadar, ne kadar sürdürülebileceği de önemli konudur." 

'EKONOMİDEKİ YAVAŞLAMA İŞLETMELERİ ZORLUYOR'

Enflasyonun gelecek aylardaki seyri kadar ekonomideki yavaşlamanın da önemli olduğuna değinen Başkan Çetin, "Ekonomide durgunluk ve yüksek finansman maliyetleri karşısında fiyatlarını ve cirolarını artıramayan işletmelerin çok zorlandığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle dış finansman kaynağı sağlanarak reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanması önemli hale gelmektedir" dedi.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Davut Çetin, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz'de ise enflasyon TÜFE oranının, aylık yüzde -0,64, yıllık bazda yüzde 21,41 olarak gerçekleştiğini söyledi. Batı Akdeniz'de yıllık enflasyonun  Türkiye ortalamasının 1,1 puan üzerinde olduğunu kaydeden Çetin, "26 bölge arasında aylık enflasyonda 22. sırada, yıllık enflasyonda ise 13.sırada yer alıyoruz" diye konuştu.

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) BASKANI DAVUT CETIN, ENFLASYONDA ARALIK AYINDA KAYDEDILEN DUSUSUN SEVINDIRICI OLDUGUNU ANCAK MEVCUT ENFLASYONUN COK YUKSEK OLDUGUNU VE RISKLERIN DEVAM ETTIGINI KAYDETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA) 

 

 
Yatırım karşılığı vatandaşlık
 
Gemiler Çayağzı Limanı'na sığındı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Ocak 2019 Cumartesi 00:35

Başkan birey olarak hem fikiriz

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Kumluca'da ev yangını
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde müstakil ev çıkan yangında tamamen kül oldu.
Büyükşehir'den Fatma Teyze'ye yeni balkon
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, 'Engelsiz Antalya Projesi' kapsamında yürüme zorluğu ...
'Hobi Bahçesi' model oldu
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri Türkiye'ye model olmaya devam ...
 
Üstü böyle olacak ama altı...
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Kemer ilçesinde altı arıtma üstü yaşam alanı ve ...
Türel: 27 kavşak yılda 675 milyon tasarruf sağlıyor
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu dönem 27 kavşak ...
Antalya'da paralı poşete el arabalı çözüm
ANTALYA'da bir market müşterisi, poşete para vermemek için satın aldıklarını el arabasıyla taşıdı.
 
Yılmaz Sevgül,Tahtalı'da buz tırmanış rotalarını belirledi
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi ev ...
Serik'te ev yangını
ANTALYA'nın Serik ilçesindeki bir evin banyosunda bulunan çamaşır makinesinden ...
Menderes Türel'in adını kullandı cezayı yedi
ANTALYA'da, telefonla arayıp, kendisini 'Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva