Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
3 Aralık 2020 Perşembe - 15:02

Başkan Çetin'den Kasım ayı enflasyonu değerlendirmesi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Çetin den Kasım ayı enflasyonu değerlendirmesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki enflasyon makasının üretici üzerindeki baskıyı artırmaya devam ettiğini kaydeden Başkan Çetin, üretim maliyetlerini düşürücü desteklerin önemine vurgu yaptı. Başkan Çetin, pandemi koşulları nedeniyle kapanan işyerlerine, çalışanlara ve istihdam desteği kapsamına girmeyen işsizlere dönük destekler konusunda ekonomi yönetiminden yeni adımlar beklediklerini de sözlerine ekledi.

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

"2020 Kasım ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 2,3, Yİ-ÜFE'de yüzde 4,08 olarak, beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yıllık enflasyon da beklentiyi aşarak tüketici fiyatlarında yüzde 14,03, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 23,11 olmuştur. Yıllık enflasyon yüzde 14'e yükselse de aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 12'de kaldığını görüyoruz."

DÖVİZ KURU MALİYETLERİ ARTIRDI

"Aylık tüketici enflasyonunda gıda, otomotiv ve ev eşyası grubundaki fiyat artışlarının, üretici enflasyonunda da gıda ve metal fiyatları artışlarının etkili olduğu görülmektedir. Kuşkusuz asıl etken, önceki aylarda ısrarla dikkat çektiğimiz döviz kuru artışlarının maliyetleri artırmasıdır. Kur artışının metal, kağıt, elektronik, otomotiv, tekstil, tarımsal girdi gibi tüm alanlarda üretici fiyat artışını yüzde 20'nin üzerine taşıdığı görülmektedir. Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki enflasyon makasının üretici üzerindeki baskıyı artırmaya devam ettiğini görüyoruz."

'DESTEKLER SEÇİCİ OLMALI UYARILARIMIZ HAKLI ÇIKTI'

"Geçtiğimiz aylarda para politikasıyla ilgili ve ekonomik desteklerin seçici olması yönündeki uyarılarımız haklı çıkmış, yeni ekonomi yönetimi ağır bir yük devralmıştır. Pandemi koşullarında bir taraftan durgunluk, diğer taraftan yüksek maliyet artışı yaşayan sektörlerimizin durumu ve halkın refah düzeyindeki düşüş karşısında yeni ekonomi yönetiminin işi zorlaşmıştır. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak başta tarımsal girdiler olmak üzere, üretim maliyetlerini düşürücü destekler verilmesi yönündeki önerilerimizi ilgili bakanlıklarla devamlı biçimde paylaşıyoruz. Pandemi koşulları nedeniyle kapanan işyerlerine destek, kira desteği yanında, çalışanlara ve istihdam desteği kapsamına girmeyen işsizlere dönük destekler de daha önemli hale gelmiştir. Ekonomi yönetiminin bu yönde yeni adımlar atacağını temenni ediyorum."

EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMA GRUBUNDA

"Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 4,51 ile 'ulaştırma' grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 4,16 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler', yüzde 1,69 ile 'ev eşyası' grupları izlemiştir. 'Eğitim' grubunda ise yüzde 0,19 oranında düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 29,42 ile 'çeşitli mal ve hizmetler', yüzde 21,08 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler', yüzde 18,67 ile 'ulaştırma' gruplarında gerçekleştiği görülmüştür. Kasım 2020'de endekste kapsanan 418 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 42 maddenin ortalama fiyatında değişim olmamıştır. 322 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşmiştir."

ANTALYA TOPTANCI HAL KASIM ENFLASYONU YÜZDE 27

"Kasım ayında en yüksek artış gösteren ürün yüzde 66,93 ile domates olurken bu ürünü yüzde 25,18 kabak ve yüzde 24,35 ile karnabahar izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 14,68 ile limon, yüzde 9,75 ile muz ve yüzde 6,64 ile beyaz lahanada olmuştur. Taze sebze ve meyvede TUİK verilerine göre aylık yüzde 8.5, yıllık yüzde 35 oranında fiyat artışı gerçekleşmiştir. Sera ürünlerine geçiş nedeniyle Antalya Toptancı Hal Kasım ayı enflasyonu da yüzde 27, yıllık enflasyonu yüzde 56 olarak gerçekleşmiştir. Ancak sebze ve meyvede aylık ortalamalara göre yıllık artış yüzde 9.36'dır. Enflasyonda yıllık ortalamada işlenmiş gıdanın etkisi sebze ve meyveden daha yüksektir."

Yİ-ÜFE'DE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 23,11

"Yİ-ÜFE ise 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,26 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,11 olmuştur. Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 19,63, imalatta yüzde 25,04 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0,58 ve su temininde yüzde 12,83 artış olarak gerçekleşmiştir.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde30,07, dayanıklı tüketim malında yüzde 25,84, dayanıksız tüketim malında yüzde18,90, enerjide yüzde 0,36 ve sermaye malında yüzde 27,85 artış olarak gerçekleşmiştir."

BATI AKDENİZ ENFLASYONU TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

"Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazdayüzde 2,36, onbir aylık bazda yüzde 14,01 ve yıllık bazda yüzde 14,91olarak gerçekleşmiştir.

Bölgemizde enflasyon aylık, onbir aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda on beşinci, onbir aylık bazda dördüncü sırada, yıllık bazda ise beşinci sırada yer almıştır."

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Batı Akdeniz ihracatı 1.7 milyar doları aştı
 
Otomobil hırsızlığı kamerada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunusların gün batımı eşliğinde yüzdüğü anlar kamerada
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde yunusların gün batımı manzarası eşliğinde ...
Caminin klima borularının çalınma anı kamerada
ANTALYA'da kimliği belirsiz şüpheli, penceresinin kilidini kırıp girdiği ...
Antalya'nın 15 yıldır değişmeyen tek il müdürü görevden alındı
ANTALYA Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne 2005 yılında dönemin Kültür ve ...
 
Engelli bireyler unutulmadı
ANTALYA'da Hasta ve Engelliler ile Yakınları Hakları Derneği (HEYAD) Başkanı ...
Dalı bağlamak isterken düşüp yaralandı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde iki katlı binanın kenarındaki avokado ağacının ...
Dünyanın ilk franchise dövme markası dünyaya açılıyor
DÜNYANIN ilk 'franchise dövme markası' olma özelliği taşıyan Türk firması ...
 
'Balon balığında 30 insanı öldürecek toksin var'
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet ...
Bankanın camını kaldırım taşıyla kırdı, polise teslim oldu
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bir bankanın giriş kapısındaki camı kaldırım ...
Muratpaşa Belediyesi, 4 yılda 695 bin 640 ton sıcak asfalt üretti
SORUMLULUK alanındaki tüm yolları, doğalgaz, atıksu, yağmur suyu drenajı ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva