Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
İranlı rap şarkıcısı hakkında 'idam' kararı
Tapusu olanların dikkatine: Miras böyle bölünecek
Tapusu olanların dikkatine: Miras böyle bölünecek
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
26 Ekim 2021 Salı - 17:50

Başkan Çetin'den siyasi uzlaşma çağrısı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, vergiden hukuk sistemi, mesleki eğitime kadar her alanda oturup kapsamlı dönüşümler, bütün bunlar için de siyasi uzlaşmaya ihtiyaç olduğu çağrısında bulundu.

Başkan Çetin den siyasi uzlaşma çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO'nun Ekim ayı meclis toplantısı, 2020 yılı Mart ayında başlayan pandemi nedeniyle 19 ay sonra meclis salonundaki ilk meclis toplantısı oldu. Toplantıya Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.

ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, 19 aydan sonra yeniden birarada olmanın güzel olduğunu belirterek, “Kovid sürecinde hiçbir meclis üyemizin hayatını kaybetmemiş olması sevindirici. Umarım en kısa sürede bu illetten kurtuluruz" dedi. Şu anda vaka sayısının azalmış göründüğünü söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin ise, Antalya'nın 100 binde 39 ile en iyi illerden birisi olduğu belirterek, “Yine de pandemi devam ediyor, lütfen maske ve mesafe kurallarına uymaya özen gösterelim. Gençlerimizin de aşı olmasını teşvik edelim" diye uyardı.

GASTRONOMİ TURİZMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Kentte son dönemdeki kültürel, sanatsal ve diğer etkinliklerden bahseden Çetin, YÖREX'e ayrı bir başlık açarak, kent turizminde yöresel ürünlerden sonra gastronomi turizminin de yükselen bir trend olduğunu kaydetti. Çetin, “Gastronomi turizmi zaten gündemimizdeydi. En kısa zamanda bu konuda da bir proje başlatacağız. Artık bizim mutfağımızı marka haline getirmemiz, bu markaların dünyaya ihracatını yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

YANGINZEDELERE EŞYA YARDIMI SÜRÜYOR

ATSO'nun çalışmalarını da anlatan Çetin, Manavgat'ta yangınzedelere eşya yardımı çalışmalarının sürdüğünü ve Kasım ayı içerisinde dağıtımı hızlandıracaklarını açıkladı.

Halen iklim değişikliğinin ne anlama geldiğinin anlaşılamadığına dikkati çeken Çetin, “Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Birpınar, iklim değişikliği trenini kaçırırsak G-20'ye bile giremeyeceğimizi söyledi. Önümüzdeki 20-30 yılda bütün sektörlerde üretim ve ticaret çok farklı olacak. Türkiye olarak Avrupa Birliği yeşil mutabakatını önümüze koymalı ve Avrupa Birliği ile işbirliği yaparak dünyanın öncü ülkelerinden birisi olmalıyız" diye konuştu.

100'ÜNCÜ YIL FİKİR YARIŞMASINA 160 BAŞVURU

ATSO'nun Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Antalya simge eseri projesiyle ilgili açılan fikir yarışmasına 160 civarında başvuru olduğunu anlatan Davut Çetin, “Her yaştan, her meslekten her eğitim seviyesinden başvurular geldi. Öğrenci, emekli, mimar, doktor, öğretim üyesi katılımcılar var. Cumhuriyetin 100'üncü yılı için güzel fikirler geldi. Önümüzdeki günlerde teşvik ödüllerini vereceğiz. Sonra bir çalıştayla belediyelerimizi, sivil toplum örgütlerimizi davet ederek onların görüş ve önerilerini de alacağız" dedi.

'DALGALARLA SAVRULAN BİR GEMİDE GİBİYİZ'

Ekonomi gündemiyle ilgili de değerlendirmeler yapan Çetin, “Ekonomide enflasyon, kur artışı, girdi maliyetleri, beklenmedik kararlar yüzünden dalgalarla savrulan bir gemide gibiyiz. Geçen ay dolar kuru 8.5 liraydı. Merkez Bankası geçen ay erken faiz indirimiyle bir sürpriz yaptı, dolar 9 lirayı geçti. 'Merkez Bankası sürpriz yapmamalı, beklentileri yönetmeli' dedik, geçen hafta bir sürpriz daha yaptı, faizi 16'ya çekti. Bunun sonucunda dolar 9.8'e kadar çıktı, bir ayda yüzde 14'e yakın artmış oldu. Kur artışı dün sakinleşti, ama olan oldu artık. Şu anda Hazine piyasadan yüzde 18 ile borçlanıyor. Ülke risk primimiz 380'lere gerilemişti, 450'ye kadar çıktı" diye konuştu.

DÜNYA PİYASALARINDA DALGALANMA UYARISI

Gelecek aylarda dünya sermaye piyasasında da dalgalanmalar, faiz artışları beklendiğini söyleyen Çetin, şu uyarıda bulundu:

“Dua edelim ki FED faiz artışına geçmesin, çünkü bu olursa bir darbe daha yeriz. Bu belirsizliği gidermenin yolu hükümetin ekonomide gerçekçi hedeflerle net bir yol haritasını açıklaması ve buna bağlı kalınmasıdır. Enerji fiyatları ne olacak, ücret artışları nasıl olacak, devlet neye ne kadar destek verecek, krediler ne kadar artacak bilinmiyor. Oysa bu konuda net bir politika olmalıdır. Bir yol haritası olursa ekonomide herkes önünü görebilir ve güven oluşur" dedi.

SİYASİ UZLAŞMA ÇAĞRISI

Her siyasi dalganın ekonomiye de bir maliyeti olduğunu, ekonomide yapısal reformların acil hale geldiğini kaydeden Çetin, yapısal reformlar olmadıkça sorunların bitmediğini belirterek, kayıtdışı ekonomi uyarısı da yaptı. Çetin, “Kayıtdışı ekonomi yüzünden artık dünyada da zor duruma düşüyoruz. Bu nedenle Şimdi OECD Mali Eylem Komitesi kara para ile ilgili olarak ülkemizi gri listeye aldı. Dolayısıyla artık her konuda sorunların arttığını görmeliyiz. Vergiden hukuk sistemine mesleki eğitime kadar her alanda oturup kapsamlı dönüşümlere girmeliyiz. Fakat bütün bunlar için siyasi uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu bir kez daha buradan söylüyorum. Geniş bir siyasi uzlaşma olmadan popülizmle israf ve verimsizliğe devam ederiz, zaman kaybederiz" dedi.

İSTİHDAM 2019'U GEÇTİ

Antalya ekonomisini de ele alan Davut Çetin, turizmde geçen hafta itibarıyla 2019'un yüzde 58'i gibi bir düzeye ulaşıldığını, Ekim ayının üçüncü haftasında günde 50 bin civarında yabancı ziyaretçinin gelmesinin memnun edici olduğunu söyledi. Antalya'da 2019'da SGK'ya kayıtlı işyeri sayısı 62 bin iken, 2020'de 61 bine düştüğünü, 2021'de ise 67 bine çıktığını anlatan Çetin, şu verileri paylaştı:

“SGK'ya kayıtlı toplam esnaf ve işveren sayımız 2019'da 91 bin iken, 2021'de 106 bine çıktı. Pandemi ve turizmde 2019'un çok altında olmamıza rağmen işyeri sayısı da esnaf-girişimci sayısı da artmaya devam etti. 2019 8'inci ayda 639 bin olan istihdam pandemide 72 bin azalmış, bu da turizmden, yiyecek-içecek işletmelerinden kaynaklanmış. Bu yıl toplam istihdamda 2019'u geçtik ve 666 bin oldu."

BAKAN ELVAN'A DAVET

ATSO'nun genişletilmiş meslek komiteleri toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ı davet ettiklerini açıklayan Çetin, “Eğer bize zaman ayırabilirlerse sektörel sorunlar ve bütün bu konularda sorularımıza cevap alacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.

ATSO'NUN EKIM AYI MECLIS TOPLANTISI, 2020 YILI MART AYINDA BASLAYAN PANDEMI NEDENIYLE 19 AY SONRA MECLIS SALONUNDAKI ILK MECLIS TOPLANTISI OLDU. TOPLANTIYA MECLIS BASKANI SULEYMAN OZER, ATSO YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, YONETIM KURULU VE MECLIS UYELERI KATILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ATSO'NUN EKIM AYI MECLIS TOPLANTISI, 2020 YILI MART AYINDA BASLAYAN PANDEMI NEDENIYLE 19 AY SONRA MECLIS SALONUNDAKI ILK MECLIS TOPLANTISI OLDU. TOPLANTIYA MECLIS BASKANI SULEYMAN OZER, ATSO YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, YONETIM KURULU VE MECLIS UYELERI KATILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Aşı olmayan öğretmen, koronavirüsten hayatını kaybetti
 
Sokakta düğüne izin verirseniz olacağı bu...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadınlardan bayram kutlaması
KAFKASIN Kadınları Derneği yönetim ve üyeleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı ...
Kumluca Kaymakamı: Aynı andaki orman yangınları masum değil
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde dün gece eş zamanlı 3 ayrı yerde yaşanan ...
Operadan Cumhuriyet Bayramı konseri
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümü ...
 
Rektör Özkan'dan Antalya Kent Konseyi'ne ziyaret
ANTALYA Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantısı Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ...
Vali Yazıcı, İl Sağlık Müdürlüğünü ziyaret etti
VALİ Ersin Yazıcı İl Sağlık Müdürlüğünü ziyaret ederek, İl Sağlık Müdürü ...
Kaş'ta orman yangınında 2 dekar zarar gördü
ANTALYA'nın Kaş İlcesine bağlı İkizce mahallesinde henüz belirlenemeyen ...
 
Otomobil küle döndü
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde park halindeki otomobil henüz belirlenemeyen ...
Kemer'de Blogger Festivali yapılacak
KEMER'in ulusal ve uluslararası platformlarda daha çok yer alması amacıyla ...
Karavan komşuluğu
KARAVAN yolculuğunda rotası Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki Taşdibi Plajı'nda ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva