Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
10 Kasım 2018 Cumartesi - 22:15

Başkan Türel'in bu önerisi toplantıya damgasını vurdu

TÜRKİYE Dil ve Edebiyat Derneği tarafından gerçekleştirilen İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın 4'üncüsü Antalya'nın Alanya ilçesinde düzenlendi. Türel'in yabancı dilde tabela ve şirket isimlerinden fazla bedel alınma önerisi toplantıya damgasını vurdu.

Başkan Türel in bu önerisi toplantıya damgasını vurdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkçe'nin doğru kullanımı ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin her yıl gerçekleştirdiği İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın 4'üncüsü İncekum'da bulunan bir otelde yapıldı. Toplantıya Ak Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ve Kemal Çelik, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu ve Basın İlan Kontrol Hizmetler Müdürü İbrahim Delibaş katıldı. Toplantıda ilk olarak Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin amaçlarını ve faaliyetlerini anlatan slayt gösterisi sunuldu.

'DİLİMİZE GEREKEN ÖNEMİ VERMİYORUZ'

Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, Türkçenin yabancı sözcüklerle katledildiğini söyledi. Erdem, "Günümüzde maalesef dilimize gereken önemi vermiyoruz, hak ettiği hassasiyeti göstermiyoruz. 'Tanıtım' yerine 'lansman' kullanmanın, toplantıyı yöneten kişiye 'moderatör' denilmesini anlamıyorum. Toplu konutlara 'life' demenin hastanelere 'hospital' demenin gerekçesini birisi söyleyebilir mi? Sadece özentiyle dilimizi kirletmeye kimin hakkı var" dedi.

'ABOUBAKAR DEĞİL EBUBEKİR'

Dilin kültürün oluşmasında büyük rol oynadığını anlatan Erdem, "Beraberliğimize göz dikenlerin planlı programlı çalışmaları bunlar. Bu yozlaşma bize çığ gibi zarar vermeye devam ediyor. Bugün bilerek ya da bilmeyerek yabancı kelimeleri Türkçe gibi kullanmaktan Türkçe kelimeleri de yabancı gibi yazmaktan seslendirmekten çekinmiyoruz. Bir bozamadığımız özel isimlerimiz vardı. Ebubekir'i 'Aboubakar' diye seslendirdik. Dilimizi kaybederken kavrayışımızı ve bizi millet yapan ruhumuzu kaybediyoruz. Peyami Safa'nın dediği gibi dilini kaybeden millet her şeyini kaybetmiştir. Dilini geliştirip, zenginleştiremeyen milletler milli kültür oluşturamaz ve oluşmuş kültürü koruyamazlar. Dilimizin yeteri kadar bilinmemesi ve gücünün farkında olunmamasından kaynaklanan bir durum bu. Türkçe 5 bin yıllık geçmişe sahiptir" diye konuştu.

'DİL, MİLLİ ŞUURU BESLER'

Başkan Ekrem Erdem'in konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise şöyle dedi:

"Dil milleti ayakta tutar. Milli şuuru besleyen çok önemli bir husustur. Milletin varlığı dilin varlığı ile mümkündür. Dilimizin yabancı kelimelerle istila altında olduğunu ifade ediyoruz. Bir ülkeyi bölmek istiyorsanız bunun en iyi yolu onu manevi değerlerinden, dilinden uzaklaştırmaktır. Bu çağın olmazsa olmazı internet ve buna bağlı olarak kullanımı hızla artan sosyal medyanın kendine has dili. Ne yazık ki gençlerimiz ve çocuklarımız bilişim dili olarak kabul edilen bir dili öğreniyor. 'Q' klavyeden vazgeçmiyor. Türkçemizin yaşadığı bu tahribat engellenemez boyuta ulaşıyor. Türklerin bilinen ilk alfabesi Göktürkler tarafından yazılmış ve Orhun Anıtları'nda yer alıyor. Biz de oraya gitmiştik. Bu anıtlar Türkçemizin derinliğini en güzel şekilde ortaya koyuyor. Kelime haznemiz çok. Bizim yabancı kelimelere hiç ihtiyacımız yok."

YABANCI TABELAYA YÜKSEK BEDEL

Antalya'nın turizm kenti olması dolayısıyla esnafın yabancıların ilgisini çekmek için yabancı tabela kullandığını belirten Menderes Türel, "Antalya'nın yaz nüfusu 5 milyon. Bunun önemli bir kısmı yabancı. Esnaf onların ilgisini çekecek şekilde yabancı tabela isimler kullanıyor. Turizm şehrinde buna 'hayır' diyemeyiz ama bunun bir yasal mevzuata dayandırılması suretiyle misli misli reklam tabela bedeli alabiliriz. Yasaklamak yerine caydırıcı hale getirebiliriz. Özellikle şirket tescillerinde isim büyük önem taşıyor. Yabancı isimlerin tescili halinde farklı bir tarife uygulanmalı. Dilimizin dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlamak hepimizin görevi" dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem "Bizimki Türkçe Sevdası" isimli kitabını protokol üyelerine hediye etti ve katılımcılar ile toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

 
Fabrikanın basıldığı olayda bir kişi öldürülmüştü
 
Paylaşım rekorları kıran 10 Kasım videosu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bu yarım yamalaklar da cezalı mi... 11 Kasım 2018 Pazar 01:46

Yerinde bir karar...bizim city...ozsüt cafe...city market...animals veteriner kliniği. ..baymen kuaför...Özgür real estate ofice yada ofisi...ne olduğu belirsiz içine girince ingilizce konuşun yanıt alabilirseniz....rusça yazılanlar da var anlamsız. ..rusça bilmezler..dikkat çekmek için mi yoksa Turkcemizden utandiklari için mi yoksa ..... mi??? Rahmetli hocam Turkiye''nin degeri vatansever Prof Dr Oktay Sinanoglu "Bye Bye Turkce"kitabı da öneririz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'ya şehit ateşi düştü
Bombalı ve silahlı eylem planlıyorlarmış
İSTANBUL merkezli 3 ilde terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda ...
Başkan Türel Serikli muhtarları dinledi
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Serik'te muhtarlarla bir araya geldi.
 
Kaş'ta karma sergi
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bulunan Kaş Kültürevi'nde, her yıl geleneksel ...
Bisiklet sporcusu kalbine yenildi
ANTALYA'nın Finike ilçesinde lisanslı bisiklet sporcusu Hasan Uçar (41), ...
Serik'te çocuklara özel tiyatro
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 'Karlar Ülkesi Karanlığa Karşı' adlı tiyatro ...
 
24 yıllık rotada tırmanıyorlar
ANTALYA- Kemer Karayolu'nda, Akyarlar Tüneli girişindeki denize sıfır ...
Antalyalı manken kamera önünde olmayı seviyor
ESLİNE Ajans mankeni Gizem Çelik, bir fotoğrafçının, fotoğraf projesinde ...
Yumurta kullanmadan mayonez
AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) 3 bilim insanı, mayonez yapımında yumurta ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva