Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
7 Şubat 2019 Perşembe - 10:05

Batı Akdeniz'de 583 bin 180 su kuşu sayıldı

DOĞA Koruma ve Milli Parklar Burdur 6'ncı Bölge Müdürü Rıza Kamil, Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSK) kapsamında bu yıl Antalya, Isparta ile Burdur'daki 20 sulak alanda, 46 türden 583 bin 180 su kuşunun sayımını yaptıklarını söyledi.

Batı Akdeniz de 583 bin 180 su kuşu sayıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nce KOSK tamamlandı. Bölge Müdürü Kamil, 2019 yılında Batı Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Antalya, Isparta ve Burdur'daki 20 sulak alanda 24 kişilik uzman ekiple yapılan sayımlarda, 46 türden 583 bin 180 su kuşunun sayımının gerçekleştirildiğini söyledi. Kamil, "Geçen yıl 278 bin saymıştık. Bu yıl 2018'e göre 2 kat artış var. Biz sulak alanlarımıza bakanlık olarak yatırımlar yapıyoruz. Sulak alanların, bu alanları yönetecek bir tür anayasası olan yönetim planları var. Bu alanlarda yaptığımız koruma kontrol faaliyetleri ve tabiata uyumlu yatırımlar sayesinde su kuşu sayısının artmasını görmekten son derece memnunuz. Su kuşu popülasyonunun sağlıklı bireyler olarak aynı zamanda bunların yaşadığı ortam içindeki habitatların da gelecek nesillere aktarılması adına özveriyle çalışıyoruz" dedi.

SULAK ALANLARDA 7/24 KONTROL

Bu yılki sayımlarda ilk 5 türün sakarmeke, elmabaş patka, Macar ördeği, fiyu ve karabatak olduğunu anlatan Kamil, "Sulak alanlar zengin habitata sahip. Her yıl sayım yapmamızdaki amaç buradaki su kuşu popülasyonlarını belirlemek, değişimlerini, habitatlarının değişimlerini incelemek ve özellikle nesli tehlike altında olan kuş türleriyle ilgili bilimsel çalışmaları destekleyerek planlar oluşturmak. Ayrıca burada yapılan faaliyetler alanların özelliğine göre düzenlemesini yapmak, sulak alanlara dikkati çekerek, koruma kollama bilincinin artırılması, bu alanları, habitatları daha iyi, daha sağlıklı olarak gelecek nesillere aktarmak için bu çalışmaları yürütüyoruz. Vatandaşlarımızdan sulak alanlardaki su kuşu popülasyon ve habitatlarını korumalarını istiyoruz. Ekiplerimiz sulak alanlarda 7/24 kontrol çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

'YAPTIĞIMIZ BİR NEVİ SU KUŞU TÜRLERİNİN NÜFUS SAYIMI'

Burdur bölgesinde yaklaşık 20 yıldır kuş araştırmalarında yer alan ve sayımların koordinasyonunu da yapan uzman biyolog Lale Aktay Sözüer ise "Her yıl Burdur 6'ncı Bölge Müdürlüğü'müzdeki teknik personel, bölgedeki üniversitelerdeki ilgili bölümlerin personeli, gönüllüler ve kuş gözlemcileriyle birlikte sulak alanlarımızda kışlayan su kuşlarının sayımını yapıyoruz. Yaptığımız bir nevi su kuşu türlerinin nüfus sayımı. Bölgemizdeki yaklaşık 20 sulak alanda her kış düzenli olarak su kuşu sayımını yapıp, hangi türlerin geldiğini, her bir türden ne kadar sayıda olduğunu tespit ediyoruz" dedi. 

'SULAK ALANLARDAKİ DURUM ORTAYA ÇIKIYOR'

Su kuşu sayımlarının kuzey yarımkürede düzenli olarak Wetlands International (Uluslararası Sulak Alanlar Kurumu) organizasyonunda 1967'li yıllardan bu yana 15 Ocak- 15 Şubat'ta yapıldığını anlatan Lale Aktay Sözüer, şöyle devam etti:

"Ülkemizde de 2000'li yılların başına kadar yabancı uzmanların desteğiyle düzensiz, 2000'li yılların başından itibaren de özellikle kuş gözlemcilerinin ve bu konuya ilgili kişilerin sayılarının artmasıyla bizler tarafından düzenli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sadece su kuşu türleri ve sayılarını değil popülasyondaki değişimleri de izliyoruz. Türler ve popülasyonlarına yönelik değerlendirmeler uzun yıllara dayalı düzenli çalışmalar sonucunda gerçekleştiriliyor. Bizim bu bölgede yaptığımız çalışma bölge içindeki değişimi göstermekle birlikte Türkiye genelindeki verilerle Türkiye'deki sulak alanlardaki durum ortaya çıkıyor. Kuzeydeki sayım alanlarıyla birlikte değerlendirildiğinde ise türlerin dünya popülasyonundaki değişimler izleniyor. Raporlamalar, yayınlar yapılıyor ve gerekli koruma faaliyetleri için altlık oluşturuluyor. Sayımları yaparken teknik izleme çalışmasının yanı sıra pek çok öğrenciye, kuşlara ve doğaya ilgili kişilere bu konuya gönüllü katkı sağlayacak kişilere kuşları tanıtırken, doğada zaman geçirmeleri için aracı oluyoruz. Bölge müdürlüğümüzün araç ve ekipman desteğiyle bu konuya ilgili kişilerin eğitim alması ve pratik yapması yönünde de çalışmalar yapıyoruz."

Lale Aktay Sözüer, su kuşu sayım çalışmaları yaparken, alana yönelik tehditler ve değişimler olup olmadığını; sazlıkların yakılması, kirlilik ve yasa dışı avcılık gibi durumları da tespit ettiklerini, kendileriyle birlikte av denetim ekiplerinin de bulunduğunu belirterek, "Yapılan çalışmalar alanın izlenmesi ve korunmasına yönelik oldukça önemli bir çalışma" dedi.

DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR BURDUR 6'NCI BOLGE MUDURLUGU'NCE KIS ORTASI SU KUSU SAYIMLARI (KOSK) TAMAMLANDI. BOLGE MUDURU RIZA KAMIL, 2019 YILINDA BATI AKDENIZ BOLGESI'NDEKI ANTALYA, ISPARTA VE BURDUR ILLERINDEKI 20 SULAK ALANDA 24 KISILIK UZMAN EKIPLE YAPILAN SAYIMLARDA 46 TURDEN 583 BIN 180 SU KUSUNUN SAYIMININ YAPILDIGINI SOYLEDI.(FOTO:MESUT MADAN/BURDUR-DHA)

DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR BURDUR 6'NCI BOLGE MUDURLUGU'NCE KIS ORTASI SU KUSU SAYIMLARI (KOSK) TAMAMLANDI. ( LALE AKTAY SOZUER) (FOTO:MESUT MADAN/BURDUR-DHA)

DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR BURDUR 6'NCI BOLGE MUDURLUGU'NCE KIS ORTASI SU KUSU SAYIMLARI (KOSK) TAMAMLANDI.(FOTO:MESUT MADAN/BURDUR-DHA)

DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR BURDUR 6'NCI BOLGE MUDURLUGU'NCE KIS ORTASI SU KUSU SAYIMLARI (KOSK) TAMAMLANDI.(FOTO:MESUT MADAN/BURDUR-DHA)

DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR BURDUR 6'NCI BOLGE MUDURLUGU'NCE KIS ORTASI SU KUSU SAYIMLARI (KOSK) TAMAMLANDI.(FOTO:BURDUR-DHA-ARSIV)

DOGA KORUMA VE MILLI PARKLAR BURDUR 6'NCI BOLGE MUDURLUGU'NCE KIS ORTASI SU KUSU SAYIMLARI (KOSK) TAMAMLANDI.(FOTO:BURDUR-DHA-ARSIV)

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) 

 
Abdullah, bilgisayar mühendisi olmak istiyor
 
Başkan Acar'dan hayırlı olsun ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bucak'ta Yaya Öncelikli Trafik Etkinliği
BURDUR'un Bucak ilçesinde 'Öncelik hayatın öncelik yayanın' sloganıyla ...
Bucak'ta seçim güvenliği toplantısı
BURDUR'un Bucak ilçesinde 31 Mart 2019 yerel seçimleri dolayısıyla seçim ...
Salda Gölü millet bahçesine CHP'li başkandan destek
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Burdur'un Yeşilova ilçesindeki ...
 
Bucak'ta panik büyüyor... Sayı 600'e çıktı
BURDUR'un Bucak ilçesinde hafta sonu 300'e yakın kişi mide bulantısı, ...
Yolcu midibüsü şarampole devrildi: 6 yaralı
BURDUR'un Bucak ilçesinde, yolcu midibüsü, buzlanan yolda, sürücüsünün ...
Gece kanepede uyudu, sabah ölü bulundu
BURDUR'un Gölhisar ilçesinde oturan Ahmet Türel (38), evinde ölü bulundu.
 
BAKA yönetimi Burdur'da toplandı
BATI Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) yönetim kurulu, yeni yılın ilk olağan ...
30 kişilik işe 165 başvuru
BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) Toplum Yararına Program ...
Burdur'da Bizans dönemine ait 610 sikke ele geçirildi
BURDUR İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen operasyonda, Bizans ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva