'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
30 Kasım 2019 Cumartesi - 12:23

Batı Nil Virüsü 20 farklı tür sivrisinekle bulaşabiliyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Batı Nil Virüsü’nün enfekte sivrisineklerin insanları sokması ile bulaşan viral bir hastalık olduğunu söyledi.

Batı Nil Virüsü 20 farklı tür sivrisinekle bulaşabiliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sivrisineklerin taşıyıcılığı sonucu ortaya çıkan hastalıklar arasında olan Batı Nil Virüsü özellikle göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan ülkelerde sık görülüyor. Hastalık mevsimsel özellik gösterdiğinden çoğunlukla yaz boyunca ve sonbaharın ilk dönemlerinde ortaya çıkıyor. Türkiye’nin de bu kuşakta yer alması ve sıcaklıkların da mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle sivrisineklerin de hastalık bulaştırma riski devam ediyor.

Sivrisineklerin farklı türlerinin farklı hastalıkları bulaştırabildiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Ancak Batı Nil Virüsü belli bir türe özgü değildir. Sıtma paraziti belirgin bir türle bulaşırken Batı Nil Virüsü 20 farklı türle bulaşabiliyor” diye konuştu.Sivrisineklerin hastalığı göçmen kuşlardan aldığını söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Virüs sivrisineklerin tükürük bezlerine yerleşiyor ve ardından insanlara ve atlara sivrisineğin sokması sonucu bulaşıyor” dedi.

DÜNYADAKİ BATI NİL VİRÜSÜ GÖRÜLME İSTATİSTİKLERİ

Türkiye’de geçen yıl 26 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildiğini ve 1 kişinin yaşamını kaybettiğini hatırlatan Prof. Dr. Sönmezoğlu, “ECDC Raporuna göre; 2018 yılında Avrupa Birliği ülkelerine bakıldığında da çok fazla vaka bildirimi olduğu görülüyor. Bunların 576’sı İtalya, 311’i Yunanistan, 277’si Romanya, 215’i Macaristan ve 217’si de diğer ülkelerde olmak üzere bin 503 insan olgusu tespit edilmiştir. Bu vakaların 181’de hayatını kaybetmiş. 2019 yılında ise 13 vaka bildirimi yapılmış ve bunların biri hayatını kaybetmiş. Aslında bu rakamlar da gösteriyor ki bu durum sadece bizim ülkemizin sorunu değil. Sivrisineklerin olduğu her yerde bu risk söz konusudur. Ancak AB ülkelerinde vaka bildirimlerinin çok iyi yapıldığının da altını çizmek gerekiyor” dedi.

"BELİRTİLER ÇOK ANİ GELİŞİYOR"

Yapılması gerekenleri anlatan Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Sivrisinek sokmasında; kene ya da arı gibi hemen yapılacak bir şey bulunmuyor. Kuluçka süresini beklemek gerekiyor. Batı Nil Virüsünde 3-20 gün arasında değişen kısa bir kuluçka süresi vardır. Belirtiler de çok ani gelişiyor. 39 derecenin üzerine çıkan şiddetli ateş, beraberinde baş ağrısı, tüm vücutta kırıklık ve halsizlik, daha sonra da bilinç bulanıklıkları görülüyor. Bilinç bulanıklığıyla giden santral sinir sistemi tutulumu yüzde 20 kadar. Yüzde 80’i sadece ateşle seyredip kendiliğinden iyileşiyor” diye konuştu.

SİVRİSENEK ISIRMASINDAN SONRA GELİŞEN ATEŞE DİKKAT

Türkiye’nin göçmen kuşların göç bölgesi üzerinde olan ülke olduğunu ve sivrisinek ısırıklarından sonra oluşacak ateşe çok dikkat etmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Bu noktada hastanın sivrisinek ısırığını hatırlaması ya da görmesi önemli değil. Ateş ve şuur bulanıklığı gibi belirtileri gözlemlediği zaman mutlaka hekime başvurması gerekiyor. Biz bu grup hastalara hastanede solunum ve dolaşım desteği gibi destek tedaviler uyguluyoruz. Hastanın ayakta kalmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

KORUNMAK İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Yaz aylarında risk daha fazla olduğu için gerekli önlemlerin alınmasının son derece önem taşıdığını anlatan Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“İnsan atıklarının olduğu su birikintilerinde sivrisinekler daha fazla bulunuyor ve yuva yapıyor.  Bu nedenle özellikle durgun suları ıslah etmemiz ve sivrisinek kontrolü yapmamız gerekiyor. İlaçlamanın zamanında yapılması, sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde uzun kollu giysiler giyilmesi ve sinek kovucu sprey gibi koruyucu önlemlerin alınması önemlidir.”

ENFEKSIYON HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. MERAL SONMEZOGLU, BATI NIL VIRUSU’NUN ENFEKTE SIVRISINEKLERIN INSANLARI SOKMASI ILE BULASAN VIRAL BIR HASTALIK OLDUGUNU SOYLEYEREK, “BATI NIL VIRUSU BELLI BIR TURE OZGU DEGILDIR. SITMA PARAZITI BELIRGIN BIR TURLE BULASIRKEN BATI NIL VIRUSU 20 FARKLI TURLE BULASABILIYOR. ONEMLI OLAN PANIK YAPMADAN FARKINDALIGI ARTIRARAK GEREKLI ONLEMLERI ALMAKTIR” DEDI(ISTANBUL-DHA).

ENFEKSIYON HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. MERAL SONMEZOGLU, BATI NIL VIRUSU’NUN ENFEKTE SIVRISINEKLERIN INSANLARI SOKMASI ILE BULASAN VIRAL BIR HASTALIK OLDUGUNU SOYLEYEREK, “BATI NIL VIRUSU BELLI BIR TURE OZGU DEGILDIR. SITMA PARAZITI BELIRGIN BIR TURLE BULASIRKEN BATI NIL VIRUSU 20 FARKLI TURLE BULASABILIYOR. ONEMLI OLAN PANIK YAPMADAN FARKINDALIGI ARTIRARAK GEREKLI ONLEMLERI ALMAKTIR” DEDI(ISTANBUL-DHA).

İSTANBUL, (DHA)

Etiketler:
 
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hareketli anlar
 
Başkent'te hamsinin kilosu 5 liradan başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hareketli anlar
SABİHA Gökçen Uluslararası Havalimanı ana giriş kapısında 'dur' ihtarına ...
5 dakika teneffüs yapıyorlar, 20.30'da okuldan çıkıyorlar
KAHRAMANMARAŞ İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul ...
Down sendromlu Halil'e temsili askerlik kınası
ADANA’da askerlik çağına gelen ve bir günlük temsili askerlik yapacak ...
 
Yılbaşına 1 ay kala Kandıra hindisine rağbet arttı
KOCAELİ’nin Kandıra ilçesinde yetiştirilen ve asıl adı ‘Amerikan Bronzu’ ...
Yüksekova’da yaralı kaya kartalına tedavi
HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde yaralı halde bulunan kaya kartalı, Doğa ...
Düzce kestanesi için patent başvurusu yapıldı
DÜZCE Valiliği, kent ormanlarında kendiliğinden yetişen, kabuğunun inceliği ...
 
Akülü tekerlekli sandalyesi çalındı, eve mahkum oldu
DİYARBAKIR'ın Bağlar ilçesinde geçirdiği kaza sonucu yürüme engelli olan ...
Gökyüzünde görülen parlak cisim, heyecanlandırdı
GÜMÜŞHANE'nin Torul ilçesine bağlı Yücebelen köyündeki Minarlı Yaylası'nda, ...
Lastikçilerde 1 Aralık mesaisi
TÜRKİYE'de 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olan kış lastiği ...
 
Dursun Gündoğdu
Belediye işletmeleri siyasilerin avutulma yeri mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva