TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
21 Ekim 2016 Cuma - 08:00

Baykal; 'Başkanlık değerlendirilmeli'

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, başkanlık sistemine destek verdi ve 'Başkanlık değerlendirilmeli' açıklaması yaptı. Baykal, Yeni Birlik Gazetesi'nden Avni Özgürel'e konuştu. İşte Özgürel'in o yazısı:

Baykal;  Başkanlık değerlendirilmeli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

BAYKAL ' BAŞKANLIK DEĞERLENDİRİLMELİ..'

‘Kaht-ı rical..’ Devlet adamı kıtlığı manasında eski bir tabir.. İçinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemlerde daha bir önem kazanıyor, hatırlatıyor kendini.. Sadece Türkiye’de değil dünyada da siyaset sahnesinde öne çıkanlara bakıldığında bazı insanların önemi daha bir artıyor.

Deniz Baykal’ı yıllar öncesinde tanıdım. CHP’nin en sıkıntılı hesaplaşmalarının, 12 Eylül gibi fırtınaların içinden geçip siyaset çizgisinde kırılma olmaksızın yürüyüp gelmiş bir isim. Sadece bu kadar da değil. Türkiye’nin kritik dönemeçlerinde ne partisinin genel tavrına ve duruşuna ne de basit siyasi hesaplara bakmaksızın  sağduyunun sesi olarak elini kaldırıp ‘ Ben varım..’ diyebilmiş biri. Tayyip Erdoğan’ın siyasi kariyerinde önem arzeden 2003 başındaki ara seçimin hangi şartlarda gerçekleştiğini hatırlamakta fayda var. Deniz Baykal o gün siyasetin normalleşmesine katkı verdi ve düğüm çözüldü.. 

Dün Deniz Bey’i arayıp başkanlık sistemi, tartışmalarıyla ilgili ne düşündüğünü öğrenmek istedim: ‘Sistem kaçınılmaz noktaya gelince bunu değerlendirmek gerekir diye bakıyorum. Bu kadar sıkıntıyı yaşadığımız bir dönemin şartları içinde değerlendirmemiz gerekir başkanlık sistemini’ dedi… 

Baykal, paralel devlet tartışmaları ve terörün siyaseti çok fazla yıprattığı bu olaylar karşısında güven veren sağlam bir duruş sergilemenin hem güçleştiği ama aynı zamanda büyük önem kazandığı kanısındaydı. 

‘CHP bu konuda özündeki, kökündeki projeye sahip çıkan bir anlayışla parti kamuoyunun önünde iddialı bir şekilde yer tutabilmeli. Ben inanıyorum ki başkanlık rejimi partimiz için önemli önemli bir yer tutacak.’

Baykal’a göre başkanlık sistemine dayalı bir siyasi rekabette CHP’nin şansının yüksek olduğu görmezlikten geliniyordu.  Yanı sıra altını çizdiği diğer hususlar da  gözardı edilir gibi değildi: 

‘Tartışırken meselenin özünü kaçırmamak lazım…  Terörle mücadelenin neresindeyiz? Terörle mücadeleye destek veriyor muyuz vermiyor muyuz? Bunun neresindeyiz? Paralel devletle mücadelenin neresindeyiz? Sonra dış politika sorunları.. Siyasette dürüstlük, ahlak konuları.. Kısacası bu konularda güven veren, inandırıcı bir siyasi duruşu partimiz gerçekleştirebilse inanıyorum ki, başkanlık rejimi partimiz için önemli bir yer tutacak..’
Deniz Baykal konuyu muğlak bırakmak da istemedi: ‘Bu makamın gerektirdiği niteliklerde bir adayla çıkabilirsek inanıyorum ki çok ciddi bir sıçrama yapabiliriz.  Makamın gereklerini yerine getirebilecek bir adayla çıkabilirsek rekabet edebilecek duruma gelinebilir. Partinin bahsettiğim zafiyetleri karşılandığında rejim değerlendirilebilir.’



Baykal’dan ‘yeni’ başkanlık açıklaması

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, başkanlık sistemine destek verdiğine ilişkin haber ve yorumları, yaptığı yazılı bir açıklama ile düzeltti.

Baykal, “CHP, Başkanlık sistemine sonuna kadar direnmelidir ve direnecektir” dedi.
Baykal, açıklamasında gazeteci Avni Özgürel’in kendisini arayarak, “başkanlık rejimi gelirse her yerde CHP seçimi alamaz gibi bir kanaat var. Siz ne dersiniz” diye sorduğunu, kendisinin de “başkanlık rejimi gelsin mi” sorusuna değil, bu soruya yanıt verdiğini söyledi.
Baykal, açıklamasında şöyle dedi; “Elbette CHP; bu başkanlık projesine sonuna kadar ve tüm gücüyle direnmelidir ve direnecektir. Şunu unutmamak lazım ki, bu ortamda başkanlık rejimi Türkiye’nin maruz kaldığı tehlikeleri büyük ölçüde arttırır. Türkiye’nin bugün her zamankinden daha çok ortak akla, kurumsal düşünme ve davranmaya ihtiyacı vardır. Halbuki başkanlık rejimi, mevcut siyasi tabloya bakacak olursak çok daha keyfi ve şahsi uygulamaların önünü açaaktır. Bu da Türkiye’nin içig ve dış politika sorunlarının daha da karmaşık hale gelmesine neden olacaktır.”

FRANSA ÖRNEĞİNİ VERDİ

Açıklamasında Fransa’daki başkanlık sistemi örneğini veren Baykal, şöyle dedi “Fransa’da Sosyalist Parti anayasadaki başkanlık düzenlemesine tüm gücüyle karşı çıkmıştı. Ancak başkanlık rejimi onlara rağmen geldikten sonra Mitterrand sosyalistlerin adayı olarak sonraki bir seçimde başkan seçilmiştir. Bu da kulaklara küpe olsun.”

AKP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Avni Özgürel sahibi olduğu Yeni Birlik gazetesi için Baykal’la mülakat yapmış ve “Baykal: Başkanlık değerlendirilmeli” başlığıyla yayımlanan haberde eski CHP liderinin başkanlık sistemine yeşil ışık yaktığını vurgulamıştı.
 

 
Antalya'da elektrik faturası skandalı
 
CHP'den kritik 'Bahçeli' kararı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili Reşat Eken 22 Ekim 2016 Cumartesi 22:36

Baykal'ın gazeteci Avni Özgürel'e verdiği mülakat açık..Mevcut durumda başkanlığın değerlendirilmesini,tartışılmasını ayan-beyan söylüyor.. Aslında,başkanlık sistemi kabul edilsin ve Erdoğan'ın karşısındaki aday ben gösterileyim demek istiyor..Tamamen kendi siyasi geleceği ile kurgular içerisine giriyor.. Sonra parti içi tepkiler çoğalınca çark ediyor Chp direnmeli diyor.. Etrafında bir tane Chp genel başkan adayı yetiştiremeyen bir siyasi,Erdoğanın,partisi içerisinden sürekli başbakan lar çıkarmasından ders almalıdır yada siyaseti bırakmalıdır..

Yorumu oyla      3      3  
misafir 21 Ekim 2016 Cuma 16:59

gün bu yazıyı araştırmadan yayınlaması beni şaşırttı. sanki Özgürel'i bilmiyorsunuz.

Yorumu oyla      3      3  
yusuf 21 Ekim 2016 Cuma 14:04

Baykal ve Bahçeli İkiside bir elmanın yarısı gibi.Kritik zamanlarda ortaya çıkıyorlar.

Yorumu oyla      3      3  
Mehmet 21 Ekim 2016 Cuma 14:00

Sen sosyal demokratların başına gelmiş en büyük felaketsin eserinle gurur duy bu onur senin

Yorumu oyla      3      3  
umut 21 Ekim 2016 Cuma 11:10

Ne zaman bir adaylık konusu çıkıyor ,Baykal tabiri caizse atlıyor ,genel başkan adayı ben ,cumhurbaşkanı adayı ben,meclis başkanı adayı ben,olmadı şimdi de başkan adayı ben derdin de ,daha orta da bir metin yok ,bir çıksın kamuoyu görsün tartışılsın o zaman fikrini söylersin, ama yok daha baş dan en son konuşulacak olanı konuşuyor.Yıllardır bakın Bahçeli bir Baykal iki, sanki bir yerden ışık süzmesi alıyorlar .Belki de kim bilir ikisi de aynı yerden feyz alıyorlar

Yorumu oyla      26      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rektör 'HAZIR OL'da bekledi
Sinop’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, şehirde gezi ve incelemeler yaptı.
Rıza Sümer'den Kemer ziyareti
AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan ...
20 belediye başkanı FETÖ'cü ihbarı
CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ...
 
CHP'li başkan disipline sevkedildi
CHP Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi.
Kılıçdaroğlu'na koruma polisi şoku
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara Çukurambar'daki evini ...
Mustafa Gül'den anlamlı günaydın
ANTALYA'nın Kemer İlçe Belediye Başkanı Mustafa Gül, CHP Genel Merkezi'ne ...
 
Partiye oy vermeyene ihraç geliyor
CHP’de 1 Kasım sonrası yapılan çalışmada 3 bin 896 parti üyesinin oy kullandığı ...
Menderes Türel, Denizli'de ders verdi
ANTALYA'nın AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Denizli'de ...
İstifa eden CHP'li Koçak: İtirazım var
CHP Antalya İl Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden İbrahim Koçak, ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva