Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
22 Şubat 2011 Salı - 10:06

Ben de mahalle baskısı hissediyorum

AK Parti Antalya İl Başkanı Yardımcılığı ve Sosyal İşler Başkanlığı görevinden sonra AK Parti Antalya Kadın Kolları Başkanlığı’na atanan Avukat Nezihe Yoldan Tezcan kadın ve siyaset konusundaki görüşlerini Gün Haber’e anlattı.

Ben de mahalle baskısı hissediyorum
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Altı yıllık avukatlık, beş yıllık da siyaset geçmişisiniz var. Siyasete başlangıcınız ve gelişimi nasıl oldu?
 
İşe başlamamla partiye başlamam yakın dönemlere denk geldi, zaten Selçuk Üniversitesi’nde okuduğum yıllarda da siyasete ilgiliydim, alt yapım var. İşe başlayınca bir yerlerde bulunma zorunluluğu hissettim. Mesleğim de siyasette yer almaya uygun, bundan sonra daha yoğun geçecek. Avukatlık ve siyaset birbirini tamamlayan alanlar, ikisi de hayatın içinde. Meslek alanında siyasetten uzak kalmak mümkün değil.
 
İş, siyaset, evlilik; hepsini idare etmek zor olmuyor mu?
 
Eşim meslekten değil turizmle uğraşıyor ama beni anlayışla karşılıyor ve destekliyor. Çok planlı programlı çalışmak zorundayım. Normal hayatta kadın evinde, işinde başarılı olmak zorunda ve iyi bir anne olmak zorunda. Çocuğum yok, artık seçimlerden sonra, benim için şimdi sadece iş var ve başarılı olmaya çalışıyorum.
 
Kadınları çalışma hayatında nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Bunu kadın erkek anlamında ayırmak istemiyorum bu kadına değil, bireye bağlı bir durum. Kadınlar bazı noktalarda erkeklerden daha güçlüler, bu noktaya daha çok yönelirlerse başarılı olabilirler. İş dünyası bir anlamda erkek dünyası onun için kadınların daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor. Genç yaşta çalışamayan kadınlar var, onları destekliyoruz, sanat öğrenmeleri gerekiyor. Mesleki açıdan kadınları yönlendiriyoruz, burası sadece parti değil bir okul da aynı zamanda.
 
Türk kadınını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Olması gerektiği yerde değil, Başkanımız il meclis toplantısında kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini söyledi. Zaten mecliste şuan en fazla kadın milletvekili sayısı bize ait, bundan sonraki dönemde de kat be kat artacak, Başbakanımızın bu konuda özel bir hassasiyeti var. Kadınlar ne kadar çok temsil edilirse o kadar seslerini duyurabilecekler. Mecliste sayımız artacak, planımız bu.
 
Başbakan kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini söylemiş, fakat Başbakan’ın üç çocuk yapın demesi kadını eve daha çok bağlamıyor mu?
 
Birbirinden farklı alanlar olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda sosyal sağlık yasaları kadınların yönünde gelişti, doğum önce sonra izni, süt izni gibi… Planlı olduktan sonra, yasal imkanlardan faydalanıldığı sürece kadınların çocuk yapması işine bir engel değil. Kadınlara karşı pozitif ayrımcılık yasası kabul edildi, Türk kadınının AK Parti döneminde çok fazla kazanımları var. Kadının rolü toplumda çok zor, bireyin kendini geliştirmesi gerekiyor.
 
Antalya’dan kadın milletvekili çıkarmayı düşünüyor musunuz?
 
Evet düşünüyoruz. Aday adaylığı süreci başlamadı ama adayları çok iyi destekleyeceğiz. Genel merkezden çıkacak karar da önemli ama burada en önemli karar başkanımızın, büyük şehirlerde kadın adayları üzerinde durulması konusuna önem veriyor, Antalya’dan da aday adayı çıkacağına eminim. Özellikle büyük şehirlerde bu çalışmaya önem verilecek. Teşkilâttan ya da bağımsız isimler var ama herşey aday adaylığı başvurusu başlayınca belli olacak. Öncelikli hedefimiz Antalya’dan birinci parti çıkmak, bunun için de kadınlarımız ne kadar fazla yer alırsa o kadar iyi olur. Türkiye’de hiçbir partide olmayan kadar kadın üyeye sahibiz, Antalya’da aynı şekilde. Emekli, çalışan, genç, birçok sektörden üyemiz var, teşkilâtımız çok güçlü.
 
Başbakan yerel seçimlerde Antalya’yı kaybettiği için çok üzüldü, Antalya için özel bir çalışma sisteminden bahsetti mi?
 
Antalya için ekstra bir çalışma sistemi yok. Her zamanki gibi profesyonel çalışacağız. Başbakanımız Antalya’yı kaybetmekten üzüldü ama motivasyonunu hiç düşürmedi. Hedefimiz Antalya’da birinci parti olmak.
 
Yerel seçimlerde AK Parti Antalya ilçelerinin kayıp verme nedenini neye bağlıyorsunuz?
 
Birçok sebep var, bizim sıkıntılı olduğumuz bazı bölgelerde kemikleşmiş görüşler var. Kalkınmayı, ilerlemeyi, hizmeti göremeyen, değişime gözlerini ve algısını kapatmış kesimler olabiliyor. Bunun sıkıntısı oluyor, Antalya’nın özel durumlar var, bundan bir sebep olabilir. Anlamak istemeyenler olabiliyor.
 
Antalya AK Parti kadın üyelerinin kaçı türbanlı?
 
Yüzde otuz vardır diye tahmin ediyorum, bunu veri olarak veremem ama yarısından azı türbanlı. Türbanlı türbansız diye bir ayrım yapmak istemiyorum benim için hepsi aynı, değer anlamında siyasi anlamda fark yok. Biz ayrım yapmayan kucaklayıcı bir partiyiz.
 
Üniversite öğrencileri için, resmi kurumlarda çalışanlar için türban konusunda çok sıkıntı yaşanıyor. Türban’ı nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Okurken türbanlı arkadaşlarımız vardı, çok sıkıntı çektiler, çok kötü muameleye maruz kaldılar tabi. Bu konuda önemli bir insan hakları ihlali var, inşallah bu sorun olmaktan çıkar. Sorunun ortadan kalkması için yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Çok hassas bir konu, aslında bu problem gibi gösterilmek isteniyor, böyle olduğunu düşünmüyorum. Aslında tabanda böyle bur sorun yok, bu yapay bir algı yaratma çabası. Vatandaşın gündeminde böyle bir sıkıntı yok zaten. Normal olan sokaktaki insanın algısı.
 
AK Parti’nin bazı çalışmalarının muhafazakarlaşma olarak görülmesi, mahalle baskısı gibi konular vardı son dönemlerde, siz ne düşünüyorsunuz?
 
Ben de mahalle baskısı hissediyorum, ama benimki tam tersi istikamette. Antalya gibi bir yerde ben de AK Parti’li olduğum için mahalle baskısı görüyorum. Bunun nasıl açıklayabilirsiniz? Böyle bir şeyi kabul etmiyorum. Kendi sosyal çevremde, başka kesimlerde AK Parti’ye karşı farklı bir bakış açısı olduğu için benim gibi modern görünümlü kadınların bu algıya dahil olamadıkları şekilde bir görüş var. Gayet modern, entelektüel, eğitimli birçok bayan AK Parti’ye dahil olmaktan sakınca duymuyor. Antalya özelinde tam tersi bir baskı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de böyle bir baskı olmadığını düşünüyorum, Antalya özelinde bir böyle bir baskı görüyorum.
 
Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Dr. Orhan Çeker’in “dekolte giyene tecavüz ederler” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Kendi şahsi görüşüdür, üniversiteye ya da birime mal edemeyiz. Çok yanlış bir değerlendirme.
 
Antalya turizm açısından alternatifleri arttıran bir şehir. Türbanlı kadınların sahillerde daha rahat olabilmeleri için özel bir plaj talebi var mı, böyle bir çalışma olabilir mi?
 

Turizm sektörüne devletin müdahale etme durumu yok. Serbest bir sektör, böyle bir talep varsa değerlendirebilir. Böyle bir talep varsa turizmciler değerlendirebilir. Bizim de böyle bir yetkimiz yok, özel sektöre kalmış bir durum. Antalya’da böyle birkaç otel vardı sanırım.

(Röportaj: Ferhan Bozkaya)

 
ABD'de lobi faaliyeti
 
BAHÇE GÜVECİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'da yakalandı
RUSYA’da ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçundan aranan ve Uluslararası Polis ...
Bam Teli Acentesi
‘Bam Teli’ programının yapımcısı ve sunucusu gazeteci Tayfun Talipoğlu, ...
Alanya'da Kürtçe kursu
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Alanya İlçe Teşkilatı tarafından Kürtçe ...
 
GATAB'a başarı ödülü
Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunan kurum ve kişiler ödüllendirildi. ...
Üniversiteli kızları taciz etmiş
Antalya'da üniversiteli kızları motosikletiyle takip edip elle tacizde ...
Performans eylemi
Sağlık Bakanlığı'nın üniversite hastanelerinde uygulamaya koyduğu performans ...
 
Yılın fotoğrafını çekti işten çıkarıldı
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği fotoğraf yarışmasında birinci ...
O şimdi evde
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin yarışmasına katılan eserler arasında ...
Manken sevgilisini izletmiş
Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Üçüncü Kulak' operasyonunda ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva