Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü öÄŸretim üyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayaz, Mamak ilçesinde bulunan Ortaköy Kurban Pazarı'nı gezdi. Prof. Dr. Ayaz, henüz yeni kurulan pazarda SaÄŸlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı bilim kurullarının belirlediÄŸi tedbirler konusunda vatandaşı uyardı. Ayaz, besiciler ile kurbanlık almak için pazarı ziyaret edenlerden özellikle maske ve sosyal mesafe konusuna dikkat etmelerini, el hijyenine özel hassasiyet göstermelerini istedi. Ayaz, pazarlık yaparken temastan kaçınılmasını, tokalaÅŸma yerine mesafeye dikkat edilerek, sopa kullanılmasını önerdi.
SOPALI PAZARLIK
Prof. Dr. Ayaz'ın uyarılarını dikkate alanların, kurallara uymaya çalıştığı görüldü. Maske takıp, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat eden besicilerin, pazarlık yaparken de 1 metrelik sopa kullandığı görüldü. Ayaz, Kurban Bayramı öncesi yoÄŸunluk oluÅŸması muhtemel alanlardan kurban pazarlarının salgın açısından riskli olduÄŸunu belirtti. Ayaz, bu yüzden pazarlarda giriÅŸ ve çıkışların kontrol altında tutulması gerektiÄŸini, hayvanların nakil belgesi ile saÄŸlık raporlarının mutlaka bulunması ve kulak küpe numaralarına göre sisteme kayıtlı olması gerektiÄŸini kaydetti.
'PAZARDA 8 METREKAREYE 1 KİŞİ'
Prof. Dr. Ayaz, bu yıl 3,5 milyon hayvanın kesileceÄŸini hatırlatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Bu hayvanların hareketliliÄŸi çok yoÄŸun olacak bu dönemde, bu yüzden hayvan pazarlarında salgın tedbirleri çok önemli. Hayvanların içinde bulunduÄŸu çadırlar arasında en az 2 metre mesafe kuralı var. Kurban pazarında bulunan besiciler ve müÅŸterilerin ateÅŸleri sık sık ölçülecek. AteÅŸi 38 derecenin üzerinde olanlar içeri alınmayacak. GiriÅŸlerde el dezenfektanı uygulaması olacak. Sık sık maske kontrolü yapılacak, hayvan satıcılarının ve ziyaretçilerin maske kullanımı çok önemli. İçeride sosyal temasın önlenmesi ve korunması için pazarlıkta tokalaÅŸma usulü uygulanmayacak. İçeride 8 metre kareye bir kiÅŸi düÅŸecek ÅŸekilde insan sayısı belirlenecek. GiriÅŸ çıkışlar kontrollü olduÄŸu için içerideki toplam hayvan satış yerinin metrekaresi hesaplanarak içerideki insan sayısı belirlenecek. Çıkışlar olana kadar bir süre girecekler bekletilecek."
'KURBAN ALIMLARI SON GÜNE BIRAKILMAMALI'
Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, kurban pazarına alınacak hayvan sayısında sınır olmadığını bu nedenle pazarların yeterince yoÄŸun olacağını kaydederek, "VatandaÅŸların mutlaka bireysel olarak gelmelerini öneriyoruz, ailece gelmesinler, kalabalık olmasın, bu çok önemli. Risk grubunda olan vatandaÅŸların kurban pazarlarına kendileri deÄŸil yakınlarının gelmesi lazım. İsterlerse market ya da kasaplardan online kanallardan da alabilirler. O zaman da kurbanlıkları soÄŸuk zincir altından verilecektir. Kurban kesimleri bayramın birinci günü yoÄŸunlaşıyor, satışlar ise son güne kalıyor. YoÄŸunluÄŸun azalması için bayrama kalan süre içinde günlere yayarak alım iÅŸleminin yapılması önemlidir. Son güne bırakılmamalı. Bu yıl kesimler kural gereÄŸi randevu usulü yapılacak. Bu nedenle bayramın birinci günü deÄŸil diÄŸer günlere de yayılacağını öngörüyoruz" dedi.





Nursima ÖZONUR- Kaan ULU/ANKARA, (DHA)