TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
12 Temmuz 2019 Cuma - 16:07

Bilirkişi, Lara'da liman ve Boğaçay'da konutu uygun görmedi

MİMARLAR Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın Lara'da Kruvaziyer ve Yat Limanı ile Boğaçay'daki konut projeleriyle ilgili açtığı davalarda bilirkişi heyeti raporlarını hazırladı. İki davanın da görüldüğü Antalya 1'nci İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporlarında, projeler için olumsuz görüş belirtildi.

Bilirkişi, Lara da liman ve Boğaçay da konutu uygun görmedi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Antalya şubeleri, günübirlik kullanıma açık Lara Birlik Alanı'ndaki 'Kruvaziyer Liman ve Yat Limanı' kullanım alanı olarak yapılan imar planı değişikliklerini onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı kararının iptali istemiyle Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Açılan davada mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi heyeti incelemelerini yaparak, raporunu hazırladı.

LARA'DA NELER PLANLANIYOR?

İki meslek odasından yapılan açıklamada, kruvaziyer limanın büyük bir yapılaşma getirdiği, limanla birlikte gerisindeki kara parçasında büyük bir ticari alan yaratıldığı kaydedildi. ÇED raporuna göre kruvaziyer limanın yanı sıra, 426 yat kapasiteli yat limanı, 1000 yataklı otel için 80 bin m2, AVM, restoran ve kafeteryalar için 14 bin m2, terminal binası için 13 bin 500 m2, Yat Kulübü için 13 bin 400 m2 ve otobüs parkı için 22 bin 800 m2 alan kullanılacağı dile getirildi.

'HALKIN KULLANIMINA KAPATILACAK'

Anayasa'nın 43'üncü maddesinde 'kıyılar devletin hüküm ve tasarrufundadır ve bu yerlerden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir' denildiği hatırlatılan açıklamada, “Onaylanan plan ile halkın kullanımında olan, uluslararası öneme sahip söz konusu alan, halkın kullanımından alınarak, rant uğruna tahsis edilecek ve halkın kullanımına kapatılacaktır. Tıpkı Kemerağzı ve Kundu sahilleri gibi" denildi.

LİMANLARIN YER SEÇİMİ UYGUN GÖRÜLMEDİ

Yat ve Kruvaziyer Liman kararı ile halkın yararlandığı küçük bölüm olan plajın da halkın elinden alınacağı belirtilen bilirkişi raporunda, habitatın zarar göreceği, halihazır plajın büyük bölümünde karasal yapılar planlandığı, kamuya açık bu plajın kullanılamayacağı, alanın kuzeyinin doğal sit alanı olduğu ve yapılaşma ve nüfus yoğunluğunun olumsuz etkileyeceği gibi nedenlerle yer seçimi açısından kruvaziyer ve yat limanları projeleri için uygun olmadığı görüşünün ortaya çıktığı kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde de “Dava konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararı yönünden uygun olmadığı kanaati oluşmuştur" denildi.

BOĞAÇAY'A KONUT PROJESİ

Aynı meslek odaları, Konyaaltı muhasara bölgesini kapsayan Boğaçay projesinde Özel Proje Alanı olarak belirlenen bölgenin plan notlarına 'Konut Fonksiyonu' olarak eklenmesine ilişkin Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2018 yılına ait kararı ve plan değişikliklerine karşı da dava açtı. Dava dilekçesinde, alanın halen Antalya'nın temiz içme suyunun büyük bölümünü karşılayan su kaynakları yakınında ve sulak alan içinde kaldığından, kaynakların kirlenmesine yol açacağı, rekreasyon alanı ve peyzaj düzenlemesi yapım işi karşılığı alanın mülkiyeti, konut alanı yapımına olanak tanınarak yapımcı firmalara verilerek kamu mülkiyetinden çıkarılacak olması, konut alanı olarak getirisinin giderlerden çok daha yüksek olacağı, bu durumda belediyenin dolayısıyla kamunun çok büyük zarara uğrayacağı gibi gerekçeler öne sürüldü.

BİLİRKİŞİ UYGUN GÖRMEDİ

Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nin bilirkişi heyeti bu davayla ilgili de inceleme yaparak, raporunu tamamladı. Mahkemeye sunulan raporda, kamusal kullanımın azaltılması nedeniyle uygun bir planlama yaklaşımı olmadığı, alanın jeolojik yapısı, hem taşkın alanı olması, hem de korunması gerekli Boğaçay Su Kaynakları Koruma Alanı Sınırı İçinde kalması sebebiyle yapılaşmaya açılmaması gereken nitelikte olduğu belirtildi. Raporda, dava konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleriyle kamu yararı yönünden uygun olmadığı kanaati oluştuğu ifade edildi.

'İPTAL GEREKÇELERİMİZ TEYİT EDİLDİ'

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası Antalya şubelerinden yapılan açıklamada, her iki davaya ilişkin mahkemeye sunulan raporlarda, dava dilekçelerinde belirtilen iptal gerekçelerinin, bilirkişi heyetlerince de teyit edildiği kaydedildi. Açıklamada, “Sayın mahkemenin bilirkişi raporları doğrultusunda her iki dava ile ilgili ivedilikle yürütmenin durdurulmasına ve iptaline karar ve yapılaşmanın önüne geçilmesi, kazananın kentlilerimiz olması, davacılar olarak halkımız adına dileğimiz ve beklentimizdir" denildi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

 
Ambulans ve otomobil çarpıştı: 4 yaralı
 
Hayırseverden eğitime destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Uysal'dan 15 Temmuz mesajı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik ...
Serik Öğretmenevi'ne kafeterya
SERİK Öğretmenevi bünyesinde 130 kişi kapasiteli kafeterya açıldı.
Denizde boğulma tehlikesi geçiren kadın hastanede öldü
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde denizde yüzerken boğulma tehlikesi geçiren ...
 
Üvey kızına cinsel istismardan aldığı cezayı duyunca dili tutuldu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde üvey kızı D.M.'ye (9) cinsel istismarda bulunduğu ...
Şehit ailelerine duygulandıran hediye
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde huzurevi sakinleri ve sevgi evlerinde kalan ...
Finike'de 'kask' denetimi
FİNİKE İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekiplerince 'Hayatıma Kastım Yok, ...
 
Otomobilde uyuyan sürücü alkollü çıktı, 'Civan gibiyim' dedi
ANTALYA'da polis, otomobilde uyuyakalan Mustafa D.'nin sağlık sorunu olup, ...
İhraç edildiği belediyeye davul zurnayla döndü
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'ndeki görevinden ihraç edilen İlhan Karakurt, ...
Bayat ekmekler mama oluyor
ALANYA Belediyesi ekmek israfını önlemek için hayata geçirdiği 'Ekmeğini ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva