Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
Ajet uçağına bomba ihbarı
Ajet uçağına bomba ihbarı
İliç'te 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı
İliç'te 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı
19 Temmuz 2011 Salı - 20:35

Bira devine darbe gibi ceza

Rekabet Kurulu, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş’nin "Kurul kararı ile yasaklanan nitelikte, nihai satış noktalarına rekabet etmeme yükümlülüğü getirilmesine yönelik uygulamalar içerisinde bulunduğu" tespitiyle, şirkete 8 milyon 85 bin 929,6 TL idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Bira devine darbe gibi ceza
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. ile distribütörlerinin 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturmaya ilişkin nihai kurul kararını, kurumun toplantı salonunda açıkladı.

Yardımcı, Efes Pazarlama’nın ve distribütörlerinin satış noktalarına mal vermek için noktalardan sadece Efes marka bira satmasını talep ettiği ve/veya rakip ürün satan noktaların faaliyetlerini çeşitli uygulamalarla zorlaştırdığı iddiaları üzerine, Rekabet Kurulunun 1 Temmuz 2011 tarihli kararıyla Rekabet Kanunu’nun ihlal edilip edilmediğinin ve 22 Nisan 2005 tarihli kurul kararına uyulup uyulmadığının tespiti için soruşturma açıldığını hatırlattı.

Yardımcı’nın açıkladığı 13 Temmuz 2011 tarihli Kurul toplantısında alınan nihai karara göre, soruşturma sonucunda Efes’in 22 Nisan 2005 tarihli kararı (Efes’in tek satıcılık ’münhasırlık’ sözleşmeleri ve uygulamalarını yasaklayan Rekabet Kurulu kararı) ile yasaklanan nitelikte, nihai satış noktalarına rekabet etmeme yükümlülüğü getirilmesine yönelik uygulamalar içerisinde bulunduğu ve bu suretle Kanunu ihlal ettiği oybirliği ile kararlaştırıldı.

Bu nedenle, 4054 sayılı Kanunun ilgili maddeleri ile "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik"in ilgili maddesinin hükümleri uyarınca, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş’ye 2010 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirinin takdiren yüzde 0,3’ü (binde üç) oranında olmak üzere 8 milyon 85 bin 929,62 TL idari para cezası verilmesine Kurul Üyesi Reşit Gürpınar’ın farklı gerekçesi ve oybirliği ile karar verildi.

Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, satış noktaları ile imzalanan "satış sözleşmesi"nde bir maddenin sözleşmeden çıkarılmasına, bir başka maddenin de "noktalara verilen katkının rakip ürünlerin noktada satılmasıyla bağlantılı olmadığının açıkça anlaşılmasını sağlayacak şekilde" düzenlenmesine, Danıştay yolu açık olmak üzere karar verildiğini sözlerine ekledi.

"BÜTÜN YASAL HAKLAR DEĞERLENDİRİLECEK"

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş, Rekabet Kurulunun şirketin yüzde 100 iştiraki Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş’ye idari para cezası verilmesine ilişkin kararıyla ilgili bütün yasal hakların değerlendirileceğini bildirdi.

Anadolu Efes’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Rekabet Kurulunun soruşturma sonucuna ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada şöyle denildi: "16 Temmuz 2010 tarihli özel durum açıklamamızda belirttiğimiz üzere Rekabet Kurulu tarafından, şirketimizin yüzde 100 oranında iştiraki Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. hakkında münhasırlık anlaşmaları konusunda tanınan muafiyetin kaldırılmasını öngören 05-27/317-80 sayılı karara uyup uymadığının tespit edilmesine ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediğine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar verilmişti.

Bu soruşturmanın sonucunda, Rekabet Kurulunca Efes Pazarlama’ya, Danıştay nezdinde, Rekabet Kurulu kararının iptaline dair dava açma hakkı saklı olmak üzere, net satış gelirinin yüzde 0,3’üne karşılık gelen 8 milyon 85 bin 929,62 lira tutarında idari para cezası verildiğine ilişkin karar, Rekabet Kurulu tarafından bugün açıklanmıştır. Söz konusu karar ile ilgili olarak bütün yasal haklarımız değerlendirilecek olup, bu duyuruda açıklanan içsel bilgilere ilişkin değişikliklerin ortaya çıkması halinde Seri:VIII, No:54 sayılı Tebliğ uyarınca şirketimiz tarafından gerekli özel durum açıklamaları usulüne uygun şekilde yapılacaktır."
 

 
Herşey dahil sistemi hakkında herşey
 
Bu laf kavgada bile söylenmez
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayıtdışı istihdam 10 milyonu aştı
İşsizlik oranının yüzde 9.9 olduğu 2011 yılı Nisan döneminde, istihdam ...
Emekliye 13’ncü maaş teklifi
MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun ...
Para arzı 672.8 milyar TL geriledi
En geniş tanımlı para arzı M3, 24 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında ...
 
Fettah Tamince anlaşmayı imzaladı
DenizBank, Rixos Hotels Grubuna turizm yatırımlarının finansmanı kapsamında ...
Kıdem tazminatı kaldırılıyor
Geçen yıl tartışılan ve Türk-İş ile Hak-İş’in ayaklanmasına neden olan ...
DÖSİAD: Ülkeler arası ticaret canlanacak
Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) ticari ilişkileri güçlendirmek ...
 
Altın Haziran'da yatırımcıyı kazandırdı
Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek reel getiri TÜFE ile indirgendiğinde ...
Sanayide ciro yüzde 25.7 arttı
Sanayide ciro endeksi Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.7 ...
3-6 ay vadeli mevduatın payı 4.3 puan arttı
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarına ilişkin aldığı kararlar, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva