Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
14 Şubat 2020 Cuma - 11:18

Birçok dükkan vitrin ve tabelalarıyla tarihin üzerini örtüyor

KAPALIÇARŞI'da birçok dükkan , dış cephesinde yaptıkları giydirmelerle dikkat çekiyor. Bir döviz dükkanına yapılan tadilatla, yapının eski halinden eser kalmadı, tarih giydirmelerin altında saklı kaldı.

Birçok dükkan vitrin ve tabelalarıyla tarihin üzerini örtüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ancak bu durum çarşıdaki dükkanlardan sadece birine özel değil. Kapalıçarşı’nın hemen hemen her sokağında benzer dış giydirmeler yapan, kocaman tabelalar asan, sokağa taşan tezgahları olan dükkanları görmek mümkün.

İSTENİLDİĞİ GİBİ DÜKKANLAR VİTRİNİ, GİYDİRMESİ YAPILAMIYOR

Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na göre, çarşıda bulunan dükkanlar vitrin ve tabela kullanabiliyorlar. Ancak bunun bir kısıtlaması bulunuyor. Dükkanların sokağa taşmaması, tarihe zarar vermemesi gerekiyor. Dükkanlara yapılacak tadilatlar için de ayrıca Kapalıçarşı Yönetiminden de izin alınması gerekiyor. İzin alınırken ise yapılacak olan tadilatta dükkanların vitrin, dış cephe gibi konularda, “tarihi yapıya zarar verilmeyeceğinin, herhangi bir taşma olmayacağının taahhüdü verilmesi, tadilatın hangi tarihler arasında yapılacağı ve belediyenin izin verdiği vitrin örneklerinin kullanılması” gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, dükkanın eski ve yeni olacak halinin de fotoğrafları isteniyor.

Bunlara uyulmadığı takdirde de Kapalıçarşı Yönetimi dükkanlar hakkında suç duyurusunda bulunma ve 100 lira üzerinde idari para cezası kesme hakkına sahip.

“KAPALIÇARŞI’NIN GÖRÜNTÜSÜNÜ CİDDİ ANLAMDA BOZUYOR”

Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, Kapalıçarşı’daki dükkanların görüntü kirliliği konusunda Demirören Haber Ajansı’na (DHA) yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Hiç şüphesiz sevimli değil. Maalesef bu görüntü parlak değil. Çarşı bir kere 15. yüzyıldan itibaren kurulan ve 20. yüzyıldan itibaren defalarca yenilenen ve genişleyen bir müessese. Her halde Akdeniz dünyasının en büyük çarşılarından birinden bahsediyoruz. Yan yana ve hepsi birbirinden farklı ürünler satan dükkanlardan oluşuyor. Bu tür çok birimli kültür varlıklarını korumak da çok zor. Kullanıcıların her biri farklı. Hem farklı bir şey satıyorlar hem de farklı mal sahibi veyahut kiracı var. Bu insanlarda daha iyi satış yapabilmek için kendilerine en modern vitrini hazırlamaya çalışıyorlar.  Ne yazık ki bugün çok canlı şeyler yapılıyor. Çok fazla dükkanlar öne çıkmaya çalışıyor. Diğerlerinden farklılaşmaya çalışıyor. Bu da Kapalıçarşı’nın görüntüsünü ciddi anlamda bozuyor. Aslında bir kemer göz olduğunu düşünün ve onun içerisinde bir dikdörtgen dükkan. Eskiden önünde bir küçük teşhir tezgahı oluyordu ve onun üzerinden malını pazarlıyordu. Dükkanın içine doğru da raflarda sattıkları mallar teşhir ediliyordu. Şimdi bugün biraz farklı tabii, her biri bir vitrin oluşturuyor. Vitrin malzemeleri de değişik oluyor kendine göre” dedi.

MISIR ÇARŞISI ÖRNEĞİ

Yılmaz, Kapalıçarşı’nın iç düzenlemesi ile ilgili bir ön çalışmaların yapıldığı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Bununla ilgili bir takım projeler hazırlandı. Zaten kültür varlıklarına  istediğiniz müdahaleyi yapamazsınız. Bir taraftan da herkesin bir örnek olduğu, herkesin bir olmaya zorlandığı bir sistem de hoş olmayabilir. Mümkün olduğu kadar her biri kendi içerisinde uygun, bağımsız, belli kurallara daha sıkı bağlı bir sistem oluşturmak gerekiyor. Bu sadece Kapalıçarşı’nın değil diğer çarşılarında sıkıntısı. Belki son yıllarda Mısır Çarşısı iyi bir örnek oldu, başarılı bir restorasyon oldu. Orada belli sınırlar içerisinde tutuldu dükkanlar. Böylelikle daha başarılı. Fakat mal sahibinin parçalı olduğu, mülkiyetin çok bölündüğü yerlerde maalesef bunu sağlayabilmek çok zor. Bir çok arastada, Türkiye’nin bir çok yerinde çok benzer sorunlarla karşılaşıyoruz” diye konuştu.

DÜZENLEME YAPILMALI

Fehmi Yılmaz, “Çarşının önce üstü ile uğraşıyorlardı. Sanırım şimdi de dükkanların her biri için de tek tek tartışmak ve bir şey getirmek gerekiyor. Belki Kapalıçarşı esnafının da kendi içerisinde bu tür şeyleri düzenlemesi gerekiyor. Hiç şüphesiz kötü niyetli değil bu mal sahipleri, bunların her biri kendi malını biraz daha öne çıkararak satmaya çalışan esnaf. Ama içinde bulundukları çarşının imajını, imgesini, görüntüsünü de bozmadan bir düzenlemeye gidebilirlerse hem onlar açısından faydalı olacak, hem kentimiz, hem de Kapalıçarşı’nın kendisi için” şeklinde konuştu. 

KAPALICARSI'DA DUKKANLAR  DIS CEPHELERINE  YAPTIGI GIYDIRMELERLE DIKKAT CEKTIYOR. BIR DOVIZ DUKKANINA YAPILAN TADILATLARLA, YAPININ ESKI HALINDEN ESER KALMADI, TARIH GIYDIRMELERIN ALTINDA SAKLI KALDI. ANCAK BU DURUM CARSIDAKI DUKKANLARDAN SADECE BIRINE OZEL DEGIL. KAPALICARSI’NIN HEMEN HEMEN HER SOKAGINDA BENZER DIS GIYDIRMELER YAPAN, KOCAMAN TABELALAR ASAN, SOKAGA TASAN TEZGAHLARI OLAN DUKKANLARI GORMEK MUMKUN. FOTO:GULSELI KENARLI/STANBUL, (DHA)

 SANAT TARIHÇİSİ  HAYRI FEHMI YILMAZ KONUSTU. FOTO:ISTANBUL, (DHA)

Gülseli KENARLI – Buğra BENLİOĞLU/ İSTANBUL, (DHA)

 

Etiketler:
 
Şırnak'ta hediyeler sevgiliye değil, çocuklara
 
Kilolarca sakatat ve pişirilmiş kelle bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şırnak'ta hediyeler sevgiliye değil, çocuklara
ŞIRNAK’ta, 4 arkadaşın sosyal medyada başlattıkları kampanyaya katılan ...
14 Şubat'ta imkanı olmayanlara çiçek hediyesi
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde çiçekçi Muzaffer Ustabaş, 14 Şubat Sevgililer ...
Kartal'da uyuşturucu serasına dönüştürülen eve operasyon
KARTAL'da uyuşturucu serasına dönüştürülen eve operasyon düzenledi. Operasyonda ...
 
Anne ve oğlu evlerinde 11 kilo esrarla yakalandı
ADANA'da, polis tarafından evlerinde yapılan aramada 11 kilo 223 gram ...
Van'da son 26 yılın 'kar kalınlığı' rekoru
VAN'da, 2 gündür etkili olan yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. ...
Annesini döverek öldürdüğü suçlamasını kabul etmedi
İZMİR'de, annesi Görgün Baştosun'u (85) döverek öldürdüğü iddiasıyla tutuklu ...
 
'Zimmet' soruşturmasında 3 şüpheli adliyede
YALOVA Belediyesi'nde 'zimmet' soruşturması kapsamında gözaltına alınan ...
Sipsi ustası Bedel'e, 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödülü
BURDURLU sipsi ustası ve icracısı Mehmet Bedel'e (56), 'Yaşayan İnsan ...
Kaza yapan alkollü sürücüye 18 bin 875 lira ceza
BURDUR'da polisten kaçarken kaza yapan ve 3'üncü kez alkollü yakalanan ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva