TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
11 Aralık 2020 Cuma - 12:19

Bireysel ısıtmada enerji verimliliğine dikkat

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, bireysel ısıtma sistemi kurulumuna yönelik taleplerde artış görüldüğünün altını çizerek, "Bireysel ısıtma sistemlerinin projelendirilmesi, kurulumu ve devreye alınması önemli bir mühendislik hizmetidir" dedi.

Bireysel ısıtmada enerji verimliliğine dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu sistemleri kurdurmak isteyen kullanıcıların muhakkak mühendis bulunduran işletmeleri tercih etmelerini önemle vurgulayan MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Baştan hatalı kurulmuş tesisat, konforsuz ısınmaya neden olabileceği gibi enerjinin verimsiz kullanılmasına, dolayısıyla da ciddi yakıt maliyetlerine sebebiyet verebilmektedir. Öncelikle konutun ısıtma kapasitesinin, hesaplamalara dayalı olarak doğru belirlenmesi en önemli husustur. Doğru belirlenen kapasite, kombi tercihi ve radyatör boyutları üzerine de etken olacaktır" dedi. Kombi cihaz ve radyatör boyutlarının gereğinden düşük kapasitede seçilmesinin yetersiz ısınma ve konforsuzluğa neden olacağını, gereğinden yüksek kapasitede seçilmesinin de hem yüksek ilk yatırım maliyetlerine hem de sistemdeki aç-kapa sayısının artmasına bağlı arızalara sebep olabileceğini aktaran Başkan Atmaca, "Bu nedenle başlangıçta mühendislik hesaplamalarıyla yapılacak kurulum bu handikapların önüne geçecektir" diye konuştu.

SIVA ALTINDA KALAN BORULARA DİKKAT

Tesisatta genellikle sıva altlarında kalan ısıtılmış suyu taşıyan boruların daire içerindeki dağılımının da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Atmaca, mümkün olduğunca az sayıda dirsek ve en kısa mesafeden boruların radyatöre ulaştırılmasının sistem verimliliği açısından önemli olduğunu, bu nedenle doğru boru çaplarının baştan tayin edilmesinin önem arz ettiğini ifade etti. Atmaca ayrıca, doğru boyutlandırılmayan ve uygulanamayan borulamanın bir kısım radyatörde ısınmama, az ısınma, dengesiz ısınma gibi sorunlara neden olabildiğini söyledi.

YOĞUŞMALI KOMBİLER TERCİH EDİLMELİDİR

Yoğuşmalı kombilerin yüzde 5 ila 15 aralığında daha fazla verim ile çalıştığını, ancak radyatörden kombiye dönen suyun sıcaklığının ne kadar düşük olursa bu verimden o kadar fazla yararlanıldığının altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, şöyle konuştu:

"Bu nedenle yoğuşmalı kombi kullanımında radyatör boyutlarının biraz büyük olması gerekmektedir. Ticari kaygılarla daha düşük fiyat sunabilmek için yoğuşmalı kombilerin yanında düşük radyatör boyutlarının kullanıcıya önerildiğini görüyoruz. Bu durumda sistemde yoğuşmalı kombi olsa da yakıtın yoğuşma ısısından yararlanılamıyor. Görüleceği üzere kurulan bir sistemden maksimum verimi elde edebilmek için ciddi mühendislik hesapları gerekiyor."

ODA SICAKLIĞI KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Şube Başkanı Atmaca, doğalgaz kullanımında tasarruf sağlama konusunda püf noktalara da değinerek, "Doğalgaz ile ısınan bir konutta, oda istenen sıcaklığa geldiğinde ısıtma devresini kesecek şekilde kontrol altında tutan oda termostatlarının veya radyatör üstü termostatik vanaların enerji verimliliği için muhakkak tercih edilmesini öneriyoruz. Oda termostatlarının yerleşimi son derece önemlidir" dedi, yalıtınımın önemli olduğuna vurgu yaptı. Önerilerini sürdüren Başkan Atmaca, sözlerini şöyle devam etti:

"Doğalgazlı bireysel ısıtma sistemi, belirtilen kriterler dahilinde kurulmuş olsa da kullanıcılar enerji verimliliği için bazı hususlara dikkat etmelidir. Geleneksel kışlık kıyafetlerle maksimum 22 santigrat oda sıcaklığı idealdir, enerji verimliliği açısından önerilen en üst sıcaklıktır ve kullanıcılar oda veya radyatör termostatlarını buna göre ayarlamalıdır. Bunun yanı sıra kullanıcılar radyatörlerinin önlerini koltuk, perde, mobilya gibi eşyalar ile kapatmamaya özen göstermelidirler. Estetik görünmesi için radyatörlerin mobilya ile kaplanması son derece hatalıdır ve hem konforsuz ısınmaya hem de enerjinin verimsiz kullanımına neden olmaktadır."

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya ve ilçeleri yağmura teslim
 
İşten evine giderken sokak köpekleri saldırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya ve ilçeleri yağmura teslim
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde yağmur nedeniyle yollar suyla kaplanırken, ...
Antalya'da esrarengiz olay...
ANTALYA'da koronavirüse yakalandığı için bir apartmanın çatısından atlayarak ...
Ailecek balık tuttular
ANTALYA'nın Demre ilçesinde koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmaktan ...
 
Ağabeyini böbreğiyle hayata bağladı
ANTALYA'da hemodiyaliz hastası İbrahim Bozgüney (46), kardeşi Harun Bozgüney'in ...
Böcek çok geriye düştü
Avrasya Araştırma Merkezi’nin eylül ve ekim aylarında en beğenilen büyükşehir ...
Yenilebilir çiçekler hem damağa hem göze hitap ediyor
ANTALYA'nın Serik ilçesinde yetişen yenilebilir çiçekler yemeklere, salatalara, ...
 
Antalya'ya şehit ateşi düştü
SURİYE'nin Resulayn kentinde, PKK/YPG’li teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen ...
Kılıçdaroğlu ile Böcek'in ilk yüz yüze görüşmesi...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hastaneden çıkıp koltuğuna oturan ...
Motosiklet hırsızını JASAT ekipleri yakaladı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde ayrı adreslerden 7 motosiklet çalan şüpheli, ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva