Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
4 Aralık 2019 Çarşamba - 11:21

Böbrek nakli bekleyen 3 kardeşten, 'Bağışçı olun' çağrısı

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören Rabia Yaycı (19), Yakup Yaycı (26) ve Ümit Yaycı (31) adlı 3 kardeş, organ bağışı için çağrıda bulundu.

Böbrek nakli bekleyen 3 kardeşten,  Bağışçı olun  çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Konya'da oturan Yaycı Ailesi'nin 3 çocuğundan ortancası olan Yakup, 2002 yılında şiddetli karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Yapılan tetkiklerde Yakup Yaycı'ya kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 4 yıl hemodiyaliz tedavisi gören Yakup Yaycı'ya, 2006 yılında kadavradan böbrek nakli yapıldı. Yaycı'nın böbreği, nakilden 12 yıl sonra, 2018 yılının mayıs ayında iflas etti. Yakup Yaycı yeniden diyaliz tedavisi görmeye başladı.

AİLENİN KADERİ OLDU

Ailenin en küçüğü Rabia Yaycı da 2009 yılında benzer şikayetlerle aynı hastaneye başvurdu. Rabia'nın da kronik böbrek hastası olduğu ortaya çıktı. Aynı yıl hemodiyaliz tedavisine alınan Rabia'ya, 2015 yılında kadavradan böbrek nakli yapıldı. Ancak bir yıl sonra nakilli böbrek iflas etti. Rabia da ağabeyi gibi yeniden diyaliz tedavisi görmeye başladı.

BÖBREK BEKLEYEN ÜÇ KARDEŞ

Konya'da fırıncılık yapan ailenin en büyük çocuğu Ümit Yaycı'ya ise Ağustos 2017'de kardeşleri gibi baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle gittiği hastanede, kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Diğer kardeşleriyle birlikte diyaliz tedavisi gören Ümit Yaycı, sağlığına kavuşmak için organ nakli bekliyor.

'BİZ HER GÜN ÖLÜYORUZ'

Rabia Yaycı, yaşadığı zorluklara karşın hayatını sürdürmeye çalıştığını söyledi. AÜ Hastanesi'ne periyodik kontrol için gelen Rabia Yaycı, "Biz her gün ölüyoruz" dedi. Yaşamalarının organ nakline bağlı olduğunu belirterek, organ bağışı çağrısında bulunan Rabia Yaycı, "Organlarınızı bağışlayın, sevgili kullardan olun. Bu onur size de yakınlarınıza da yeter" dedi.

'ORGAN BAĞIŞI ZORUNLU OLMALI'

Haftada 3 gün diyaliz tedavisi gören Yakup Yaycı ise her seansın 5 saat sürdüğünü söyledi. Nakilli böbreğinin iflas etmesiyle yeniden diyaliz tedavisi görmeye başladığını anlatan Yaycı, şöyle dedi:

"Organ bağışının daha yaygın olması için insanlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Devletimiz her gün çığ gibi büyüyen sorunu kökten çözmek adına yurt dışında bazı ülkelerin uyguladığı yöntemleri uygulayabilir. Yapacakları çözümle ülke ekonomisine de büyük katkı sağlanacaktır. Çünkü ameliyat ve sonrasındaki tüm giderler devletimiz tarafından karşılanıyor. Bu da ülkemize sağlık alanında milyar dolarlarla ifade edilecek ekonomik yük getiriyor. Bu önemli konunun da gündeme getirilmesini istiyoruz. Ülke ekonomisi düşünülerek yeni bir bağış yöntemi bulunabilir. Organ bağışı zorunlu hale getirilebilir. Yurt dışında örnekleri var."

ÇALIŞAMIYOR BAĞIŞ BEKLİYORLAR

Kontrol için kardeşleriyle Antalya'ya gelen ailenin en büyük çocuğu Ümit Yaycı da rahatsızlığı nedeniyle çalışamaz hale geldiğini, işini bıraktığını söyledi. Diyalize girerek hayata tutunduğunu anlatan Ümit Yaycı, "Tüm insanları organ bağışına davet ediyorum. Hiç kimsenin yarına çıkma garantisi yok. Belki de bağışlayacağınız organ bir yakınınıza gerekebilir" diye konuştu.

BAĞIŞ KONUSUNDA BİLİNÇLENMEK

AÜ Hastanesi Organ Nakli Koordinasyon Birim Sorumlusu öğretim görevlisi Nilgün Bilal, Türkiye'de organ nakli bekleyen 25 bine yakın hasta olduğunu söyledi. Her yıl bu listeye 4 binden fazla hastanın eklendiğini vurgulayan Bilal, "Bu hastaların 22 bine yakını böbrek, 2 bin 200'ü karaciğer bekliyor. 1000'e yakın da kalp nakli bekleyen hasta var. Verilecek her organ bir hayat kurtaracak" dedi. Her yıl periyodik aralıklarla düzenledikleri etkinliklerle vatandaşları organ bağışının önemi konusunda bilgilendirdiklerini belirten Bilal, "Amacımız halkımızda farkındalık yaratmak, organ bağışına yönlendirmek" diye konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NDE BOBREK YETMEZLIGI NEDENIYLE TEDAVI GOREN 3 KARDES, ORGAN BAGISI ICIN CAGRIDA BULUNDU. RABIA YAYCI (SAGDAN IKINCI), YAKUP YAYCI (SAG BASTA) VE UMIT YAYCI (SOLDAN IKINCI), "BIZ HER GUN OLUYORUZ, ORGANLARINIZI BAGISLAYIN, BOBREK NAKLI ICIN HER GUN TELEFON BASINDA HABER BEKLEYEN 22 BIN BOBREK HASTASINI KURTARIN" DEDI. AU HASTANESI ORGAN NAKLI KOORDINASYON BIRIM SORUMLUSU OGRETIM GOREVLISI NILGUN BILAL (SOL BASTA), TURKIYE'DE ORGAN NAKLI BEKLEYEN 25 BINE YAKIN HASTA OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

AU HASTANESI ORGAN NAKLI KOORDINASYON BIRIM SORUMLUSU OGRETIM GOREVLISI NILGUN BILAL, TURKIYE'DE ORGAN NAKLI BEKLEYEN 25 BINE YAKIN HASTA OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya'da yaşanan o korkunç olayı anlattı
 
Antalya turizmine bakanlıktan dev atıksu arıtma desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
73 yaşındaki anne, böbreğiyle kızına can verdi
BURDUR'un Gölhisar ilçesinde böbrek yetmezliği nedeniyle 7 ay diyaliz ...
El feneriyle iletişim, biyonik kulakla sona erdi
ANTALYA'da 20 yıl önce başlayan işitme kaybı her geçen gün artan ve son ...
Türkiye'de 1 milyon 400 bin kalp yetmezliği hastası var
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim ...
 
Antalyalı hastalar, ‘Randevu’ ve ‘Bekletilme’ sorunundan yakınıyor
SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın, vatandaşları devlet hastanelerinde muayene ...
Antalya'ya diş tedavisinden yılda 500 milyon Euro
ANTALYA Diş Hekimleri Odası Başkanı Gassan Yücel, kentin diş tedavisi ...
Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakli operasyonunda buruk sevinç
TÜRKİYE'nin 4'üncü çift kol nakli operasyonu, Yusuf Oğuz Şimşek'e (26) ...
 
15 yıl sonra, karaciğer nakliyle yaşama tutundu
ANTALYA'da 15 yıldır karaciğer nakli bekleyen Birol Aksoy (46), kadavradan ...
Dudak içinden tiroid ameliyatı gerçekleştirildi
ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Doç. ...
Antalyalı kadın ilaç şirketine dava açtı
ANTALYA'da, tüp mide ameliyatıyla 168 kilodan 73 kiloya düşen Muhsine ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva