Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
28 Ocak 2011 Cuma - 12:58

Böcekle domates

Antalya'da üretici Musa Dönmez'e ait serada, sebze üretiminde ilaç kalıntısını yok etmek amacıyla yararlı böcek türleri ile yapılan biyolojik mücadele yöntemiyle yetiştirilen domates ve biberlerin ilk hasadı yapıldı.

Böcekle domates
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İhracatta büyük bir sorun olarak ortaya çıkan ilaç kalıntısını sona erdirmek amacıyla Kurşunlu’da Musa Dönmez'e ait 1500 dekarlık seraya yararlı böcek türleri ile yapılan biyolojik mücadele yöntemiyle domates ve biber fidesi dikildi. İlk kez uygulanan bu çalışma başarıyla sonuçlandı. Bombus arı üretimi de yapan Koppert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemleri firmasının Tarım İl Müdürlüğü, Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin de destekleri sonucu Kurşunlu’da biber ve domates seralarındaki ilk biyolojik mücadele yöntemi uygulaması ile üretilen domates ve biberin hasadı törenle yapıldı.

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Antalya Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (AYSMİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Koppert Genel Müdürü Ali Eroğlu, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Özkul, Güneşler Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Güneş gibi sektörün önde gelen isimleri hasat gününe katıldı.

ÇOK ETKİLİ OLDU

Koppert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Genel Müdürü Ali Eroğlu, 7-8 yıldır biyolojik mücadele konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında zaman zaman zirai ilaç kalıntısı yüzünden zor durumda kaldığını belirten Eroğlu, bu sorunu gidermede biyolojik mücadelenin çok etkili olduğunu kaydetti. Yararlı böceklerin, Tuta Absoluta, beyaz sinek ve kırmızı örümcek zararlılarını yiyerek yok ettiğini belirten Eroğlu, Antalya'da biyolojik mücadele ve arılı üretim alanlarının her geçen gün arttığına dikkati çekti. Eroğlu, şunları anlattı:

"Biyolojik mücadelenin ana hedefi ilaç kalıntısı sorununu gidermektir. Kimyasal ilaç kullanıp da, kalıntıyı yok etmek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil. Üretici Musa Dönmez'in seralarında 4 ay önce dikim yapıldı. Yararlı böcekleri önce fidelikte uygulamaya koyduk. Sonra fideler seraya aktarıldı. 4 ay içerisinde domates serasında iki, biber serasında bir kez kimyasal ilaç kullanıldı. Biyolojik mücadele yapılmamış olsaydı en az 12-13 kez kimyasal ilaç kullanılırdı."

CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK

AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, sektörün yıllardır yaşadığı en büyük sorunlarından birinin tarımsal ilaç kalıntısı olduğunu anımsattı. Biyolojik mücadelenin, ilaç kalıntısı problemini ortadan kaldıracak bir çalışma olduğunu ifade eden Satıcı, "Bizim halen Avrupa'da birçok süpermarkete meyve sebze satamayışımızın temel sebebi aslında zirai ilaç kalıntısıdır. Kalıntı değerlerinin altında üretim yapmak kolay değil. Bu anlamda da faydalı böcek uygulaması sorunu ortadan kaldırma yönünde ciddi bir katkı sağlayacak" dedi.

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin de bugüne kadar yaş meyve sebze üretiminde en fazla entegre mücadele yöntemlerinin kullanılması üzerinde durduklarını belirtti. Erçin, biyolojik mücadele yapan üreticilere, tül perde uygulayanlara dekara 70, feromen uygulayanlara 30, biyolojik mücadele ajanları uygulayanlara da dekar başına 100 lira destek ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.

 
Nüfus 73.7 milyon
 
Turizm gelirleri azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızına böbreğini verdi
Antalya'da böbrek yetmezliği nedeniyle eğitimi yarım kalan ilköğretim ...
Üç aşamalı intihar
Antalya’nın Alanya ilçesinde 37 yaşındaki Kemal Öztürk, kaldığı otelin ...
Büyükelçi Büyükşehir’de
Alanya'dan sonra Antalya'ya dönen İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, ...
 
Andeva'ya dev ortak
Antalya’nın ilk özel hastanelerinden Andeva’ya dev bir ortak geliyor. ...
Güvenlik görevlilerinden protesto
Tüm Özel Hizmet Çalışanları Sendikası (Öziş- Sen) üyeleri, Behzat Ç. adlı ...
Karateci ölü bulundu
Muğla Karate İl Temsilcisi 34 yaşındaki Behçet Andaç Peker, Antalya'daki evinde ölü bulundu.
 
Alanya havası kokladı
Antalya'nın Alanya İlçesi'ni ziyaret eden İsrail Büyükelçisi Gaby Levy, ...
Kızını ve yeğenini kurtardı, oğlu öldü
Antalya'da, evinde yangın çıkan 38 yaşındaki Zeliha Önal, alevlerin arasından ...
KİM BANKA ALIYOR ?
Antalyalı bir işadamı, turizm ve inşaat sektöründeki başarılarının ardından ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva