Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
3 Haziran 2015 Çarşamba - 12:04

Boğaçay'da altın ve gümüş çıktı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'nin en büyük ikinci kanal projesini uygulayacağını açıkladığı Boğaçay Çakırlar bölgesinde bir firmanın dere yatağından kamyonlarla taşıdığı kayaç kütlelerinde, altın ve gümüş tespit edildi.

Boğaçay da altın ve gümüş çıktı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Boğaçay'da altın ve gümüş madenine rastlanıldığı ve dere yatağından kamyonlarla taşındığı belirtilen kayaç kütlelerine ilişkin bilirkişi raporu, Antalya Divriğliler Derneği'nin 'Çevre Kirliliği' konulu toplantısında gündeme geldi. Ak Parti, CHP, MHP ve HDP'nin milletvekili adaylarının davet edildiği toplantıya, CHP'den Figen Çalıkuşu, HDP'den ise Saruhan Oluç ve Nuray Erçağan katıldı. HDP Antalya Milletvekili Adayı Nuray Erçağan, Antalya 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporuna göre, Boğaçay'da bir firmanın kamyon kamyon taşımaya devam ettiği dere yatağındaki kayaç kütlelerinde altın ve gümüş madenine rastlandığını söyledi ve bilirkişi raporunu gösterdi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçay'ı derinleştirerek uygulayacağını açıkladığı kanal projesine de değinen Nuray Erçağan, bu projenin bir bahane olabileceğini, bilimsel verilere göre dere yatağı yüzeyinde alınan kayaç kütlelerindeki altın ve gümüş yoğunluğunun derinleştikçe artacağı ve bilirkişi raporunun da bu yönde hazırlanmış bir tespit raporu olduğunu dile getirdi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kanal İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en çılgın ikinci projesi olacağı belirtilen projede de debisinin derinleştirileceği açıklanan Boğaçay'da mahkeme bilirkişi heyeti tarafından 2003 yılında hazırlanan raporun ise Altınyunus Madencilik'e ait olduğu söylenen arama ruhsatlı sahadaki inceleme sonrası hazırlandığı belirtildi. 

Doğada altın madeninin genellikle iki türlü yapılarda bulunduğu belirtilen raporda, “Birinci tip, kayaç kütleleri içerisinde darlar halinde bulunur. Bu tip yataklar yerinde ve siyanürle işletilerek elde edilir. İkinci tip altın madenleri ise plaser yatak denilen akarsu yatakları ve alüvyonlarda saf olarak bulunan altın madenleridir" denilerek, arama sahası üzerinde bulunan alüvyonlu malzemeden kepçeyle alınarak yapılan analiz ve sonuçları açıklandı. 

ALTIN VE GÜMÜŞ PARÇACIKLARI

İri çakıl ve diğer atık malzemelerin ayrıştırıldığı, yıkanmış ince malzemenin de konsantre cihazından geçirilerek varillere alındıktan sonra farklı varillerden dört adet numune alındığı kaydedilen raporda, “Almış olduğumuz numuneleri ayrı ayrı plaser altın yataklarında altın elde edilmesinde kullanılan ve bate denilen oluklu yuvarlak kap içerisinde jigleme yöntemiyle (Su ile sallayarak yıkama) hafif olan maddeler dışarıya atılarak, ağır ve yoğunluğu fazla olan maddeleri incelediğimizde, gerek çıplak gözle, gerek mercek ve büyüteçle yapılan gözlemler sonucunda almış olduğumuz numuneler içerisinde yer yer altın, gümüş maden parçacıkları bulunduğu tarafımızdan tespiti yapılmıştır" denildi. 

KAMYONLARLA SİYANÜRLE AYRIŞTIRILAN YERE TAŞINABİLİR

Bu tür faaliyetlerde firmaların tespitten hemen sonra başlamadığına ve uzun vadeli projeler olduğuna dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, “Altın, gümüş gibi değerli materyallere su havzalarında çok rastlanır. İki mühendisin hazırladığı bilirkişi raporunda da altın ve gümüşe rastlandığı belirtiliyor. Buradan kamyonlarla dere yatağından alınan kayaç kütleleri, siyanür kullanılan Bergama, Murgul gibi yerlere taşınıyor olabilir. Yurtdışında başka bir işletmeye de taşınıyor olabilir. Bu çok ciddi bir konu ve yetkili makamların tüm bu soruları yanıtlaması gerekiyor" dedi. Malatya civarında da benzer bir durumun yaşandığını anlatan Prof. Dr. Beyza Üstün, kayaç halinde alınarak Mersin Limanı'na getirildiğini ve oradan da gemilerle nereye olduğunu bilmediklerini bir yere taşındığını tespit ettiklerini söyledi. 

EDİRNE'DE BENZER UYGULAMA DURDURULDU

Bergama gibi işletmelere taşınıyorsa da eğer, burada siyanürle ayrıştırmanın rahatlıkla yapılabileceğini ve kimsenin ruhunun duymayacağını kaydeden Prof. Dr. Üstün, “Önce arama ruhsatıyla başlanır ve çıkarttıkları kayaçlardan metaller alınır. Edirne civarında bir tanıklığım oldu. Maden arama ruhsatı geçici. Kayaçları çıkarıp içindeki damarları bir yerlere taşımaya başlamışlar. Kum-çakıl ocağına götüreceğim derken biz de analiz istedik. Kendi web sitesinde de 'Avrupa'nın en büyük altın şirketi olacağız' diyen bir firmaydı ve yapılan analizde altına rastlandı. Ardından da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi" dedi. 

CİDDİ REZERV OLABİLİR

Dere yatağından ne amaçla olursa olsun kum-çakıl çıkarılamayacağını, bunun çimento sektörü için dahi yapılamayacağını belirten Prof. Dr. Üstün, bölgede ciddi bir rezerv olabileceği veya rezerv araştırmalarının devam ediyor olabileceğine değindi. Yüzeyde damarı daha da genişletmek için kanal açılacağını söyleyen Prof. Dr. Üstün, “Kanal açmak demek oradaki katmanları almak demektir. Daha derinleştirmek için dere besleyen yer altı katmanındaki, akiferin içinde ciddi metal damarları var ve almak istiyorlar. Bunun için bir yeri kazmanız ve bir bahaneniz olması gerekiyor. Geçici taş ocağı ruhsatı, maden arama sondajı veya 'kanal yapıyorum' diye bu yapılabilir. Hatta 'sel geliyor derenin yatağını genişletiyorum' da denilebilir" dedi.


ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYESI'NIN TURKIYE'NIN EN BUYUK IKINCI KANAL PROJESINI UYGULAYACAGINI ACIKLADIGI BOGACAY CAKIRLAR BOLGESINDE BIR FIRMANIN DERE YATAGINDAN KAMYONLARLA TASIDIGI KAYAC KUTLELERINDE, ALTIN VE GUMUS TESPIT EDILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

BOGACAY'DA ALTIN VE GUMUS MADENINE RASTLANILDIGI VE DERE YATAGINDAN KAMYONLARLA TASINDIGI BELIRTILEN KAYAC KUTLELERINE ILISKIN BILIRKISI RAPORU, ANTALYA DIVRIGLILER DERNEGI'NIN 'CEVRE KIRLILIGI' KONULU TOPLANTISINDA GUNDEME GELDI. AK PARTI, CHP, MHP VE HDP'NIN MILLETVEKILI ADAYLARININ DAVET EDILDIGI TOPLANTIYA, CHP'DEN FIGEN CALIKUSU, HDP'DEN ISE SARUHAN OLUC VE NURAY ERCAGAN KATILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Sporla 6 ayda 45 kilo verdi
 
Oto hırsızlarına 7 ilde operasyon
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nerde profosor 12 Haziran 2015 Cuma 15:55

bogacay projesi su kaynaklari kirletecek diye bagiran profosor meslek odalari siyanurlu altin icin cit cikarmiyorlar yillarca burda su kaynaklarini kirleten siyanurlu altin firmasi antalyaya kanserli su icirirken sesiz cikmiyor, ama turelin bogacay projesinin hic zarari olmadigi halde her gun aciklama yaptiniz, bunu icinde yapin sizler bilim insanisiniz, ama sizin derdiniz tueli nasil zayiflatiriz projesini engeleriz, haydi haydi aciklama yapin simdi antalyanin bogacayda su kuyularini kirletiyor, ama size izin vermezler bogacay projesi bolgeye gelirse kimse siyanurlu altin calismasi yapamaz,

Yorumu oyla      4      3  
halkin sesine cevap 10 Haziran 2015 Çarşamba 16:31

yillardir cakirlar doyran mermer ocagi altinda altin tasindigini herkes biliyor devlet neden uyuyor vergisini almiyor arkadas diyorki siyanur isletmeciligi zarari yokmu tabiki var su kaynaklarini kirletiyor insana cevreye dogaya zarari var kanser yapiyor siyanur kullanilgi zaman figen calikusu bu ruhsati sirkete kim verdi divrigi dernegine soruyorum, herkes mermer ocaginin kapanmasini istiyor burda ama kimse hic bir sey yapmiyor, bu izni kim verdiyse ciksin aciklasin altinda baska yere tasniyor, devlet onlemini alsin, amac burda gercekler deyil konyaaltina yapilacak olan bogacay projesini nasil engelleriz, hesabi yapiliyor menderes turelin projelerini itibarsizlastiriz, arkadaslar neden izini verenleri ortaya cikarmiyor arkadas valilige basvururken neden yaninda deyiller, geceklerden korkmayin hersey ortada ama bunuda kapatirsiniz,

Yorumu oyla      4      3  
haberin yokmu 8 Haziran 2015 Pazartesi 15:36

altin arama calismalari bogacay projesi calismalarindan once yapiliyordu yeni deyil cok uzun yillar herkes biliyor rantini alan susuyor,

Yorumu oyla      4      3  
halk sesi 4 Haziran 2015 Perşembe 16:01

boğa çayı projesini engellemek için yapılan bir oyun,peki altın aranırsa siyanür çevreye nasıl bir zarar verir düşündünüz mü

Yorumu oyla      3      3  
cakirllar vatandasi 4 Haziran 2015 Perşembe 15:40

simdi soruyorum chp kardeslerime sirkete gsm calisma izni chp ilgenel meclisinde baskan ve baskan yardimcisi imzalandicalisma iznini sizin baskanlar verdi chp li kardeslerim haberiniz yok isterseniz il ozel idaresine sorarsiniz, yada eski il baskaniz ilgenel meclis baskaniz sorarsiniz izni veren siz amaciniz bogacay projesini engelemek bir sorun ne cikacak turel belgeleri size verir haberiniz yok

Yorumu oyla      4      3  
Kumluca lı 4 Haziran 2015 Perşembe 15:04

Bildiğim kadarı ile Bogaçayında zaten altın madeni var. Yeni birşey değil. Bir şirketinde medende çalışma yetkisi olabilir.

Yorumu oyla      4      3  
vatandaş 4 Haziran 2015 Perşembe 09:36

hizmetleri engellemek için her yola başvuruyorsunuz.Aynı çevreler bu boğa çayı projesini çevreyi tuzlandıracak diye karşıydı.Şimdi ise altın var diye durudrmaya çalışıyor.Peki orada antın aranırsa tüm çevreye ne tür zehir saçılacak farkında değilller mi?farkındalar olsun bu çevreler için hizmet olmasın yeter.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sporla 6 ayda 45 kilo verdi
ANTALYA'da 33 yaşındaki Serkan Gökkaya, 6 ayda 45 kilo verdi. 135 kilodan ...
Kestiği ağacın altında öldü
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde kestiği ağacın altında kalan 67 yaşındaki ...
Gizli cennete iki HES talebi
ANTALYA'da 'gizli cennet' olarak adlandırılan Yukarı Uçansu ve Aşağı Uçansu ...
 
Demre çiçekleniyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından Demre İlçesi'ndeki refüjlerde ...
Dosso Dossi mankenleri heyecanlandırdı
ANTALYA'da Kendall Jenner'in katılacağı defileyle 9 Haziran günü başlayacak ...
Akdeniz Üniversitesi’ni kasetle ele geçirdiler
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Kurtcephe’yi tuzağa düşürerek uygunsuz görüntülerini ...
 
Karyağdı armudu için tarihi belge aranıyor
ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) coğrafi işaret tescili için işlem başlattığı ...
Miss Turkey'de bir Antalyalı
ANTALYALI manken Gülşah Değerli, Miss Turkey 2015 Güzellik Yarışması finalistleri ...
Kraliçe adayları bikini alışverişinde
ANTALYA'da bu yıl 5'incisi düzenlenen Miss Eurasia Güzellik Yarışması'na ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva