Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
5 Ocak 2023 Perşembe - 14:55

Boğaz'da denizanası yoğunluğu

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Boğazı’nın kıyı kesimlerinde görülen denizanası yoğunluğunun nedeninin hava sıcaklığı olduğunu ve Şubat ayına kadar görülebileceğini söyledi.

Boğaz da denizanası yoğunluğu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul Boğazı’nın kıyı kesimlerinde denizanası yoğunluğu dikkat çekici boyutlara ulaştı. Lodosun etkisiyle kıyıda bazen yoğun olarak görülen denizanaları, çevredekilerin de dikkatini çekti. Sarıyer Sahili’ne yürüyüş için gelenler durumun her yıl yaşandığını söylerken, İstinye’de balık tutanlar ise denizanalarının oltaları zorladığını belirtti. 

"HAVANIN SICAK OLMASI SEBEBİYLE GÖRÜNÜRLÜKLERİ BİRAZ DAHA UZADI"

Kıyı kesimlerinde denizanası artışını değerlendiren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Çok anormal bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Yılın Eylül ayından sonra Eylül-Kasım-Aralık gibi zaten biz denizanası artışlarını Marmara Denizi’nde görüyoruz. Bu sene mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık yaşadığımız için, havanın sıcak olması sebebiyle bunların görünürlükleri biraz daha uzadı. Ocak ayına kadar sarktı, süreç böyle devam ederse belki Şubat ayında da göreceğiz. Bu canlılar normalde denizde mevcutlar ve yoğun bir artış gösteriyorlar. Lodosla birlikte kıyısal alanlarda birikmeye başladılar" dedi. 

"ARTAN SICAKLIKLA BİRLİKTE YAYILIM ALANLARINI GENİŞLETİYORLAR" 

Marmara Denizi’nin antropojenik baskıların altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okyar, "Evsel, endüstriyel kirlilik var. Tarım sularının girmesi sebebiyle besin tuzu yönünden sürekli zenginleşiyor. Geçen yıllarda bu sonuçlardan dolayı müsilajı yaşadık. Aşırı balıkçılık yönünde çalışmalar var. Endüstriyel balıkçılık çok ciddi. Kıyısal alanların habitat tahribatı var. Doğal habitatı bozarak yapay bir ortam sağlıyoruz. Bu denizanası organizmalarının larval safhalarını kendilerini tutunabileceği, sayılarını artırabileceği ortam yaratıyoruz. Bunlar da bu fırsatı değerlendiriyorlar. Artan sıcaklıkla birlikte de metabolizmaları hızlandığından yoğun bir şekilde artış gösterip yayılım alanlarını genişletiyorlar. Artık bizim için normalleşti" diye konuştu.

"MARMARA DENİZİ'NDE YENİ DENİZANASI TÜRLERİNİ KAYDETMEYE BAŞLADIK"

Prof. Dr. Okyar, "İstanbul Boğazı’nda Marmara Denizi’nde uzun yıllardan beri gördüğümüz yerli türü olarak kabul ettiğimiz Ay denizanası dediğimiz bir tür. Beyaz ve zehir etkisi çok yüksek olmayan bir tür. Ama tüm denizanaları zehirli hücreleri içerirler. İnsana da temas ettiğinde o bölgeyi tahriş edebiliyor. Cildinizde, yanma, kaşınma, şişme görülebilir. Özellikle hassas ciltli insanlar böyle bir temas yaşamışsa mutlaka deniz suyuyla temizlesinler. Marmara Denizi’nde zehri daha yüksek miktarda olan türler de var. O türler, şu an için aşırı artış yapmıyor. Marmara Denizi’nde yeni denizanası türlerini kaydetmeye başladık." dedi.

"BALIĞI ÜREME YÖNÜNDEN ETKİLİYOR" 

Prof. Dr. Okyar, "Denizanası balık yumurta ve larvaları üzerinden besleniyor. Aynı zamanda balıkların besini olan mikroskobik hayvansal organizmalar üzerinden de besleniyor. Balığı hem üreme yönünden etkiliyor, yeni popülasyonlar oluşturmasına ket vuruyor hem de besinle rekabete girerek çok fazla miktarda olduğundan dolayı genelde doyma limiti olmadığından dolayı balıklarda rekabet halinde daha ön plana çıkıyor. Bu da balık stoklarında bir şekilde azalmaya sebep oluyor. Bunların üzerinden beslenen bazı balık türleri var, Uskumru, Kolyoz gibi. Bunların son zamanlarda Marmara Denizi’nde azalmasından dolayı bunların üzerinde dengeleyici rol oynayan balıkları da ekosistemden çektiğimiz için artışlarını baskılayacak hiçbir faktör kalmıyor ve aşırı çoğalmaya devam ediyorlar" dedi. 

"MÜSİLAJI TETİKLEYEN FAKTÖRLERDEN BİRİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Prof. Dr. Okyar, "Sıcaklığın bu şekilde gitmesi, suyun içinde müsilajı oluşturan organizmaları tetikleyebilir. Denizanaları aşırı çoğaldıklarında yaşamlarını tamamlayıp ölmeye ve parçalanmaya başlıyorlar. Parçalanmaya başladıktan sonra ortamda parçalanmayı sürdüren bakteriyel aktivite artmaya başlıyor buna bağlı olarak çözülmüş organik madde miktarı da artıyor. Bunun da müsilajı tetikleyen faktörlerden bir tanesi olduğunu düşünüyoruz. Müsilajı oluşturan şey denizanası değil başka bir organizma ama katalizör rolü oynuyor. Ortamdaki çözülmüş organik madde olarak denizanası miktarı çok olduğu için bu sürece katılıyor. Genişlemesine ve büyümesine katılıyor" ifadelerini kullandı.  

"KİRLİLİKLE ALAKASI ŞÜPHESİZ VAR" 

Sarıyer Sahili’nde yürüyüşe gelen Ömer Çağlar, "15-20 gündür böyle. Yazın pek fazla yoktu ama kışın genellikle oluyor. Doğanın lütfu mu felaketi mi, bilinmez, ondandır. Denize girmedikten sonra tedirgin etmez. Denize girdiğinizde kör etme durumu var. Bunu biliyoruz zaten" dedi.  Sahilde yürümeye gelen bir kişi de, "Denizanalarını fark ettim. Bu dönemde olması lazım, geçiş dönemi. Kirlilikle alakası şüphesiz var" ifadelerini kullandı. 

"OLTALARI ZORLUYOR"

İstinye’de olta balıkçılığı yapan Yusuf Özmen de, "Denizanası oltalara takılıyor, denk geliyor, oltaları zorluyor. Balıkların akışını da fark ettiriyordur. Yumuşak olduğu için oltada kendiliğinden yırtılıyor. Zararı olmuyor. Ağ atanlar için külfetli olabilir" diye konuştu. 

Olta balıkçısı Erkan Altun da, "Balığın yemi denizanasıdır ama denizanasının olduğu yer çok fazlaysa pisliktendir. Şu anda göründüğü gibi bayağı da var. Marmara’yı sarmış durumda. Bir çevre kirliliğidir gidiyor. Müsilaj belasından sonra bir de denizanası çıktı" dedi.  

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI.  ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI. PROF. DR. MELEK ISINIBILIR OKYAR, KONUYLA ILGILI ACIKLAMALARDA BULUNDU. ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI.  ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI.  ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI. SAHILE YURUYUSE GELEN OMER CAGLAR DURUMUN NORMAL OLDUGUNU SOYLEDI. ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI. OLTA BALIKCISI ERKAN ALTUN DA DENIZANASININ MARMARAYI SARDIGINA DIKKAT CEKTI.  ISTANBUL, (DHA)

ISTANBUL BOGAZI’NIN KIYI KESIMLERINDE DENIZANASI YOGUNLUGU DIKKAT CEKICI BOYUTLARA ULASTI.  ISTANBUL, (DHA)

Gökçe KARAKÖSE - Boğaçhan ÖZER / İSTANBUL, (DHA)

 
İş yerinde gaz sıkışması nedeniyle patlama: 1 yaralı
 
Özgüç Türkalp veda etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş yerinde gaz sıkışması nedeniyle patlama: 1 yaralı
DİYARBAKIR’ın Bağlar ilçesinde bir iş yerinde gaz sıkışması sonucu meydana ...
Şehit 2 asker için uğurlama töreni
KONYA'da, askeri aracın yoğun sisin etkili olduğu yolda TIR'a çarpması ...
Cipin çarptığı baba-oğul toprağa verildi
SAMSUN'un Terme ilçesinde yolda arızalanan otomobillerini itmeye çalışırken ...
 
Demet Akalın özel okul fiyatlarına isyan etti!
Demet Akalın, özel okul fiyatlarına gelen yüzde 65'lik zamma isyan ederek ...
Hafif ticari araç devrildi: Anne ve kızı öldü
TOKAT'ın Almus ilçesinde, hafif ticari aracın devrilmesi sonucu Hüsne ...
Bakanlıktan 'Yeni Evim Kampanyası'nda 15 soruya 15 cevap
ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orta gelirlilere yönelik ...
 
Mustafa kavgada bıçaklanarak öldürüldü
ADANA’da lise öğrencisi Mustafa Çöplü (16), çocuk parkında buluşup, ‘kız ...
6'lı Masa, 10'uncu kez toplandı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat ...
Hatice’yi yaralayan sanıklar: Şaka yaptık
MERSİN'de, iki arkadaşıyla kaldırımda yürüyen Hatice Aslan'ı (20) motosikletten ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva