Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
9 Ocak 2023 Pazartesi - 13:15

Brezilya’daki protestolarda 300 gözaltı

Brezilya’da Ekim ayında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçileri Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı’nı bastı.

Brezilya’daki protestolarda 300 gözaltı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ekim ayındaki seçimlerde rakibi Luiz Inacio Lula da Silva’ya mağlup olan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçisi yüzlerce kişi başkent Brasilia’daki Başkanlık Sarayı, Kongre ve Yüksek Mahkeme binalarını bastı. Polis biber gazıyla olaylara müdahale etti. Bunun sonucunda göstericiler binalardan çıkarılarak, güvenlik güçleri tarafından kontrol tamamen sağlandı. Polis tarafından yapılan açıklamada, 300 kişinin gözaltına alındığı ve konu hakkında incelemelerin devam ettiği bildirildi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme ve Planalto Sarayı’nı (devlet başkanlarının çalışma mekanı) ziyaret ettiğini belirterek, sorumluların tespit edilerek cezalandırılacağını söyledi. Lula ayrıca, ‘eski başkanın’ yaşanan olayları tahrik eden birkaç konuşması olduğunu ifade ederek olaylarla ilgili Bolsonaro ve onu destekleyen tarafları suçladı.

“CEZALANDIRILACAKLAR”

STF Başkanı Rosa Weber de yaptığı açıklamada, STF genel merkez binası, Kongre ve Planalto Sarayı’nın ‘vandallar ve anti-demokratlar’ tarafından ciddi şekilde tahrip edildiğini belirterek, “Brezilya bugün (8 Ocak 2023), demokrasiyi kabul etmeyi reddedenlerin uygunsuzluğunun sonucu olarak tarihinin üzücü ve esef verici bir sayfasını yaşadı. STF, bu eylemlere katılan teröristlerin usulüne uygun olarak yargılanmasını ve ibret verici bir şekilde cezalandırılmasını sağlayacaktır. Yüksek Mahkeme, demokratik hukukun üstünlüğüne aykırı olan suç eylemleri ve suçluların gözünü korkutmasına izin vermeyecektir” dedi.

Brezilya medyasında yer alan haberlere göre, Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, Brasilia Federal Bölge Valisi Ibaneis Rocha’yı 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırdı. Moraes sosyal medya hesabından olaylara dair yaptığı açıklamada, “Demokrasi ve Cumhuriyet Kurumlarına yönelik alçakça terör saldırılarından, hukuka aykırı olarak anti-demokratik eylemlerde bulunmaya devam eden finansörler, azmettiriciler, eski ve mevcut kamu görevlileri sorumlu tutulacaktır” dedi.

BOLSONARO: TEMELSİZ SUÇLAMALAR

Öte yandan eski Devlet Başkanı Bolsonaro, Lula’nın kendisine yönelik suçlamalarına sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada cevap vererek, ‘temelsiz suçlamaları’ reddettiğini belirtti. Bolsonaro, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak bugün olduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandalizm ve kamu binalarına yönelik işgaller bu kuralın dışındadır. Görevim boyunca her zaman Anayasa'nın dört satırına bağlı kaldım ve yasalara, demokrasiye, şeffaflığa ve kutsal özgürlüğümüze saygılı ve savunucusu oldum” ifadelerine yer verdi.

DÜNYA LİDERLERİNDEN TEPKİ

Brezilya’da yaşanan olaylara dair açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, “Brezilya'da demokrasiye ve iktidarın barışçıl bir şekilde devrine yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya'nın demokratik kurumları tam desteğimize sahip ve Brezilya halkının iradesi baltalanmamalıdır. Lula ile çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da yaptığı açıklamada “Brezilya halkının barışçıl güç transferini ve demokratik iradesini baltalamaya yönelik her türlü girişimi kınıyorum. Başkan Lula ve hükümeti İngiltere'nin tam desteğine sahip ve önümüzdeki yıllarda ülkelerimiz arasındaki yakın bağları geliştirmeyi dört gözle bekliyorum” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Brezilya halkının iradesine ve demokratik kurumlara saygı gösterilmelidir! Başkan Lula, Fransa'nın sarsılmaz desteğine güvenebilir” ifadelerine yer verirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Brezilya'da demokrasiye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu, demokrasi savunucuları olarak hepimiz için büyük bir endişe kaynağıdır. Özgürce ve adil bir şekilde seçilen Başkan Lula'ya desteğim tamdır” dedi.

BREZİLYA, (DHA)

 
Traktörü kurtarırken kafasına kütük çarpmasıyla öldü
 
Silah kaçakçılığına jandarma engeli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘En akıllı köpek’ Border Collie tahtan indirildi
Finlandiya’nın önde gelen eğitim kurumlarından Helsinki Üniversitesi’nde ...
Ukrayna ve Rusya 50 esir asker takas etti
Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları, esir takası programı kapsamında ...
Almanya'dan işçi alım müjdesi
Almanya hükümeti işçi alımını kolaylaştıracak. Aynı zamanda da Almanya vatandaşı olmak kolaylaşacak.
 
6 yaşındaki bir çocuk bir öğretmeni silahla kasten vurdu
ABD’nin Virginia eyaletinde polis, dün 6 yaşındaki bir erkek çocuğun silahla ...
İsrail-Filistin gerginliği BM Güvenlik Kurulu’na taşındı
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in 3 Ocak’ta Mescid-i Aksa’yı ...
ABD Savaş Gemisi, Tayvan Boğazı’ndan geçti
ABD Donanması, dün açıklama yaparak donanmaya ait USS Chung-Hoon adlı ...
 
Dünyaca ünlü şarkıcıdan kötü haber
ABD'nin Las Vegas kentindeki konser serisine devam eden Adele, konser ...
Android telefonlara uydu bağlantısı özelliği geliyor
Uydu telefonu şirketi Iridium ve çip üreticisi Qualcomm’un açıkladığı ...
Avustralya, deniz füzesi alacağını duyurdu
Avustralya Savunma Bakanlığı bugün ABD’den orta menzilli, güdümlü roket ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva