Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
19 Ekim 2011 Çarşamba - 09:16

Bu arabalarla seyahat sudan ucuz

Elektrikli arabalarla Antalya-Ankara arası 10 TL’den daha az bir ücretle gidilebilecek.

Bu arabalarla seyahat sudan ucuz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Renault Mais Genel Müdürü Aybar, elektrikli otomobil ile fosil yakıt kullanan otomobiller arasında çok ciddi bir teknoloji farkı bulunduğunu söyledi.
Elektrik motorlu otomobillerin, yalnızca elektrik enerjisi kullanan yepyeni bir teknoloji olduğunu ifade eden Aybar, elektrik motorlu, karbondioksit salınımı bulunmayan, çevreci otomobillerden birinin Türkiye´de üretilmesinin gurur verici olduğunu dile getirdi.
Mevcut teknolojiye sahip mazotlu, benzinli, doğalgazlı ya da LPG´li otomobillerde karbondioksit salınımı olduğunu anlatan Aybar, şöyle konuştu:
“Bu salınımı indirmek mümkün ama sıfıra indirmek mümkün değil. Sıfıra indirmenin tek yolu elektrik motorlu araçlardır. Fabrikamızın ürettiği Fluence Z.E, dünyaya Türkiye´den yola çıkmaya başlamak üzere. Elektrik motorlu araçların yaygınlaştırılması önemli olduğu için, satın alınabilir fiyatta olması gerekirdi. Bu nedenle ´dizel motorlu aynı aracın fiyatına eşdeğer fiyata satacağız´ dedik. İddiamız bu. Çok şükür bu iddiayı yakalayacak seviyeye geldik. Başka bir iddiamız da bu aracın bakım giderinin mevcut konvansiyonel motorlu araçların yıllık bakım giderinden daha aşağıda olmasıydı. Her iki konuyu da hallettiğimizi gördüğümüz için seri üretim başlamış oldu. Önümüzdeki aylarda satışları başlatacağız.”
Elektrikli modellerde lityum-iyon pil kullanıldığını, bu pilin en önemli avantajının kilogram başına daha fazla enerji tutabilmesi olduğunu belirten Aybar, “Lityum madeni ise Çin, Afganistan ve Güney Amerika´da mevcut. Toplam rezerv 14-17 milyon ton civarında hesaplanıyor. Şu anda bu rezervlerin yetmeyeceği konusunda endişe edecek bir durum yok” diye konuştu.
Elektrik motorlu Fluence´in tek şarjla 182-185 kilometre gidebildiğini ancak her 160 kilometrede şarj edilmesinde fayda olduğunu vurgulayan Aybar, şunları kaydetti:
"Kullanım maliyeti yakıtlı otomobile göre oldukça ekonomik. Satın almada ise teşvik var. Avrupa´da 5 bin Avro ile 6 bin Avro arasında değişen katkılar var. Ülkemizde ise bu otomobiller için elektrik motoru 85 kilowat güce kadar olanlara ÖTV indirimi yapılıyor. Yalnızca yüzde 3 ÖTV uygulanıyor. ÖTV´nin yüzde 37 olduğunu düşünürsek, önemli bir avantaj sağlamaktadır. Yılda yaklaşık 10 bin kilometrenin üzerinde mesafe yaptığınızda araçta ciddi bir ekonomi sağlıyorsunuz. Çünkü elektriğin bedeli ucuz. Bir şarj, pilin kapasitesi 22 kilowat saat civarında olduğu için o kadar elektrik tutuyor. Bunun bugünkü bedeli, gündüz tarifesiyle en fazla 5 TL, gece tarifesiyle 2,5 TL. Bu kadar önemli bir tasarruf sağlıyor. Ayrıca dışarıya bağımlı olduğumuz bir petrol yok. Ülkemizde üretilen elektriği kullanabiliyoruz.”
İbrahim Aybar, elektrikli otomobilin her yerde şarj edilebileceğine, tek ihtiyacın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ütü gibi ev aletlerinin çalıştırılabildiği 16 amperlik topraklı bir priz olduğuna dikkati çekti.
Caddelere, park yerlerine konulacak küçük parkomat türü ünitelerle de elektrik temininin söz konusu olacağını ifade eden Aybar, “Sanayi cereyanı varsa 30 dakika içinde hızlı şarj mümkün. İstanbul ya da Kocaeli´den Ankara´ya giderken mola verilerek 30 dakika içinde hızlı şarj edilen otomobil 10 TL´nin daha altında bir maliyetle bu mesafeyi gidecek” diye konuştu.
Elektrikli otomobillerin pazar payının konuşulmasının ise henüz erken olduğunu dile getiren Aybar, ancak 10 yıl sonra toplam satılan araçların yüzde 10´unun elektrik motorlu olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Aybar, bu işin teknolojisinin yaygınlaştırılması amacıyla da Ankara, İstanbul, Gaziantep ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleriyle işbirliği anlaşması imzaladıklarını, dünyada ise 112´nin üzerinde anlaşma imzalandığını sözlerine ekledi.
 
 

 
Evren'in villasındaki polis korumalar çekildi
 
Hakkari'de çatışma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evren'in villasındaki polis korumalar çekildi
YEDİNCİ Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı ...
Bitlis'te bombalı saldırı: 5 polis şehit oldu, baba-kız öldü
BİTLİS'in Güroymak İlçesi yakınlarında PKK'lı teröristlerin karayolundan ...
Aref'in şovu değil sanki korku filmi
Yakında Show TV ekranlarında yayınlanacak olan Aref'in tanıtım filmi..
 
Tapu'da operasyon: 39 gözaltı var 6 kişi aranıyor
İzmir'in Çeşme İlçesi'nde, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan ...
Uğur Dündar'dan şok karar
Star TV Ana Haber Genel Yayın Yönetmeni ve anchormani Uğur Dündar'dan şok karar!
Ünlü işadamı Efe Önbilgin gözaltında
Deniz Akkaya'nın kızı Ayşe'nin babası olan işadamı Efe Önbilgin polis tarafından gözaltına alındı.
 
Karoyoluna tuzaklanan iki bomba bulundu
Bingöl karayoluna PKK'lıların iki piknik tüpü içine yerleştirip tuzakladığı ...
Isparta’da trafik kazısı: 2 ölü, 9 yaralı
Isparta'nın Senirkent ilçesinde tarım işçilerini taşıyan Abdullah Yıldırım'ın ...
Kanseri yeneceğim
Nilüfer’e meme kanseri teşhisi kondu. “Sorun çıkmadan bu hastalığı atlatacağım” ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva