Fatih Ürek dolandırılmaktan son anda kurtuldu
Fatih Ürek dolandırılmaktan son anda kurtuldu
Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Oscar ödüllü oyuncuya 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Armağan Şenol yaşamını yitirdi
Cannes jürisinde Türk isim
Cannes jürisinde Türk isim
7 Nisan 2022 Perşembe - 11:50

Bu kez Antalya'da görüldü!

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde birçok kez görüntülenmesine karşın varlığı resmi olarak ilan edilmeyen Anadolu Leoparı bu kez Antalya'da ortaya çıktı.

Bu kez Antalya da görüldü!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ayhan Barut, Anadolu leoparının Toros Dağları'nda fotokapana yansıdığını belirterek, "Anadolu leoparının korunup yaşatılması, varlığının sürmesi hayati derecede önemlidir. Anadolu leoparının varlığının resmi kabulünün yapılarak koruma alanlarını ilan etmeye çağırıyoruz" dedi. 

CHP'li Ayhan Barut, yaptığı yazılı açıklamada, Toros Dağları'nın Antalya bölgesinde kurulan fotokapanlarla Anadolu leoparının görüntülendiğini belirtti. 1970'li yıllara kadar Türkiye'de özellikle Toros Dağları'nda görülen Anadolu leoparının yeniden Antalya'da ortaya çıkmasının sevindirici olduğunu kaydeden Barut, "2010'lu yıllardan itibaren yurdumuzun çeşitli bölgelerinde, Iğdır, Tunceli, Diyarbakır, Rize ve Siirt gibi illerde fotokapanlarla görüntülenen Anadolu leoparının varlığı resmi olarak ilan edilmek zorunda. Antalya'da, Kumluca'ya kadar geldiği, hatta yol kenarlarına kadar inebildiği tahmin ediliyor. Fotokapanlarca görüntülenen Anadolu leoparının varlığı hemen resmi olarak ilan edilmeli, bu hayvanın görüldüğü yerler koruma alanı olarak belirlenmelidir" dedi. 

'VARLIĞININ RESMİ KABULÜ YAPILMALI '

Anadolu leoparının görüldüğü yerlerdeki mermer-maden ocaklarına ve insan hareketliliğine dikkat çeken Barut, şunları kaydetti:

"Neslinin tükendiği düşünülen bu güzelim hayvan, insan baskısından uzak duran, beslenme ve yaşam için dengenin sağlandığı yerleri seçen bir yapıya sahip. Bunca zamandır fotokapanlara yakalanan, görüntüleri ve fotoğrafları çekilen Anadolu leoparının resmi olarak varlığının kabul edilmemesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Resmi olarak varlığı kabul edilse, Anadolu leoparının görüldüğü yerlerin, geçiş güzergahlarının ve yaşam alanlarının kesin koruma alanı olarak belirlenmesi gerekecek. Bu yapılmıyor. Buradaki nedenin; doğal yaşam alanlarındaki maden-mermer ocakları, santraller ve insan yerleşim alanlarına yakınlıktan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Anadolu leoparının korunup yaşatılması, varlığının sürmesi hayati derecede önemlidir. Anadolu leoparının varlığının resmi kabulünün yapılarak koruma alanlarını ilan etmeye çağırıyoruz."

GÖRÜNTÜLER 2 YIL ÖNCESİNE AİT

Anadolu'da nesli tükendiği düşünülen, ilk olarak Şırnak'ta kurulan fotokapanlarla 3 fotoğrafı elde edilen Anadolu parsının Antalya'nın Termessos (Güllük Dağı) Milli Parkı bölgesindeki görüntüleri, büyük heyecan yarattı.

Antalya'da görüntülenen leoparla ilgili bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden yaban hayatı uzmanı Dr. Yasin İlemin, paylaşılan görüntülerin 2 yıl öncesine ait olduğunu belirterek, "Bu görüntüler, Toroslar'da ve Antalya'da DKMP bölge personelinin yoğun emekleri ile elde edildi" dedi.

Daha sonra kendisinin de dahil olduğu birçok uzmana teyit ve detay amaçlı danışıldığını anlatan Dr. İlemin, "Bakanlık leoparın korunması, ekoloji ve biyolojisinin araştırılması ve habitatlarının korunması adına büyük çaplı bir planlama yaptı. Bu planlama kamuoyu ile paylaşılacakken maalesef kurum dışında birinin bu süreci baltaladığını düşünüyorum" diye konuştu.

'BU KONUDA GEREKLİ TÜM ADIMLAR ATILACAK'

Görüntülerdeki Anadolu parsının erkek olduğunu dile getiren Dr. İlemin, şöyle konuştu:

"Bölge yoğun bir şekilde DKMP ve jandarma ekipleri tarafından korunuyor. Bu bireyin Doğu bölgelerimizden, Toros silsilesini takip ederek ulaştığını değerlendiriyoruz. Bu konuda bakanlık, ilgili üniversite, uzman ve akademik personel olarak ciddi bir planlama süreci var. Umarım doğamızı, leoparın yaşadığı bölgeleri, habitatları koruyacağız ve bu konuda gerekli tüm adımlar atılacak."

'ANADOLU PARSI İNSANLARA SALDIRMAZ'

Anadolu leoparı ve birçok yaban hayvanının insan gördüğünde kaçtığını ve saldırmayacağına vurgu yapan Dr. İlemin, şu çağrıda bulundu:

"Münferit saldırılar yaralı birey ve yavrulu annelerde olabilir. Leopar doğada yaban domuzu başta olmak üzere toynaklı yaban türleri ile besleniyor. Bu anlamda doğada besini bol. Son yıllarda yokluğu ile popülasyonu aşırı artmış, tarım alanları ve yerleşimlere büyük zarar veren yaban domuzu popülayonu tekrar kontrol altına girebilecek. Yeter ki bu türün korunmasında kişisel akademik hırs ve egolardan ziyade ekolojiyi merkezimize koyalım."

'LÜTFEN ZARAR VERMEYELİM' ÇAĞRISI

Anadolu parslarının İran'dan Anadolu'ya giriş yaptığını, Toroslar üzerinden de Antalya'ya kadar geldiğini düşündüklerini dile getiren Dr. İlemin, bölgede şu an için tespit edilen tek birey olduğunu belirtti. Dr. İlemin, "Lütfen zarar vermeyelim. Art niyetli insanların bu hayvanı vurmasından, zarar vermesinden çok korkuyoruz" dedi. 

TOROS DAGLARININ ANTALYA BOLGESINDE NESLI TUKENMEKTE OLAN ANADOLU LEOPARI FOTOKAPANCA GORUNTULENDI. FOTO: ADANA, DHA

MUGLA SITKI KOCMAN UNIVERSITESI'NDEN YABAN HAYATI UZMANI DR. YASIN ILEMIN, ANADOLU'DA NESLI TUKENDIGI DUSUNULEN ANADOLU PARSI OLARAK DA BILINEN LEOPAR GORUNTULERINI, 2020'DE GORUNTULEYEN DKMP EKIPLERININ DOGRULATMAK ICIN KENDISINE DE GONDERILDIGINI ACIKLADI. DR. ILEMIN, GORUNTULERDEKI BIREYIN DOGU ANADOLU'DAN TOROSLAR'A DOGRU GELMIS ERKEK BIR BIREY OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

MUGLA SITKI KOCMAN UNIVERSITESI'NDEN YABAN HAYATI UZMANI DR. YASIN ILEMIN (FOTODAKI),  ANADOLU'DA NESLI TUKENDIGI DUSUNULEN ANADOLU PARSI OLARAK DA BILINEN LEOPAR GORUNTULERINI, 2020'DE GORUNTULEYEN DKMP EKIPLERININ DOGRULATMAK ICIN KENDISINE DE GONDERILDIGINI ACIKLADI. DR. ILEMIN, GORUNTULERDEKI BIREYIN DOGU ANADOLU'DAN TOROSLAR'A DOGRU GELMIS ERKEK BIR BIREY OLDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Bayram ikramiyesinin verileceği tarih belli oldu
 
Maket bıçaklı saldırgan için eski eşi uzaklaştırma kararı aldırmış
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bulent 17 Ağustos 2022 Çarşamba 09:42

Valla doğudan Antalya ya vurulmadan geldiyse tebrik etmek lazım.ancak o bölgede olabilecek bireylerdense bu gerçek Anadolu leoparidir.İsviçre biyolog Marcus borner şöyle bir tür tanımlaması yapmıştır.bu leoparlarin beneklerı saxicolora göre daha büyük ve seyrektir.

Yorumu oyla      0      0  
Kadir 7 Nisan 2022 Perşembe 12:46

Tamam yarın paketlenir

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gurbetçilerden Manavgat'a 250 bin fidan bağışı
ALMANYA başta olmak üzere Avrupa'da yaşayan gurbetçiler, Diyanet İşleri ...
Mavi Kelebekler, İzmir'den avantajlı döndü
KONYAALTI Belediyespor Kadın Hentbol Takımı, Türkiye Kupası çeyrek final ...
Öğrencilere polisliği tanıttı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde Emniyet Müdürlüğü ekiplerie ilkokul 1. sınıf ...
 
Kurtlar 4 keçiyi parçaladı
ANTALYA'nın Demre ilçesine bağlı Yavu mahallesinde, kurtlar saldırdığı sürüdeki 4 keçiyi parçaladı.
Jandarmadan emniyete kutlama
FİNİKE İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, İl Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret ...
Antalya'da çıktığı anıtta mahsur kaldı
ANTALYA'da 5,5 metre yüksekliğindeki 'Al yazmalım' anıtına çıkan Mehmet ...
 
'Ben olsaydım ne yapardım' çalıştayı düzenlendi
Antalya'nın Demre ilçesinde İçişleri Bakanlığı'nın uyuşturucuyla mücadele ...
Turisti kavurucu sıcaktan kurtaracak 'ışıklandırma' önerisi
ANTALYALI turizmciler, yazın 40 dereceyi bulan sıcakta otelden dışarı ...
Kepez'de dehşet evi...
ANTALYA'da Abdullahrezzak Aydın (41), 11 ay önce boşandığı eşi Meral Demir ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva