Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
9 Ekim 2012 Salı - 13:57

Büyükşehir yasa tasarısına Antalya’daki 3 belediyeden tepki

TBMM Başkanlığı'na sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı'na göre, Antalya'da 539 köyün tüzel kişiliği kaldırılacak, 74 belde belediyesi de kapatılacak.

Büyükşehir yasa tasarısına Antalya’daki 3 belediyeden tepki
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Köy ve beldelerin bağlı bulundukları ilçeye mahalle olacağı tasarıya en büyük tepkiyi, Side ve Belek'in Ak Partili belediye başkanları gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ise bu yasa tasarısının Türkiye'nin bölünmesi gibi bir tehdidi ortaya koyduğunu söyledi.
İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 8 Ekim Pazartesi günü TBMM Başkanlığı'na sunulan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, Antalya'nın da aralarında bulunduğu 13 ilin büyükşehir sınırları, il mülki sınırı olarak kabul edildi.
Buna göre, Antalya'da toplam 539 köyün tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşecek. İl genelindeki 74 belde belediyesi de aynı şekilde kapatılarak mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçeye dahil edilecek.
Tasarıya göre, İl Özel İdaresi de kaldırılacak. Özel İdarelerin yerlerine ise merkezi hizmetlerin takibi, belediyelerin denetimi, kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik gibi çeşitli görevler içeren Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi gelecek.
Diğer illerden farklılık taşıdığı gerekçesiyle çok sayıda itirazın olduğu Antalya'da turizm sektöründe isimleri ile marka yapmış Belek, Side, Kalkan gibi beldelerin mahalleye dönüştürülecek olması tepkiyle karşılandı.
'TÜRKİYE'NİN BÖLÜNMESİ GİBİ BİR TEHDİT'
Yasanın Türkiye'yi federal bir sisteme götürme endişesi yaşadıklarını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, federalizmin Türkiye'nin bünyesine uygun olmadığını kaydetti. Türkiye'nin üniter ulus devlet yapısında olduğunu dile getiren Akaydın, şunları söyledi;
"Fransa, Almanya'da sıkıntılar yaşatmaktadır. Dünyada doğru düzgün yürüdüğü yer Amerika'dır. Türkiye'de ise hele terör bitmeden geçilmesi, Türkiye'nin bölünmesi gibi bir tehdidi ortaya koymaktadır. Hem federal hem de teknik anlamda endişelerimiz var."
Tasarıda faydalı maddeler gözükmekle birlikte Antalya, Aydın ve Muğla gibi illerin İstanbul ve Kocaeli gibi illerle bir tutulmaması gerektiğini belirten Mustafa Akaydın, Antalya, Muğla, Aydın gibi illerin bütünleşik yapılmasının, yakın gelecekte geniş alanlarda hizmetleri aksatacağını söyledi. Antalya'nın yüzölçümü ile Türkiye'nin en büyük illerinden biri olduğuna değinen Akaydın, tasarıda iktidar partisinin kırsaldaki oylarının biraz daha fazla olması nedeniyle siyasi bir hedef olduğunu öne sürdü. Akaydın, ne Antalya, ne Muğla, ne de Aydın'da buna rağmen CHP'nin seçimi kaybetme gibi bir endişesi olmadığını dile getirdi.
TURİZM İÇİN BÜYÜK KAYIP
Yasaya en sert tepkilerden biri, Serik İlçesi'ne bağlı dünyaca ünlü turizm beldesi Belek'in Ak Partili Belediye Başkanı Yusuf Mecek'ten geldi. Mecek, Meclise sunulan tasarıyı Side ve Belek belediyelerinin kapatılması yönüyle 'Turizm için çok büyük bir kayıp' olarak nitelendirdi. Bunun turizme atılan en büyük darbe olduğunu söyleyen Mecek, "1990 yılından bu yana Belek bir marka olmaya gayret etti. Buradaki tüm otel yatırımcıları Belek turizmini marka yapmak için mücadele etti. Belek ve Side'nin kapatılması Türk turizmi için büyük darbedir" dedi.
MARKA OLAN SİDE RESMEN BOĞAZLANIYOR
Belde belediyelerinin kapatılacağı konusunun vatandaş tarafından tasvip edilmeyen bir karar olduğunu belirten Side Belediyesi'nin Ak Partili Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, meclise sevk edilen tasarıya ilişkin Ak Parti'li bir belediye başkanı olarak telefonlarının susmadığını ve vatandaştan çok büyük tepkiler aldığını söyledi.
Vatandaşa sorulmadan böyle bir karar çıkartılmasının arzu etmedikleri ve vatandaşa cevap veremedikleri bir konu olduğunu aktaran Uçar, şunları söyledi;
"Henüz taslak, bundan sonra komisyon genel kurulunda tartışılacak, bizim hala Side ilçe talebimiz geçerlidir. Dünyada marka olmuş, arkeolojik doğal zenginlikleriyle turizm alanında en önde kentlerinden birinin bu kanun çalışması ile sonucunun nereye gideceği belli olmayan bir şekilde kapatılmasının ülkemize hiçbir katkısı olmayacaktır. Side Belediyesi'nin dışındaki tüm bölge 'Side' diye turizmde yatak satıyor. 'Marka kentler' deniliyor ama diğer tarafta marka olan bir kentin boğazı kesiliyor, resmen boğazlanıyor. Kendisine yetemeyen beldelerin lağvedilmesi doğru, ancak kendisine yeten ve beldesini ayağa kaldıran bir belediyenin kapatılması, partili olduğum için de vatandaşın sorularına karşılık bulamıyorum. İkinci sakıncası, bundan sonra belediyeler büyükşehire bağlı olacak ve kısıtlı hizmetler gören yerler olacak. Gazipaşa'ya kadar Antalya'dan yönetim mevcut haliyle halkla bütünleşik olmaları, her türlü derdine ortak olmalı, yerel yönetim bu şekilde sekteye uğrayacak. Hala bu yanlıştan dönüleceğini umut ediyorum."
TASARIDA SİYASİ HİÇBİR YAKLAŞIM YOK
Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın onaylanması ile köylere ve beldelere hizmetin ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi'nce götürüleceğini açıklayan Ak Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, yasanın çıkacağının uzun süredir belli olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Antalya için geçerli olmayabilir ama Türkiye geneli düşünüldüğünde belde belediyeleri maalesef vatandaşa hizmet götürmekten ziyade ancak personel maaşlarını ve belediye giderlerini zor karşılayabiliyordu. Biz bu paraların vatandaşa hizmette kullanılmasını düşündük. Bu da sağduyu ile karşılanıyor ve destekliyorlar, olumsuz tepki yok. Kapatılacak beldelerdeki personel başka kurumlara nakledilecek. Yasa hiçbir siyasi yaklaşım güdülmeden tamamen idari bir tasarruftur. Bazı il başkanlarımız sayın Başbakanımıza 'Gerçekten aleyhinize olur' demesine rağmen, Başbakanımız Türkiye'nin menfaati noktasında yerinden yönetimin güçlendirilmesi açısından oy kaybetme pahasına da olsa yasanın geçirilmesinden yana oldu. Antalya'nın ve vatandaşlarımızın menfaatinedir."
Mustafa Köse, özellikle Side ve Belek beldelerinin ilçe olma ya da belediyelerinin kapatılmaması yönündeki taleplerinin ise uygun görülmediğini açıkladı. Manavgat ve Serik'te yapılan kamuoyu yoklamalarında da Side ve Belek'in ilçe olmasına sıcak bakılmadığını aktaran Köse, iki beldenin maddi kriterleri de karşılamadıklarını açıkladı.
Alanya'nın uzun süredir gündemde olan il olma talebini de değerlendiren Köse, yeni yasa ile hiçbir ilçenin il olması yönünde bir karar olmadığını, ancak önümüzdeki süreçte Türkiye'de yeni il konusunda il düşünülecek yerin Antalya içinden bir yer olmasının çok muhtemel olduğunu kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
29 il özel idaresi kapatılıyor
 
İşçileri taşıyan kamyonet kaza yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yapraklar arttı
Ankara Siteler'de mobilya üretimi yapan Ali Haydar Yaprak, 'Yaprak Grup' ...
ANSAN'da yeni dönem
Antalya Sanatçılar Derneği'nin (ANSAN) olağanüstü genel kurulu, 233 üyeden ...
Turizm şoförü dert küpü
ANTSOD Başkanı Kayabaşı, turizm şoförlerinin olumsuz koşullarda çalışmaya ...
 
İlyas Salman’a yaşam boyu onur ödülü
Bu yıl 49'uncusu düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ...
Yeşilçam yıldızları Akvaryumu gezdi
49'uncusu düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ...
Otellerde maliyet artışları enflasyonun 4 puan üzerinde
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB), otellerdeki maliyet artışlarının, ...
 
Side’de rahvan at yarışları başlıyor
Side Geleneksel Rahvan At Yarışları bu yıl 14 Ekim’de yapılacak.
Gökhan Demirkol’a yakalama kararı
Oyuncu Gamze Özçelik'e tecavüz ettiği suçlamasıyla hakkında verilen hapis ...
Rusya’da gişe rekoru kıran ‘Her şey dahil’ Altın Portakal’da
Büyük bölümü Antalya'da geçen, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva