Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı 4 milyonu aştı
Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı 4 milyonu aştı
Elif’in ölümüyle ilgili davada mahkemeden keşif kararı
Elif’in ölümüyle ilgili davada mahkemeden keşif kararı
Denizde kalp krizi geçiren öğretmen kurtarılamadı
Denizde kalp krizi geçiren öğretmen kurtarılamadı
Antalya'da polis ve zabıtadan 'kötü görüntü' baskını
Antalya'da polis ve zabıtadan 'kötü görüntü' baskını
16 Nisan 2021 Cuma - 12:21

Buzdolabında 'bakteri' tehlikesi

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, et, tavuk, yumurta ve süt ürünlerinin buzdolabına yanlış yerleştirilmesi nedeniyle oluşan bakterilerin, insan sağlığına zarar verebileceğini söyledi.

Buzdolabında  bakteri  tehlikesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, ramazan ayında insanların tüketim alışkanlığı ile beslenme düzeninin değişmesi, açlık süresinin de uzamasından dolayı sağlıklı beslenmenin öneminin arttığını belirtti. Pandemi sürecinde sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Manavoğlu, satın alınan gıdanın marketten buzdolabına sonrasında da tüketim aşamasına kadar uyulması gereken kurallar olduğunu hatırlattı. Buzdolabına ürün yerleştirilmesinde çoğu kişinin hatalı uygulama yaptığını anlatan Manavoğlu, bu basit hataların insan sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açtığını söyledi.

'YUMURTAYI DOLAP KAPAĞINDAKİ RAFA YERLEŞTİRMEYİN'

Yumurta, kırmızı ve beyaz et, balık ile süt ürünlerini muhafaza ederken yapılan hataların buzdolabında bakteri oluşturduğunu anlatan Manavoğlu, "Alışveriş yaparken soğuk, dondurulmuş ürünler en son satın alınmalı. Çözülmeden dolaba yerleştirilmeli. Hangi ürünün, hangi rafta saklanması gerektiği çok önemli. Kırmızı veya beyaz et, balık, yumurta gibi ürünlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Dolap kapağında yumurta için ayrılmış yer var. En çok yapılan yanlış, herkesin yumurtayı kapaktaki rafa yerleştirmesi. Dolap açıldığında ısı değişimi en çok kapakta olur. O nedenle yumurtaları dolap kapağında değil, daha soğuk olan ısı düzeyinin etkilenmediği noktaya koymak gerekir. Gerekirse, kendi ambalajıyla saklamak daha doğru. Yumurtanın dış kabuğunda düşük oranda da olsa mikroorganizma bulunur. Yumurtayı diğer ürünlerle değmeyecek şekilde dolabın iç bölgesine yerleştirmek gerekiyor" diye konuştu.

'YUMURTAYI YIKAYIP, DOLABA KOYMAK DAHA TEHLİKELİ'

Yumurtanın buzdolabında muhafaza edildiği rafın yanı sıra yıkanarak dolaba konulması gibi yanlış uygulamalar da yapıldığına değinen Manavoğlu, "Salmonella yumurtada çok fazla bulunan mikroorganizmadır. Yumurtaya dokunulduktan sonra tüketime hazır gıdaya dokunulursa bakteri bulaştırma artacaktır. Çapraz kontaminasyonu engellemek için tüketici yumurtaya temas ettiğinde elini yıkayıp, sonra başka gıdaya dokunulmalı. Yumurta yıkandıktan sonra dolaba konulması daha yanlış uygulama. Yumurta yıkandığında kabuğu etkinliğini kaybediyor ve mikroorganizmaların oluşumunu hızlandırıyor. Salmonella çok tehlikeli, kanamalı ishal, halsizlik, felç, bağışıklığı düşük insanlarda ölüme kadar götürebilen bir bakteri" dedi.

'ÇİĞ ETİN DİĞER GIDALARA TEMASI ENGELLENMELİ'

Buzdolabındaki yumurtanın yanı sıra, çiğ et ürünlerinin buzdolabında yanlış muhafaza edilmesi halinde diğer gıdalara bakteri bulaştırma riski taşıdığını belirten Manavoğlu, "Çiğ et ürünleri ambalajlı, başka gıdaya temas etmeyecek şekilde buzdolabının derin dondurucuya yakın kısmında saklanması gerekiyor. Yumurta, et ve et ürünleri riskli ürünler. Doğal florasında mikroorganizmalar var. Tavuk çiğ olarak ciddi bir bakteri kaynağı. O nedenle doğru şekilde muhafaza edip, uygun ısıda pişirilmeli. Yumurta ve tavuğun haricinde kırmızı etlerde e-coli bakterisi bulunabiliyor. Tüketici eti buzdolabında saklarken, diğer ürünlerle temasını engellemeli. Bakteri oluşumu insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Balıkta da aynı şekilde bakteri oluşumu gerçekleşebilir. Yumurta, et, balık tavuk gibi ürünlerde, doğal florasında insanları öldürmeye kadar giden bakteriler bulunur" diye konuştu.

'MEYVE VE SEZBE YIKANIP KURUTULDUKTAN SONRA DOLABA KONMALI'

Manavoğlu, meyve ve sebzeleri yıkayıp, gerekirse sirkeli suda dezenfekte ettikten sonra kuru şekilde dolaptaki yerine konulmasının gıda güvenliğini artıracağına işaret etti. Kuru baklagil, tahıl ürünlerinin güneş ışığı almayan nemsiz ortamda saklanmasını tavsiye eden Manavoğlu, pişirilen ürünlerin de sıcaklığının azalmasından sonra dolaba konmasını söyledi. Yüksek ısıda buzdolabına konulan gıdanın dolap sıcaklığını yükselteceğini hatırlatan Manavoğlu, peynir gibi süt ürünlerinin de ambalajı açıldıktan sonra bozulmaması için dolapta sıcaklık dalgalanması olmayan noktalarda saklanmasını önerdi. Manavoğlu, ürünlerin tıka basa doldurulmadan buzdolabında hava akımı sağlanacak boşluklar bırakılarak yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, ET, TAVUK, YUMURTA VE SUT URUNLERININ BUZDOLABINA YANLIS YERLESTIRILMESI NEDENIYLE OLUSAN BAKTERILERIN, INSAN SAGLIGINA ZARAR VEREBILECEGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, ET, TAVUK, YUMURTA VE SUT URUNLERININ BUZDOLABINA YANLIS YERLESTIRILMESI NEDENIYLE OLUSAN BAKTERILERIN, INSAN SAGLIGINA ZARAR VEREBILECEGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Bu fırında ekmek alana kitap hediye
 
Hem ramazanda hem de pandemide vücut direnci çok önemli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ramazan'da esnafına sahip çık' çağrısı
ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve bağlı odalar Ramazan ...
'Kapuz Kanyonu'nu turizme kazandırmak için girişim başlattı
ANTALYA'da Aşağıkaraman Mahalle sakinleri, keşfedilmemiş cennet Kapuz ...
Sosyal Koruma Kalkanı'ndan Antalya'ya 3,3 milyar TL'lik destek
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında ...
 
800 liradan satılan eriğin kilosu, 50 liraya kadar düştü
ANTALYA'da turfanda erik yetiştiren Cengiz Avcı, ilk ürünlerin kilosunun ...
Orman yangınlarıyla mücadele iş başı eğitimi
ANTALYA Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ...
Rusların turizm eğitimi, alternatif turizm çeşidi oldu
ANTALYA'da kum heykeller, akvaryum, teleferik, lunapark, ağaç evler, rafting, ...
 
İşte 'Yılın Basın Fotoğrafları 2021'
Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödüllerinde 2021 yılının kazananları ...
Akdeniz'de 3.2 büyüklüğünde deprem
AKDENİZ'de Richter Ölçeği'ne göre 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Muratpaşa'da 152 cami dezenfekte edildi
MURATPAŞA Belediyesi, Ramazan ayının ilk Cuma namazı öncesinde 55 mahallede ...
 
Dursun Gündoğdu
Böcek kimin fotoğrafını gösterdi, ne dedi?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Uyumayın ne olur
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Antalya cadı kazanı, Kemer Teksas…
İsa Altun
İsa Altun
Madde kullanma belirtileri
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Yasal boşluk olur mu?
H.O.P
H.O.P
Savaş baronları
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yat Limanı'nda çişi gelen denize... 
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva