Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
6 Mart 2022 Pazar - 12:42

CHP'li Budak, savaşın Antalya'ya etkilerini anlattı

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan krizin Türkiye ekonomisini sarsmaya başladığını söyledi.

CHP li Budak, savaşın Antalya ya etkilerini anlattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Özellikle yaş meyve ve sebze sektöründe ihracatın yarısının Rusya ve Ukrayna’ya yapıldığını hatırlatan Budak, “İhracatçılarımız, Ukrayna ve Rusya'dan alacaklarını alamıyorlar. Acilen bir kriz masası oluşturup çiftçiye kadar uzanan, köylüye kadar uzanan bu krize bir çare bulun. Afet durumunda verilecek kredileri bir an önce devreye geçirin ki piyasa tamamen kilitlenmesin. Şu anda çiftçiler, köylüler örtü altındaki ürünlerini, meyvelerini, portakalı, mandalinayı, limonu ağaçta bıraktı. Ukrayna’ya atılan bombalar, Antalya’ya, Mersin’e düşüyor” dedi.

En kötü barışın en haklı savaştan iyi olduğunu ifade eden Budak, “24 Şubat’ta Rusya Ukrayna'ya saldırdı ve orada bir insanlık dramı, insanlık krizi yaşanıyor. Birçok can kaybı söz konusu. Akıtılan bu kan acilen durdurulmalı ve acilen barış sağlanmalıdır” dedi.

2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizine benzer sıkıntıların yaşanmaya başladığını ifade eden Budak, şöyle konuştu:

“2016’da Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin hemen arkasından, Türkiye'de, yine, öngörüsüz iktidarın öngöremediği büyük krizler yaşandı ve biz o zaman demiştik ki bu düşürülen uçak Antalya'ya düştü ve yaş sebze meyveyi, aynı zamanda da turizmi derinden etkilemişti. Şimdi, aynı durum, bugün, yine bir öngörüsüzlükle hem sahil kentlerini, özellikle Akdeniz kentlerini; Mersin'i, Adana'yı, Antalya'yı, Muğla'yı hatta İstanbul'u çok derinden etkileyecek ekonomik krizle karşı karşıya kalabiliriz ve bugün bunların ayak seslerini duyuyoruz. Sayın Elitaş geçenlerde, bir açıklamasında 'Rusya-Ukrayna savaşının ekonomiye yansımalarını şimdiden görüyoruz' demişti, üç gün, dört gün önce ve şimdi daha da ağırlaşıyor. O yüzden ben buradan bir uyarıda bulunmak istiyorum. Antalya'nın, Mersin'in, Adana'nın, Muğla'nın yaş sebze meyve ihracatının çok büyük bir bölümü Ukrayna'ya ve Rusya'ya yapılıyor. Ukrayna'ya şu anda giden tırların hiçbirini tabii ki orada alabilecek bir tüccar kalmadı. Türkiye'den oraya yatarım yapmış, Türkiye'den mal getiren Türkler de canını zor kurtardı ve her şeylerini bıraktılar, geldiler. Hatta bazı ihracatçı arkadaşlar, çiftçi arkadaşlar, oraya giden tırlarını dağıtabilecek kanal yoktu ve orada insani bir destek olsun diye o Ukrayna vatandaşlarına bedava dağıttılar ama şu anda büyük bir krizle karşı karşıyalar, oradan alacaklarını alamıyorlar, Rusya'dan alacaklarını alamıyorlar.

“ÜÇ BEŞ İHRACATÇI KAYIP YAŞIYOR DİYE BAKILAMAZ”

"Ya, ne olacak 3 tane ihracatçı." diyebilirsiniz fakat 3 tane ihracatçı meselesi değil bu. İhracatçı, halden malı alır halciye çek yazar; halci, köylüden malı alır köylüye çek yazar; ihracatçı, tamamen ambalaj malzemesi ve nakliyeye çek keser ve şu anda 5 kuruş para gelmiyor, gelemiyor -ayrıca Rusya'dan- ve üstelik inanılmaz bir devalüasyon olmuş, inanılmaz 72-73 ruble olan 1 dolar, şu anda karaborsada 150 rubleye çıkmış, o para da bir işe yaramıyor, masrafı bile karşılamıyor, böyle büyük bir kriz var. Bununla ilgili iktidara sesleniyorum. Acilen bir kriz masası oluşturup çiftçiye kadar uzanan, köylüye kadar uzanan bu krize bir çare bulun.

“NE TİCARET BAKANI NE TURİZM BAKANI AÇIKLAMA YAPIYOR”

Ticaret Bakanı bu ihracatla ilgili daha şu ana kadar bir açıklama yapmadı, duymadık. "Siz rahat olun, siz üretmeye devam edin, biz sizin sıkıntılarınızı karşılayacağız." sözünü bekliyor üreticiler. Turizm Bakanı nerede? Bakın, Antalya turizminin yüzde 55'ini temsil eden 2 ülke savaşıyor; Ukrayna ve Rusya. Antalya'ya gelen turistin yüzde 55'i Ukrayna ve Rusya'dan geliyor ve Turizm Bakanı daha çıkıp bir şey söylemedi. Daha bir şey konuşup bir destek açıklaması yapmadı. Şu anda erken rezervasyonlar durdu ve rezervasyon iptalleri başladı. Bakın, burada büyük bir tehdit var. Bunların hepsi millî servet. Antalya'da sadece 100 milyar dolarlık turizm yatırımı var, konaklama tesisi yatırımı var ve bu tesislerin önemli bir bölümü yabancılara geçebilir, haraç mezat satılabilir. Daha henüz 2016 krizinin etkilerini Antalya ortadan kaldırmamışken bir pandemi krizi, arkasından da Rusya Ukrayna savaşı. Biz acıların durmasını umuyoruz ama bir taraftan da ekonomik yönden çok ciddi tedbirlerin acilen alınması gerektiğini burada ifade ediyorum"

 
Kepez’de eğitimli babalar, mutlu yuvalar
 
Mor yürüyüş, 8 Mart’ta Konyaaltı Varyantı’nda
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
akdeniz 7 Mart 2022 Pazartesi 08:24

Son 20 yıl seçimlere bakın özellikle kırsaldan başlayarak hep iktidar birinci parti olarak çıkmıştır.O nedenle bu gün eğer bu sorunlar yaşanıyorsa onlarında payı yok mu diye insanın sorası geliyor.Son bir haftadır pazarlara iyi sebzeler gelmeye başladı,hatta fiyatları da uygun,yani o yönden bakılırsa tüketicide kaliteli sebze yemeye başladı.Kısacası üreticide şapkasını çıkarıp önüne koyup bir düşünse iyi olur,kendisini bu hallere düşürenlere sürekli en fazla oyu veriyorsa yapacak bir şey yok,birazda faturayı oda ödesin.Anca beraber kanca beraber demişler.Turizme bakınca farklı pazarlara yöneleceksiniz,hep bu iki ülkeye bağlanmayacaksınız,Avrupa,Asya ve Afrika gibi alternatif ülkelere bakmak lazım.Ayrıca bu sorun zaten 1 ay içerisinde biter,Ukrayna havlu atar ve Rusya'nın dediği olur.Rusya ile kaldığımız yerden devam ederiz,sadece Ukrayna'dan aksama olur ama onu da diğer ülkeler kapatır,her şey zaten ucuzlamış Avrupalı neden gelmesin.Esas yerli turistin otellere gidecek hali kalmadı.

Yorumu oyla      0      0  
taş 6 Mart 2022 Pazar 13:36

Bu hükümet hiç bir soruna çare bulamaz,Ukrayna'yı kışkırtan ABD şimdi pıkır pıkır gülüyor ve en karlı çıkma gülücüğüne tutulmuş vaziyette.Avrupa Devletleri Rusya'dan böylelikle iyice tırstılar,buda daha çok silah almaları demek ki en karlı yine ABD çıkacak.Bunu hesap edemeyerek pozisyon almayan Devletler ise fatura ödeyecekler,bunlardan biri de ne yazık ki biz olacağız,Rusya ile Ukrayna savaşından en zararlı bizim olacağımız hesap edilerek gerekli tedbirler alınmalıydı.Alternatif pazarlar yaratılması gerekirken şöyle bakın bütün komşularla sorun halindeyiz.En azından Suriye sorunu olmasa hiç değilse o pazara yönelebilirdik,o kapılarda kapalı olunca kapana sıkıştık kaldık.İyi ki gaz akışı durmuyor,ancak petrol yükseldikçe bizimde para değer kayıp ettikçe 1 litre mazot 20 TL'ye dayandı,buna kırılgan olan ekonomimiz asla dayanamaz.Merkez Bankası kasasını hovardaca harcansan her türlü krize davetiye çıkarırsın demek,kısacası seçime kadar kör topal gideriz,bu hükümet seçime kadar götürmek için ısrar eder.Zaten seçimden sonra ceketini alıp gideceğini biliyor,ancak geride yıkılmış bomboş bir ekonomi kalacak,yıllarca biriktirilen o Merkez bankası bir daha zor dolar,seçimden sonraki 5 sene yandık ki yandık,bu günden kötü olur mu derseniz olmaz,en azından gereksiz harcamalar ve savurganlık biter.Kısacası herkes üzerine düşen faturayı ödeyecek.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kepez’de eğitimli babalar, mutlu yuvalar
Kepez Belediyesi ve AÇEV işbirliğiyle düzenlenen “Baba Buluşmaları” adlı ...
Savaşan iki ülkenin çiçekleri Antalya'da kaldı
TÜRKİYE'de kesme çiçek üretiminin önemli merkezlerinden Antalya'dan, 8 ...
Dev karavanla Türkiye turu
ALMAN çift dev karavanla çıktıkları Türkiye turunda, Antalya'nın Demre ...
 
Kömürlük sahili sağlama alındı
ANTALYA'nın Demre ilçesindeki Kömürlük Plajı'nın Demre Öğretmenevi ile ...
Serik'te esrar operasyonu
SERİK Emniyet Müdürlüğü narkotik suçlarla mücadele ekipleri, ilçe merkezinde ...
Eyvah, eyvah... Bu güzellikler de elden gidebilir
Koruma altındaki Kekova, Patara, Olimpos, Pamukkale, Ihlara ve Salda Gölü ...
 
Antalya'daki Ukraynalılardan savaş protestosu
ANTALYA'da yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine saldırısının 10'uncu ...
Antalya'da da yaygın olan Martı stoockerlerini kullananlar dikkat...
KVKK, son dönemde vatandaşların çok sık kullandığı, elektrikli scooter ...
Antalya'da bir yalnız ölüm daha...
ANTALYA'da yalnız yaşayan ve kendisinden haber alınamayan Kemal Bıçak ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva