Orman zararlısı olan çam kese tırtılı, özellikle ormanlık alanlardaki kızılçam aÄŸaçlarının dallarına yaptıkları pamuksu yuvalarda yetiÅŸiyor ve kızılçam aÄŸacının yeÅŸil yapraklarıyla besleniyor. Bu böcek türü, aÄŸacın yuva yaptığı dalına ve genel olarak aÄŸacın kendisine verdiÄŸi zararla aÄŸaçlar zaman zaman kuruma noktasına gelebiliyor. Çam kese tırtılı önceleri yalnızca aÄŸaçlar için bir yaÅŸam tehdidiyken, aÄŸaçlar ile yerleÅŸim yerlerinin birbirine yakınlaÅŸmasının doÄŸal sonucu olarak insan ve evcil hayvanlar için de saÄŸlık tehdidi haline geldi.
ALERJİK REAKSİYONLAR GÖRÜLEBİLİYOR
Çam kese tırtılı, kelebek olmadan önce son evresini topraÄŸa yaptığı yuvada geçiriyor. Bu böcek türü aÄŸaçtaki yuvasından ayrılıp birbirinin ardına sıralanarak, topraÄŸa doÄŸru yolculuk yapıyor. Bu aÅŸamada vücudunda bulunan yüzlerce tüy, etrafa saçılıyor. Tüylere ya da tırtılın kendisine temas eden insan ya da evcil hayvanlarda çeÅŸitli alerjik reaksiyonlar görülebiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çam kese tırtılı ile biyolojik olarak predatör böceklerle mücadele ettiÄŸini söyledi. Okul bahçeleri, camiler, park alanlarındaki kızılçamlardan beslenen bu tırtılların insan ve hayvan saÄŸlığı için de çok tehlikeli olduÄŸunu kaydeden Prof. Dr. Çetin, “Bu hayvanın üzerinde kıllar var. İnce yapılar ve oldukça alerjik. Kış aylarını çam aÄŸaçları üzerindeki pamuksu yuvalarda geçiriyor. TopraÄŸa inerken insanların yaÅŸam alanlarında olduÄŸu zaman insanlar farkında olmadan bunlara temas edebiliyor. Kedi ve köpekler temas edebiliyor" diye konuÅŸtu.
Kedi ve köpeklerin temasın ardından evlere alerjen etki oluÅŸturan kılları taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Çetin, “Temas halinde kıllar hemen etrafa yayılıyor. Alerjik bünyeye sahip olanlar ve astımı olanlarda maalesef kötü sonuçlarla karşılaşılıyor. Bu türden rahatsızlığı olanlar mutlaka doktora baÅŸvurmalı" dedi.
Prof. Dr. Çetin, bu türden yürüyen tırtıllardan mutlaka uzak durulması, site ve toplu yaÅŸanılan yerlerde kızılçam yerine diÄŸer çam aÄŸacı türlerinin tercih edilmesi gerektiÄŸini ifade etti.





Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-