Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
3 Eylül 2019 Salı - 14:47

Çandır: Enflasyonda iyileşme iki ay daha sürer

BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Çandır: Enflasyonda iyileşme iki ay daha sürer
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ağustos ayında tüketici enflasyonunun (TÜFE) beklentinin çok altında aylık yüzde 0.86, yıllık ise yüzde 15.01 ilan edildiğini belirten Çandır, enflasyonun geçen yılın aynı ayında yüzde 2.30 olduğunu anımsattı.

Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz’de tüketici enflasyonunun aylık yüzde 0,59 ile ülke ortalamasının altında ilan edildiğini kaydeden Çandır, yıllıkta ise yüzde 15,82 ile ortalamanın üzerinde ilan edildiğini belirtti. Çandır, “Böylece bölgemiz aylık olarak 26 bölge içinde 19’uncu, yıllıkta ise 14’üncü sırada yer almıştırö dedi.

Ana harcama kalemlerine göre Batı Akdeniz’de tüketici enflasyonunun genel olarak ülke ortalamasının altında seyrettiğini belirten Çandır, “Ancak eğlencedeki yüzde 1.21’lik ve haberleşmedeki yüzde 0.63’lük bölgemiz enflasyonları ülke ortalamasının çok üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan yüzde -2.07’lik giyim ve ayakkabı ile yüzde 0.31’lik eğitim kalemlerindeki bölge enflasyonlarımız ülke ortalamasının çok altında ilan edilmiştirö dedi. Çandır, Ağustos ayında eğlence ve haberleşme kalemlerindeki yüksek artışın turizm hareketliliğine bağlı olduğunu bildirirken, “Ancak ülkemizde yüzde 4,26’lık aylık eğitim enflasyonuna karşılık bölgemiz eğitim enflasyonunun yüzde 0,31’de kalması, bölgemiz özel eğitim kesimi açısından dikkat çekicidirö dedi.

ÜFE’NİN SEYRİ DÖVİZE BAĞLI

Yurt içi üretici enflasyonunun (Yİ_ÜFE) Ağustos ayında yüzde 13.45 olarak ilan edildiğini, bu rakamın geçen yıl 21.66 olduğuna dikkat çeken BAGEV Başkanı Çandır, “Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan yüzde 6,60’lık rekor artışın bu ayki enflasyon hesabından çıkması ve yerine yüzde -0,59’luk rakamın hesaba girmesiyle yıllık geçen ay yüzde 21,66 olan üretici enflasyonu bu ay yüzde 13,45’e gerilemiştir. Baz etkisi olarak bilinen bu düşüşün sürdürülebilir nitelikte olması büyük ölçüde döviz hareketliliğine bağlı olacaktır. Bu düşüşte baz etkisinin yanı sıra sepetteki ağırlığı yüzde 90’a yakın olan imalat kalemindeki yüzde -1,01’lik düşüşün de belirleyici rolü olmuşturö değerlendirmesinde bulundu.

Üreticinin üzerindeki girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğini vurgulayan Başkan Çandır, özellikle enerjideki artışın üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Çandır, şunları kaydetti:

“Üretici kesimin özellikle girdi kalemlerindeki ciddi fiyat artışlarını henüz fiyatlarına yansıtamamış olması Yİ_ÜFE’nin gelecekteki seyri bakımından bir risk teşkil etmektedir. Çünkü başta tarım olmak üzere tüm sektörlerde yaşanan girdi ve iş gücü maliyetlerindeki yüksek artışlar üretici kesimi olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Nitekim son birkaç aydır enerji kaleminde görülen artış, üretimi olumsuz etkilemekte ve sektörümüzde sıklıkla görülmeyen olayların da artmasına neden olmaktadır. Öyle ki yüksek maliyetler sonrası tarımda sahte ilaç ve gübre olaylarında ciddi bir artış görülmektedir."

ANLIK İYİLEŞME

Baz etkisi nedeniyle enflasyonda geçen ay itibarıyla başlayan bu geçici ve anlık iyileşmelerin önümüzdeki iki ayda da yaşanacağını kaydeden Çandır, “Ancak bu yılın son iki ayı ve önümüzdeki yılda ise söz konusu baz etkisi büyük ölçüde ortadan kalkacak ve bazı aylarda tersine etkide bulunabilecektirö dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR FAİZ KARARI BEKLENTİSİ

Enflasyondaki bu düşüşün 12 Eylül’de açıklanacak faiz kararında indirime olanak verebileceğini bildiren Çandır, “Ancak burada yaşanabilecek en büyük risk, indirimde aşırıya kaçılması halinde karşılaşılabilecek kontrolsüz maliyetlerdir. Dövizde yaşanabilecek bir sıçrama, faiz tekrar yükseltilse bile bugünkü seviyeyi yakalamayacaktır. Dolayısıyla ekonominin ve piyasaların gerçekleriyle uyumlu ve sürdürülebilir bir faiz kararını beklemekteyizö değerlendirmesinde bulundu.

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Sanatla şifa buluyorlar
 
Heyelan altında kalan 4 otomobile ulaşılamadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet 4 Eylül 2019 Çarşamba 08:50

SAYIN ÇANDIR SİZ BU RAKAMLARIN GERÇEĞİ YANSITTIĞINA İNANIYOR MUSUNUZ. ÇARŞI PAZARDAKİ ENFLASYONLA DEVLETİN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR KESİNLİKLE AYNI DEĞİL. VATANDAŞ ŞU ANDA YOKSULLAŞTI VE EKONOMİK DAR BOĞAZDA. HER ŞEYE HER GÜN ZAM GELİRKEN AÇIKLANAN RAKAMLAR ÇOK KOMİK HATTA KOMİK ÖTESİ.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayramda en fazla elektrik tüketimi Muratpaşa'da oldu
KURBAN Bayramı’nda Antalya yerli turistin akınına uğradı. 5 günlük bayram ...
Alanya'dan Bulgaristan'a da avokado ihracatı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinden, Polonya ve Ukrayna'dan sonra Bulgaristan'a ...
Dolar bir anda 6.3'ü geçti, 6.4'e dayandı...
Asya piyasalarında Pazartesi günü işlemlerinin başlamasından kısa bir ...
 
Batı Akdeniz'den 298.5 milyon dolarlık ihracat
BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Antalya, ...
Fındık, üreticinin yüzünü güldürdü
BURSA’nın İnegöl ilçesinde fındık hasadı başladı. Geçen yıl rekoltenin ...
Pamukta sezon öncesi fiyat tedirginliği
AYDIN'da pamuğun hasadına kısa süre kala fiyatlarda yaşanan belirsizlik ...
 
Alanya'da avokado ihracatı başladı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde üretilen tropikal meyve avokadonun ilk ihracatı ...
Açlık sınırı temmuzda yüzde 1,2 azaldı
BİRLEŞİK Kamu İş Sendikası, dört kişilik ailenin açlık sınırının, temmuz ...
Başkan Çandır'ın enflasyon değerlendirmesi
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ali Çandır, Antalya, Burdur ve Isparta'yı ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva