Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
26 Haziran 2019 Çarşamba - 15:59

Çandır: Seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2019'un ilk 6 aylık döneminin özetinin 'seçim' olduğunu belirterek, “Şimdi seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız" dedi.

Çandır: Seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB'nin Haziran ayı meclis toplantısında sektörel sorunlar, sebze ve meyve, hububat, et ve süt piyasalarındaki durum ve beklentiler değerlendirildi. 2019 yılının ilk aylık döneminin özetinin 'seçim' olduğunu aktaran ATB Başkanı Ali Çandır, artık seçim faslının geride bırakılması gerektiğini belirterek, “Şimdi seçim gündeminden geçim gündemine odaklanmalıyız. Önümüzdeki dört yılı toplumsal ve ekonomik ilişkilerin rehabilitasyonu için değerlendirmeliyiz. Çünkü ülkemizin kaybedecek bir saniyesi bile yok, zaman kalkınmaya odaklanma zamanıdır" dedi.

CİDDİ HASAR UYARISI

Tarım sektörünün uzun yıllardır nispi olarak düşük seyreden büyümesini hızlandırmak ve istikrarlı yapısını korumanın önümüzdeki dönemin en önemli hedeflerinden biri olması gerektiğini belirten Çandır, “Son zamanlarda ülkemiz gündeminden düşmeyen tarımsal sorunların çözümü için önümüzdeki dönemi fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Aksi halde tüm direncine ve istikrarına rağmen sektörümüz, ciddi hasar görme riskiyle karşı karşıya. Eğer tarımdaki nispi istikrar da bozulursa bunu düzeltmek, diğer sektörlere göre çok daha zor olur ve uzun bir süre ister" dedi.

SEKTÖRÜN BAŞLICA SORUNLARI

Çandır, meslek komitelerinden gelen sektörün başlıca sorunlarını şöyle sıraladı;

“Artan maliyetlerin fiyatlara yeterince yansıtılamaması. Tarımda çalışacak işgücünü bulmadaki zorluklar. Hal dışı depolardaki rekabet bozucu ticaret. Kırdan kente özellikle genç göçünün giderek artması. Et fiyatlarının maliyete göre düşük kalması. Domates başta olmak üzere sebze fiyatlarındaki yüksek dalgalanmaların tek taraflı gündeme gelmesi. İhracattaki kambiyo sorunları. Devlet destekli tarımsal kredilerdeki yüzde 100 faiz artışları."

SAHİLDE BUĞDAY VERİMİ ÜÇTE BİR AZALDI

Başta buğday olmak üzere hububat sektöründe sahil bölgesi hasadının tamamlandığını belirten hububat sektöründen Nuri Büyükselçuk, buğday hasadının şu an Trakya bölgesinde devam ettiğini söyledi. Bu yıl sahil bölgesindeki verimde çok ciddi düşüş yaşandığını belirten Büyükselçuk, “Son 10-15 yılın en düşük miktarı. Dönümde 700 kilodan yaklaşık üçte bir oranında azalmayla 250-300 kiloya düştü. Ancak Türkiye genelindeki yıllık 19-20 milyon tonluk üretimde azalma beklenmiyor. Sahil bölgesinde verim her sene azalıyor. Yağışların hasat dönemi olan mayıs-haziran aylarına kayması etkili oldu" dedi.

LİMON ZAM ŞAMPİYONU OLACAK

Yaş meyve sebze sektöründen Cüneyt Doğan, son iki ayın zam şampiyonunun limon olacağını belirterek, “Çünkü depolarda çürüme var" dedi. Domates üretiminde ise sahil sera üretiminin bitmek üzere olduğunu belirten Doğan, bu yıl çok konuşulan domates fiyatlarıyla ilgili arz-talep meselesi olduğunu söyledi. Doğan, “Kış döneminde ürün az olduğu için fiyat yükselir. 10-15 gün sonra sahil sera domatesi biter, 15 Temmuz'dan itibaren de yayla domatesi çıkmaya başlar. Bu yıl Arap yarımadasına, İsrail'e ihracat olduğu için üreticide domates 2 liranın altına düşmez. Pazarda ise 5-6 TL'ye kadar yükselebilir" dedi.

SOĞAN, SARIMSAK VE LİMON PARA EDECEK

Yaş meyve sebze sektöründen Muzaffer Aydoğan, soğan üretiminde bu yıl Polatlı'da hastalık olduğuna dikkat çekerek, kışın yine soğanın para edeceğini kaydetti. Soğan üretimini sel olaylarının da etkilediğini belirten Aydoğan, patateste bir sorun olmadığını, bu kış döneminde özellikle soğan, sarımsak ve limonun pahalı olacağını dile getirdi.

ETTE İTHALAT, SÜTTE TAHSİLAT SORUNU

Et sektöründen Ata Sönmez, üç senedir karkas kilo fiyatının 28-30 TL olduğunu belirterek, “Ette köylü zarar ediyor. Devlet 29 TL'den ithal ederek 21 TL'den sattı ve zarar etti. Kasaplarda fiyatlar yüksek gibi görünüyor ama kar payı 3-4 lira. Dükkan masraflarını kurtarmıyor. Vatandaşın alım gücü de yok, satışlar yüzde 50 azaldı. İthalat bağımlısı oluyoruz ve bana göre ithalat daha da büyüyecek" dedi. Süt sektöründe ise tahsilat sorunu yaşandığı belirtildi.

ATB'NIN HAZIRAN AYI MECLIS TOPLANTISINDA SEKTOREL SORUNLAR, SEBZE VE MEYVE, HUBUBAT, ET VE SUT PIYASALARINDAKI DURUM VE BEKLENTILER DEGERLENDIRILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Otomobil dereye uçtu: 1 yaralı
 
Çubuk'ta ambulans ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil dereye uçtu: 1 yaralı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde kontrolden çıkan otomobilin dereye uçtuğu ...
Kavgayı görüp gelen bahçıvanı döverek öldürdü
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde, durdurduğu motosikletliye saldıran Özgür ...
Kent Konseyi, Semanur Kurt ile devam dedi
ANTALYA Kent Konseyi Başkanlığı'na üçüncü kez seçilen Semanur Kurt, kent ...
 
Domates yüklü TIR devrildi, şoför hayatını kaybetti
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde köprüden Eşen Çayı kıyısına devrilen domates ...
Türkiye'nin kadınları, Kadın Kooperatifleri Festivali'nde buluştu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal, 2'nci Kadın ...
Yazın en mutlusu çocuklar
ANTALYA'da yaz mevsimi, en çok çocukları mutlu etti. Denize girip serinleyenlerin ...
 
Antalya'da bekçilere pompalı tüfekle ateş etti
ANTALYA'da A.Ö., düğünde kendisine biber gazı sıktığını öne sürdüğü bekçilere ...
1,5 saat kalp masajına rağmen kurtarılamadı
ANTALYA'da denizde boğulan Kadir Sayılı (21), sağlık ekiplerinin 1,5 saat ...
Büyük yangının izi silindi, fidanlar ağaca dönüştü
TÜRKİYE'nin en büyük orman yangını olarak tarihe geçen ve 16 bin hektar ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva