Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Kutsal görev için teşekkür etti
Kutsal görev için teşekkür etti
25 Nisan 2021 Pazar - 16:20

Çandır’dan yatırımcılara Antalya çağrısı

ANTALYA’nın tarımsal üretimde ciddi fırsat ve potansiyel barındırdığını ve tarımsal faaliyetler için uluslararası bir merkez olmaya hazır olduğunu söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Yatırımcıları Antalya’ya bekliyoruz" dedi.

Çandır’dan yatırımcılara Antalya çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) işbirliğinde yürütülen Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi kapsamında düzenlenen 'Tarım ve Gıda Forumu'na katıldı. EUROCHAMBRES TEBD Takım Lideri ve Proje Direktörü Oya Ersöz'ün moderatörlüğünde gerçekleşen 'Tarımsal Gıda Ekosisteminin İhtiyaçları ve Fırsatları' başlıklı oturumda konuşan Çandır, Antalya’nın tarımsal potansiyeli ve yatırım fırsatlarını anlatırken, borsanın proje ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

TARIMDA YÜKSEK KAPASİTE

Antalya’nın 1980’li yıllardan itibaren turizm ve tarım olmak üzere iki başarı hikayesi yazdığını belirten Çandır, Antalya’nın 8 milyon ton üretim ve 2 milyar doları aşan değer ile bitkisel üretimde önemli kapasiteye sahip olduğunu kaydetti. Sahip olduğu tarımsal değerin yüzde 30’unu ihraç eden Antalya’nın ihracat kapasitesinin Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde olduğuna dikkat çeken Çandır, “Bitkisel üretimde ve ihracatta en önemli bölüm örtüaltı üretimden kaynaklanmaktadır" dedi. Türkiye örtüaltı kapasitesinin yüzde 40’ının Antalya’da bulunduğunu, örtüaltı üretiminin yaklaşık yarısının ihraç edildiğini belirten Çandır, “2020 yılı itibariyle Antalya tarımında tamamen yabancı ya da yabancı ortaklı 100’den fazla firma AB’ye ihracat yapmaktadır. Antalya’da bulunan 4 bin 279 adet yabancı sermayeli şirketin yüzde 10’undan fazlası da tarımsal niteliklidir" diye konuştu.

Antalya’da tarımsal üretim ve ticari faaliyetlerin küçük ölçekli üreticiler ve şirketler tarafından yapıldığını belirten Çandır, “Buna karşılık örgütlenme yapısı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Antalya tarımında faaliyet gösteren 200 adet kooperatifin 14 adedi yaş meyve sebze ile ilgilidir. Yine 20 adet olan üretici birliğinin 4 adedi yaş meyve sebze ile çalışmaktadır" dedi. Çandır, başta domates olmak üzere yaş sebze ile başta narenciye, avokado, çilek olmak üzere subtropikal çeşitlerde ciddi kapasiteye sahip olan Antalya’nın son dönemde zeytin ve muz kapasitesiyle de öne çıktığını belirtti. Çandır, “Antalya Tavşan Yüreği Zeytinimiz coğrafi işarete sahiptir ve zeytinyağımız ABD, İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki yarışmalarda birincilikler kazanmıştır. Tavşan yüreği zeytinyağımızdaki içerik, farmakolojik düzeydedir" dedi.

YEŞİL MUTABAKAT KOŞULLARINA UYUMLU ÜRETİM

Başkan Çandır, Antalya’nın Avrupa ile yoğun ticari ilişkisini vurgularken, tarımsal üretim ve ticaretteki bütün standartların Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu olduğunu anlattı. Çandır, “Bölgemizde iklim avantajları tamamen kullanılarak sahil kesiminde ve yüksek kesimde üretim ile sürekli hasat kapasitesi yaratılmıştır. Aşırı teknolojik olmayan, geleneksel ve doğal yapısı ağırlıklı olan üretim ve işleme metotlarıyla karbon ayak izi nispi olarak düşük düzeydedir. Bu özelliği ile ‘Yeşil Mutabakat’ koşullarına uyumlu bir üretim kapasitemizin bulunduğunu rahatlıkla ifade edebilirim" diye konuştu.

ATB YONETIM KURULU BASKANI ALI CANDIR, TURKIYE ODALAR VE BORSALAR BIRLIGI (TOBB) ILE AVRUPA TICARET VE SANAYI ODALARI BIRLIGI (EUROCHAMBRES) ISBIRLIGINDE YURUTULEN TURKIYE AB IS DUNYASI DIYALOGU PROJESI KAPSAMINDA DUZENLENEN 'TARIM VE GIDA FORUMU'NA KATILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
 

YATIRIMCILARA ÇAĞRI

Antalya’nın tarımsal faaliyetler için uluslararası bir merkez olmaya hazır olduğunu ifade eden Çandır, “Antalya’nın tarımsal tedarik zinciri ve lojistik merkezi olma konusunda ciddi bir potansiyeli bulunmaktadır. Örtüaltı üretimin tüm değer zinciri için bir kümelenme uygulamasına doğusundan batısına tüm kentimiz hazır durumdadır" dedi. Çandır, örtüaltı tarım teknolojileri, subtropikal meyveler, sebze tohumculuğu, mantar üretimi, yöresel ve coğrafi işaretli ürünler gibi alanlarda ciddi fırsat ve potansiyel yatırım alanlarına sahip olduğunu vurgularken, “Yatırımcıları Antalya’ya bekliyoruz" dedi.

1 ASIRLIK TECRÜBEYLE ÜYELERİNİN YANINDA

ATB hakkında da dinleyicilere bilgi veren Çandır, 101. yaşına giren borsanın ülkenin en eski üçüncü borsası olduğunu, 1200’den fazla üyesi bulunduğunu kaydetti. Projeler ve çalışmalar hakkında da dinleyicilere bilgi veren Çandır, 1 asırlık geçmişe ve tecrübeye sahip borsanın, üyelerinin yanında olduğunu kaydetti.

Etiketler:
 
Tütüncü; Masa Dağı konforlu yaşamla tanışacak
 
Maça son anda yetiştirildi, Galatasaray'a 3 puanı kazandıran golü attı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısa Çalışma Ödeneği, Resmi Gazete'de yayımlandı
KORONAVİRÜSLE mücadele kapsamında uygulanan Kısa Çalışma Ödeneğinin süresi, ...
'Muz üretimi 5 yılda 3.5 kat arttı, planlama şart'
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Antalya ...
Kilosu 100 liradan kapış kapış gitti...
MARMARİS'te, kilosu 100 liradan tezgahlarda satışa sunulan turfanda erik, ...
 
ATSO, KÖK ödüllerini sahiplerine verdi
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) bu yıl ikincisini verdiği ‘Kente ...
Rusya'ya domates kotası doluyor
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) yönetim kurulu üyesi Cüneyt Doğan, Rusya ...
ATSO 2021 yılı 'KÖK' Ödülleri açıklandı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO'nun bu ...
 
1 kilo peynir 122 TL
Korona virüs salgınının da etkisiyle ekonomide yaşanan son gelişmelerle ...
Akın Akıncı yeniden ANSİAD başkanı oldu...
ANSİAD üyelerinin güven oyunu alan Akın Akıncı ve yönetim kurulu üyeleri ...
Pandemide üçüncü dalga endişesiyle petrol yüzde 5.0 düştü
Küresel piyasalarda petrol fiyatları, artan vakalar nedeniyle Covid-19 ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva