AKM'de flüt konseri
AKM'de flüt konseri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
9 Mart 2017 Perşembe - 10:07

Carettaları küçük mucitler kurtaracak

ANTALYA'da bir grup öğrenci, Caretta Carettalar'ın yumurtadan çıkışını 24 saat önceden haber veren cihaz yaptı. Cihaz, sahillerde denize ulaşamadan ölen Carettaların kurtarıcısı olacak.

Carettaları küçük mucitler kurtaracak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bahçeşehir Koleji öğrencileri, Akdeniz ülkeleri arasında yüzde 60'ı Belek sahillerinde yumurtlayan ve nesli tehdit altındaki Caretta Caretta kaplumbağalara umut ışığı oldu. Caretta yuvalarına en çok zararı Belek'teki büyük otel ve tatil köylerinin vermesinden yola çıkan Bahçeşehir Koleji öğrencileri, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (AKED) Başkanı Ali Fuat Canbolat ile temasa geçti. Birkaç ay süren çalışmaların ardından öğrenciler, Caretta Carettalar'ın yumurtadan çıkışını 24 saat önceden haber veren cihaz yaptı. Cihaz, piramit şeklindeki kafese bağlandı ve kum altındaki yumurtaların hareketlerini cep telefonlarına mesaj olarak bildirmeyi başardı. Öğrenciler, bu çalışmayı uluslararası platforma taşımak için de Belek Turizm Yatırımcıları Birliği'nden (BETUYAB) tam destek aldı.

Bahçeşehir Koleji Bilişim Teknoloji Öğretmeni ve Robotik Kodlama Koçu Sinem Gökpınar, Belek turizm cennetinin aynı zamanda Caretta Carettalar'ın üreme merkezi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Otellerin ve sahilde bulunan diskoların ışığı, gece yumurtadan çıkan yavruları yanıltmakta ve yakamozu takip ederek denize ulaşması gereken yavru Carettalar, sahildeki yapay ışıklara yönelerek kaybolmakta ve ölmektedir. Bu durum yalnızca çevrecileri değil, aynı zamanda otel yönetimlerini de üzmekte ve endişelendirmekte. Carettaların yumurtladıkları dört aylık yaz döneminde çevre gönüllüleri, Belek gönüllü kampında kalarak yuvaların yerini belirlemekte ve bir kafes ile işaretleme çalışması yapmaktadır. Gönüllüler yavruların yuvadan çıkacaklarını tahmin ettikleri gece, otel işletmelerinin de desteği ile sahile siyah perdeler çekerek yapay ışığın engellendiği bir koridor oluşturuyor. Böylece yavruların yakamozu izleyerek güvenle denize ulaşmaları sağlanıyor. Yavruların ne zaman yumurtadan çıkacaklarını tahmin etmek için gönüllüler her sabah sıcakta ve kumda kilometrelerce yürüyerek tek tek yuvaları kontrol ediyor. Ne yazık ki, bu son derece zahmetli gönüllü faaliyete rağmen, yavruların yuvadan ne zaman çıkacağı tam kestirilemiyor ve perdelemede zaman zaman geç kalınabiliyor. İşte biz bu sorunu kökten çözecek bir cihaz geliştirdik."

Öğrencilerinin geliştirdiği cihaz sayesinde, Caretta yavrularının yumurtadan çıkacağrı zamanın tam olarak belirlendiğini söyleyen Sinem Gökpınar, “Caretta yuvalarını işaretlemekte kullanılan kafeslere, ısı ve hareket sensörleri yerleştirdik. Bu cihazla, sensörlerden gelen veriler, Caretta yuvalarındaki ısı değişikliği ve hareketlilik ölçümleri, gönüllülerin cep telefonlarına mesaj olarak gönderildi. Böylece, hem yavruların yumurtadan çıkacakları gece tam kesinlikle belirlenirken, hem de gönüllülerin kilometrelerce yürümesinin önüne geçildi. Bu projemiz, Bilim Kahramanları Derneği koordinasyonunda gerçekleştirilen Uluslararası First Lego Leauge'ne katıldı. Mersin'de yapılan bu yarışmanın ilk ayağında bölge ikincisi olarak, finallere katılmaya hak kazandık. Bu proje ile dünyada her yıl düzenlenen Carettaları Koruma Sempozyomu'nda Türkiye'yi temsil edeceğiz" diye konuştu.

Öğrenciler bu projeyi başarıyla sonuçlandırdıktan sonra bir de rap müzik yaptı.


ANTALYA'DA BIR GRUP OGRENCI, CARETTA CARETTALAR'IN YUMURTADAN CIKISINI 24 SAAT ONCEDEN HABER VEREN CIHAZ YAPTI. CIHAZ, SAHILLERDE DENIZE ULASAMADAN OLEN CARETTALARIN KURTARICISI OLACAK.(FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA BIR GRUP OGRENCI, CARETTA CARETTALAR'IN YUMURTADAN CIKISINI 24 SAAT ONCEDEN HABER VEREN CIHAZ YAPTI. CIHAZ, SAHILLERDE DENIZE ULASAMADAN OLEN CARETTALARIN KURTARICISI OLACAK.(FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)

 
Aselsan'da FETÖ operasyonu
 
Behçet hastalığı, İpek Yolu'ndan Türkiye'ye genetik miras
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lara Anneleri, 'Bahara Merhaba' dedi
RENKLİ Fikirler Fabrikası'nın organizasyonuyla Antalya Lara Anneleri 'bahara ...
Öğrenciler için tiyatro gösterisi
SERİK Belediyesi Tiyatro Ekibi, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine 'Gıdık ...
Antalya'da yürümek isteyen kadınlara polis müdahalesi
ANTALYA’da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürümek isteyen kadınlara ...
 
DJ Sıla turneye çıkıyor
ANTALYALI DJ Sıla Özbek, turne programını hızlandırdı.
Alanya'da DEAŞ operasyonu
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde DEAŞ ile bağlantı olduğu tespit edilen Suriye ...
51 ceza infaz kurumunun ürünleri Antalya'da
TÜRKİYE'nin 51 ceza infaz kurumunda kalan hükümlü ve tutuklarının hazırladığı ...
 
Batı Akdeniz için yağış ve fırtına uyarısı
METEOROLOJİ, Batı Akdeniz Bölgesi'nde yarın için çok kuvvetli yağış ve fırtına uyarısında bulundu.
Öğrencilerden tefli, şarkılı kutlama
AKDENİZ Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü ...
Profesör Dilbaz: Şiddetle flört edilmez
ÜSKÜDAR Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Bağımlılık Merkezi Koordinatörü ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva