Sakarya'nın tescilli ürünü çatal süpürge, zamana direniyor. Modern çaÄŸda elektrikli ev aletleri içerisinde yer alan elektrikli süpürgeye raÄŸmen hala yılda binlerce üretilen süpürge, Sakaryalı üreticilerin tek geçim kaynağı. Tıpkı mısır gibi tarlalara tohumla ekilen süpürge otu, boy verip kuruyunca hasat edilerek süpürge yapım atölyelerine getiriliyor. Atölyelerde süpürge yapım iÅŸi ise hala geleneksel yöntemle, elle yapılıyor.
30 YILDA YÜZDE 90 KÜÇÜLDÜ
Sakarya Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi Nihat Yılmaz, yarım asrı geride bıraktıkları süpürge üretiminin ciddi kan kaybettiÄŸini söyledi. 1990'lı yıllarda 700 esnafken bugünlerde 70 esnafa düÅŸtüklerini kaydeden Yılmaz, süpürgenin tanıtımı için bu yıl Antalya'da 10'uncusu gerçekleÅŸtirilen Yöresel Ürünler Fuarı'na gelerek burada bir stant açtıklarını anlattı. Stantta süpürge yapımının tüm aÅŸamalarını da sergilediklerini belirten Yılmaz, “Bu iÅŸ hep elle yapılıyor. Tarladan atölyeye kadar tek tek elle dizilir. Süpürge çok önemli bir ürün. Kullanım ömrü bitince topraÄŸa karışır ve sıfır atık olur. 1990'lı yıllarda 700 esnafımız vardı, ÅŸimdi 70'e düÅŸtük" dedi.
DESTEK OLMADIÄžI İÇİN EKİLMİYOR
Süpürge otunun devlet tarafından desteklenmediÄŸi için çiftçinin tarlasına ekmediÄŸini ifade eden Yılmaz, süpürge üretebilmek için Sırbistan, Bulgaristan ve Moldova'dan ot getirdiklerini söyledi. Nihat Yılmaz, "Köylümüz ekmek istemiyor. Esnafımız zorlanıyor. Çok acı ki esnafımız yurt dışından ot getirtiyor. Dünya kadar döviz harcanıyor. Devletin bize el atıp, destek vermesini bekliyoruz" dedi.
Nihat Yılmaz, süpürgenin yakında üretiminin tamamen sona ereceÄŸi endiÅŸesi taşıdıklarını ve bunun önüne bir an önce geçilmesi gerektiÄŸini sözlerine ekledi.







Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)