AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
18 Kasım 2021 Perşembe - 10:31

Cem Arüv: İklim değişikliğiyle ilgili radikal kararlar alınmalı

ANSİAD İklim Değişikliği ve Çevre Çalışma Masası Başkanı Cem Arüv, iklim krizinin ne denli ağır sonuçları olduğunun dünyada ve ülkemizde yaşanan felaketlerde görüldüğünü belirterek, "Alınacak radikal kararlarla sorumlulukların yerine getirilmesi sonuca ulaştırabilir" dedi.

Cem Arüv: İklim değişikliğiyle ilgili radikal kararlar alınmalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2021 faaliyet yılı 2. Kahvaltılı Toplantısı, beş yıldızlı bir otelde yapıldı. Başkanlığını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı'nın gerçekleştirdiği toplantının konuğu, Cem Arüv oldu. 'Uluslararası İklim Politikaları ve Türkiye'ye Olabilecek Etkileri'nin konuşulduğu toplantıya, ANSİAD üyesi iş insanları katıldı. Geniş bir bölgede ve uzun yıllar değişmeyen ortalama hava koşullarının iklimi oluşturduğunu kaydeden Cem Arüv, “İklim değişikliğini de nedeni ne olursa olsun iklimin ortalama durumunda uzun süre boyunca gerçekleşen değişiklikler olarak belirtebiliriz" dedi. Çevre sorunları içerisinde uluslararası gündemi en çok meşgul eden konunun küresel ısınma ve ona bağlı küresel iklim değişikliği sorunu olduğunu kaydeden Arüv, “İklim değişikliğinin temelinde, ortalama sıcaklığın artması yani küresel ısınma, sera gazı etkisi ve biyolojik aktivite dediğimiz mikroorganizma aktivitelerinin değişmesi olarak üç sorun yer almaktadır" diye konuştu.

BÜYÜK FELAKETLER KAPIDA

Türkiye'de periyodik olarak kuraklık haritalarının değişimine değinen Arüv, “3, 6, 9, 12 ve 24 aylık dilimlerle yayınlanan bu haritalarda ciddi bir kuraklık sorunu olduğunu görebiliriz. Su kullanımı, havza yönetimi ve tarım ürünleri yetiştiriciliği konusunda planlamaların yapılması gerekiyor. Haritaları kıyasladığımızda kurak bölgelerin çok ciddi düzeyde arttığını gözlemlemek mümkün" dedi. 2020 ve 2021 yıllarında doğal afetlerin dünyadaki milyonlarca insanı etkilediğini dile getiren Cem Arüv, “Büyük can ve mal kayıplarına yol açan kasırgalar, fırtına ve sel felaketleri, orman yangınları ve kuraklık gibi dünya genelinde 980 doğa kaynaklı afetin meydana geldiği biliniyor. Dünyada ve ülkemizde doğal afetlerin neden olduğu can kayıpları binlerle, milyonlarla tanımlanıyor, verdiği ekonomik zararlar milyarlarla ifade ediliyor" diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliğine değinen Arüv, “İklim krizinin ne denli ağır sonuçları olduğunu ABD'de yaşanan kasırgada, Pakistan'ın sel suları altında kalmasında, Ankara Polatlı'da yaşanan kum fırtınasında, Ordu ve Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinde, Marmara müsilajında hep birlikte yaşadık ve gördük. Bunlar bize gösteriyor ki Paris İklim Anlaşması'nın ülkemizde onaylanması neticesinde 2030 hedefindeki iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarının koordinasyonuna yönelik faaliyetler hızlı bir şekilde hayata geçirilmeli, önlemler göz ardı edilirse büyük felaketler kapıda" dedi.

GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Vatandaş olarak her bir bireyin, sivil toplum örgütlerinin, özel sektörün, kamunun, şirketlerin ve hükümetlerin iklim değişikliği ile mücadelede her türlü çalışmaya katılması gerektiğini belirten Arüv, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alınacak radikal kararlarla sorumlulukların yerine getirilmesi sonuca ulaştırabilir. Topyekün iş birliği içinde gereken önlemlerin alınmaması ve doğaya yönelik tahribatın devam etmesi durumunda doğa felaketimiz olacaktır. Geri dönüşü olmayan en büyük etkenin esasında insan faaliyetleri neticesinde meydana geldiği afet olaylarının devamı daha şiddetle ve katlanarak gelecektir."

ÖZEL SEKTÖR ÖNLEM ALMALI

Küresel gelişmeler karşısında Türkiye'nin iklim değişikliğine bakışı ve özel sektörün alması gereken aksiyonlar konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini kaydeden Cem Arüv, “Bir sanayi yatırımı ise olması gereken yerde ve tarım, mera, orman alanlarına zarar vermeden bir yatırımcı olarak ilk sorumluluğunu yerine getirmeli, teknoloji ile uyumlu ve çevre kirliliğini önleyici tedbirler almalı, fosil yakıt kullanımını azaltarak tedarik zinciri de dahil olmak üzere karbon salınımını azaltmaya yönelik tedbirleri artırmalısınız" diye konuştu.

ANSIAD IKLIM DEGISIKLIGI VE CEVRE CALISMA MASASI BASKANI CEM ARUV, IKLIM KRIZININ NE DENLI AGIR SONUCLARI OLDUGUNUN DUNYADA VE ULKEMIZDE YASANAN FELAKETLERDE GORULDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANSIAD IKLIM DEGISIKLIGI VE CEVRE CALISMA MASASI BASKANI CEM ARUV, IKLIM KRIZININ NE DENLI AGIR SONUCLARI OLDUGUNUN DUNYADA VE ULKEMIZDE YASANAN FELAKETLERDE GORULDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANSIAD IKLIM DEGISIKLIGI VE CEVRE CALISMA MASASI BASKANI CEM ARUV, IKLIM KRIZININ NE DENLI AGIR SONUCLARI OLDUGUNUN DUNYADA VE ULKEMIZDE YASANAN FELAKETLERDE GORULDUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

 
5 kişinin öldüğü servis kazasıyla ilgili okul müdürü açığa alındı
 
Polonya-Belarus sınırında gerginlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz’in yaban hayatı fotokapanda
DOĞA Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6'ncı Bölge Müdürlüğü’nün Antalya, ...
Türkiye'nin 'kurbağa adamları' Antalya'da yetiştiriliyor
DENİZLERDE ve ihtiyaç duyulması halinde iç sularda görev alan Dalış, Emniyet, ...
Antalya için dıgıdık vakti
Antalya yeni yılın başında hipodromuna kavuşuyor. Antalya’da yapılacak ...
 
35 gözaltı var
ŞIRNAK merkezli 4 ilde terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik düzenlenen operasyonda ...
Jandarma, motosiklet hırsızlarını yakaladı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde çalıntı motosikletin izini süren jandarma ekipleri ...
Çalıntı malzemelerle yakalandı
ANTALYA'nın Finike ilçesinde otomobil içerisinden hırsızlık yaptığı idia ...
 
Manavgat'ta hibe edilen koyunları çalındı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesi Kalemler mahallesinde oturan Murat Olcay'a, ...
Kumluca'da çiftçiler bilgilendirildi
TARIM ve Orman Bakanlığı Antalya Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, Kumlucalı ...
Galerici cinayeti sanıkları hakim karşısında
ANTALYA'da kiraladıkları 2 aracın bozulduğunu belirtip, kendilerine yeni ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva