Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
29 Nisan 2021 Perşembe - 11:41

Çetin: Antalya, Almanya'nın tatil rezervasyonlarında birinci sırada

ANTALYA Ticaret ve Sanayi (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya turizminin nisan ve mayıs aylarını kaybettiğini, ancak haziran ayından ümitli olduğunu belirterek, "Almanya'nın tatil rezervasyonlarında Antalya birinci sırada. Bu da sevindirici bir durum" dedi.

Çetin: Antalya, Almanya nın tatil rezervasyonlarında birinci sırada
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı, elektronik ortamda Meclis Başkanı Süleyman Özer'in başkanlığında gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, oda faaliyetleri ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 17 Mayıs'a kadar olan tam kapanma ilanına değinen Davut Çetin, "Kapanan sektörlerin artık dayanacak gücü kalmamıştır. İşletmeler artık ücret, kira, kredi ve borç ödemelerini yapamayacak durumdadır. Bu kapanma döneminde bu ödemeler yapılamaz. Bu nedenle derhal yeni bir ekonomik destek paketi uygulamaya girmelidir" dedi.

KİRA DESTEK HİBESİ GETİRİLMELİ

Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasının olumlu bir adım olduğunu aktaran Çetin, "Ama artık başka destekler de devreye girmelidir.

Kredi ödemeleri faizsiz ertelenmelidir. Vergi ve prim ödemeleri ertelenmelidir. Zor durumdaki sektörler için yeni bir kredi paketi getirilmelidir. Kira desteğinde yüzde 10 stopaj indirimi ve küçük esnaf desteği bizim üyelerimizin çoğunluğunun sorununu çözmemiştir. Kira stopajı yüzde 1'e çekilmeli ve kira destek hibesi getirilmelidir. Halen yüzde 3 olarak uygulanan ciro kaybı desteği anlamlı bir düzeye çıkarılmalıdır. Kamu kurumları ve belediyeler kapanmış işletmelerden kapalı dönemin kirasını almamalıdır" diye konuştu.

ÖLÜMÜ GÖRÜP SITMAYA RAZI OLUYORUZ

Davut Çetin, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu bir para meselesi değildir. Dünyada bütün devletler daha fazla bütçe açığı ve kamu borçlanmasıyla finansman yaratmaktadır.  Almanya bile bütçe açığını artırmıştır, bu sayede ciro kaybının yüzde 70'ine kadar destek vermektedir. Burada bir noktayı tekrar ifade etmek istiyorum. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği işsizlik fonundan verilmektedir, yani zaten bizim ve çalışanların ödediği paradır. Buna rağmen ısrarla destek istemek zorunda kalıyoruz. Ölümü görüp sıtmaya razı oluyoruz. Devlet genelgeyle kapatılan bir işyerinin zararını makul düzeyde karşılamakla yükümlüdür. Bu bir yardım konusu değil, hak konusudur."

SEKTÖREL DESTEK KONUSU UNUTULDU

"Devlet pandemi ve ekonomik destekler konusunda bir şey yapmamıştır diyemeyiz, pandemi birçok ülkeden daha iyi yönetilmiştir, mal sıkıntısı, iflas zinciri önlenmiştir. Ama Türkiye çok başarılı olmuştur, en iyisini yapmıştır, kimsenin burnu kanamamıştır, pandemiden güçlü çıkmıştır gibi sözler de sarf edemeyiz, çünkü rakamlar ortadadır. Önemli olan mümkün olanın en iyisini yapmaktır. Başlangıçta pandemiyle mücadele ve destekler iyi yönetildi, ama son aylarda bir rehavet ve dağınıklık nedeniyle artık neyin neden yapılamadığını bilmiyoruz. Biz özel sektör temsilcileri olarak bunları söylemezsek söyleyecek başka merci de yok. Muhalefet partileri bile sektörel destekler konusunu unuttu. Bu dönemde gerek sayın bakanların gerekse muhalefet liderlerinin iş dünyası ile KOBİ'lerle daha fazla bir araya gelmesi ve dinlemesi gerekiyor."

TURİZM VE TURİZME BAĞLI TİCARET-HİZMET İŞLETMELERİ

Pandemi döneminde inşaat, bilişim, tarım, tıbbi malzeme ve oto alım satımda şirket kuruluşlarının arttığını belirten Davut Çetin, buna karşılık kırtasiye, kuyum, eğitim, iletişim, SPA, acenta, reklam, restoran, otel, tekstil, taşıt kiralamada yüzde 20'nin üzerinde azalma olduğunu, bu verinin sektörlerdeki durumu çok net ortaya koyduğunu söyledi. Davut Çetin, şöyle konuştu:

“Genel olarak baktığımızda son dönemde sanayide üretim ve ihracat artıyor. İnşaata yönelme görülse de son zamanlarda konut kredisinde artış yok ve girdi maliyetleri çok arttı. Dolayısıyla inşaat sektöründe de zorlanma başladı. Fakat burada en kötü sektörlerimiz pandeminin başından beri turizm ve turizme bağlı ticaret-hizmet işletmeleridir."    

"Hükümete de bizlere de düşen sorumluluk en çok darbe almış sektörlere ve illere öncelik vermektir. Baştan beri seçici destek olmalı, hakkaniyetli olunmalı dedik. Burada önemli olan iyi bir koordinasyonla kriterler belirlenerek destek sağlanmasıydı. Bu koordinasyon ve kriter belirleme iş tam yapılamadı. Bu konuda bir başka sorun da herkesin konuyu kendine yontmasıdır. Özel sektörde herkes kendi derdine düşerse, her sektörel dernek ayrı ayrı kendine bir şey çıkarmaya çalışırsa, yapılması gereken yapılamaz. Bu işler ancak genel bir koordinasyonla olur ve özel sektörde bunu yapacak kurum TOBB'dur. Aksi halde koordinasyon kaybolur ve bu dağınıklık önlenemez.

Baştan beri illerin durumunun ayrı ayrı dikkate alınmasını da söyledik. Antalya'nın son verileri bir kez daha bizim sözümüzün doğru olduğunu, ilimizin ülke geneline göre olumsuz tablosunu  göstermektedir."

ANTALYA'NIN DÜZELMESİ VE KAZANMASI TÜRKİYE'NİN KAZANMASIDIR

Çalışan sayısı, vergi tahsilatı ve elektrik verisine bakıldığında Antalya'nın Türkiye'ye göre daha olumsuz bir durumda olduğunun görüldüğünü belirten Davut Çetin, “Kayıtlı çalışan sayımızda artış olmamıştır. Türkiye'de artış ise yüzde 6'dır. Antalya gibi istihdamın artmadığı veya azaldığı iller Hakkari, Ardahan, Nevşehir ve Kastamonu'dur. Tarımda çok konuşulan bir konu sebze meyve fiyatlarıdır. Tarımda toptancı halimizde yıllık fiyat artışı ortalama yüzde 13'dür. Tarımsal girdilerde fiyat artışı TUİK'e göre yüzde 19'dur. Tarımda ihracat ve durum iyi diyoruz, ama fiyatların maliyetin altında kaldığını görüyoruz. Bu verileri Antalya'nın durumu görülsün ve yazılsın diye paylaşıyorum. Bunları basına da veriyoruz, TOBB dahil her platformda konuşuyoruz. Bunları sizler de paylaşın lütfen. Çünkü konuşmadıkça bir şey olmuyor. Antalya kredide öncelikli olmalıdır, aşılamada da öncelikli olmalıdır. Bu sadece hakkaniyet meselesi de değildir, ekonominin Antalya'nın döviz gelirine ihtiyacı vardır. Antalya'nın düzelmesi ve kazanması Türkiye'nin kazanmasıdır" şeklinde konuştu.

ALMANYA'NIN TATİL REZERVASYONLARINDA ANTALYA BİRİNCİ SIRADA

Antalya turizminin nisan ve mayıs aylarını kaybettiğini, ancak haziran ayından ümitli olduğunu belirten Davut Çetin, “Avrupa'da Yunanistan, Hırvatistan turizm sezonuna mayıs ayında giriyor. Yunanistan aşı sertifikası ve test olma koşuluyla turist almaya başlayacak. Şu anda Avrupa hava trafiği 2019 yılının yüzde 65 altında. Avrupa'da aşı sayısı artıyor, dolayısıyla yaz aylarında 2019'un yüzde 40'ı ve yüzde 50'si gibi bir düzeye çıkılabilir. Biz nisan ve mayıs ayını kaybettik sayılır. Haziran ayını kurtaracağımızı ümit ediyorum. Almanya'nın tatil rezervasyonlarında Antalya birinci sırada. Bu da sevindirici bir durumdur" dedi.

KOMİTELERİN TALEPLERİ

Konuşmasında meslek komitelerinden gelen taleplere de değinen Davut Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Tarım sektörümüzde komitemizin önemli gündemi Rusya'ya ihracattır. Rusya tarafında partnerlerimizle görüşmeye devam etmeliyiz. Tekstil grubumuz mağazaların çalışması gerektiğini söylüyor. Deri ve ayakkabı, halı ve mobilya, bilişim gruplarımız muafiyet talep ediyor. Maalesef artık bir muafiyet durumu kalmamıştır. Dericilik grubumuz icra takiplerinin ertelenmesi, plastik grubumuz ise çalışanlara yapılan icraların ertelenmesi gerektiğini söylüyorlar, önemli ve haklı bir taleptir. Halı-mobilya komitemiz meslek yeterlik belgesi uygulanmasını ve yerli girdilerin dövizle değil TL ile tarife belirlenmesini istemektedir. Akaryakıt grubumuzun kurumlar vergisi tevkifatı veya peşin vergisi uygulamasını geçen hafta söyledim. Bir başka konuları tavan fiyat uygulamasının sektörde sıkıntıya yol açmasıdır. Ayrıca kaçakçılık konusunda da Emniyet Müdürlüğü ile çalışma önerileri var. 16. grubumuz, kozmetik ve kişisel bakım grubu e-ticarette sahte markalı veya ikinci el ürün satışının arttığına dikkat çekmiş. Ayrıca sektörde kredilerin ödenemeyeceğini ve ödemelerin ertelenmesini talep ediyorlar. Bilişim sektörümüz de kayıtdışı satışları yazmış, bunun için de KDV indirimi istiyorlar. 25 grubumuz e-ticaret sitelerinin yüzde 70'e varan indirim gibi reklamlarla tüketiciyi yanıltıcı reklamlar yaptığını söylüyor. 36 grubumuz özel yurtların sorunlarını ele almıştır. Özel yurtlara destek talepleri haklıdır. 46. grubumuz kayıtdışı işletmeler sorununu, taşıt kiralamada zorunlu ferdi kaza sigortasına geçilmesi, Kabis uygulamasında gecikmeyi ve ÖTV indirimi konularını dile getirmişler. Sigorta konusunu sigorta komitemiz ile görüşseler belki daha iyi bir gelişme sağlanabilir. Eğitim grubumuz sektörde sorunların çok arttığı uyarısını yapıyor. KDV indiriminin devam edip etmeyeceğinin kayıt dönemi gelmeden açıklanmasını istiyorlar."

ANTALYA TICARET VE SANAYI (ATSO) BASKANI DAVUT CETIN, ANTALYA TURIZMININ NISAN VE MAYIS AYLARINI KAYBETTIGINI, ANCAK HAZIRAN AYINDAN UMITLI OLDUGUNU BELIRTEREK, "ALMANYA'NIN TATIL REZERVASYONLARINDA ANTALYA BIRINCI SIRADA. BU DA SEVINDIRICI BIR DURUM" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI (ATSO) BASKANI DAVUT CETIN, ANTALYA TURIZMININ NISAN VE MAYIS AYLARINI KAYBETTIGINI, ANCAK HAZIRAN AYINDAN UMITLI OLDUGUNU BELIRTEREK, "ALMANYA'NIN TATIL REZERVASYONLARINDA ANTALYA BIRINCI SIRADA. BU DA SEVINDIRICI BIR DURUM" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
RTÜK'ten tam kapanmada 'pandemi haberleri' uyarısı
 
Panik kayasına geleneksel tırmanış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Noel Baba Kuş Cenneti'nde bu yıl 2 flamingo ayrılmadı
ANTALYA'nın Demre ilçesindeki Noel Baba Kuş Cenneti'ne geçen yıl gelen ...
Ailesi serada çalışırken su dolu çukura düşen minik Arif, boğuldu
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde ailesi serada çalışırken, evlerinin önündeki ...
Halk ozanı Hilmi Şahballı'ya, kalp ameliyatı
YAKLAŞIK bir haftadır kalbinde sorun yaşayan Türk halk müziği sanatçısı ...
 
Kumluca'da kaza: 1 yaralı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde kontrolden çıkan otomobilin karşı şeride ...
Demir Adam Ali Bıdı'dan Türkiye'de bir ilk
ANTALYA'da 'demir adam' olarak tanınan 72 yaşındaki iş insanı ve milli ...
Seradaki meyve ve sebzeler, böceklere emanet
ANTALYA’da örtü altı üretimde sebze ve meyveleri, zararlılardan faydalı ...
 
Muhittin Böcek ne dedi, ne yaptı?
Antalya Büyükşehir Belediyesi, tepkiler üzerine ilk kez bu Ramazan ayında, ...
Antalyalı çocuklar, havuza çevirdikleri kamyonetin kasasında serinledi
ANTALYA'da sıcaktan bunalan çocuklar, park halindeki kamyonetin kasasını ...
Otomobiliyle, kısıtlamada kendisini durdurmak isteyen polise çarptı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde kısıtlamayı ihlal eden sürücü, kullandığı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva