3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
3 Eylül 2019 Salı - 15:20

Çetin'den Ağustos ayı enflasyonu değerlendirmesi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çetin den Ağustos ayı enflasyonu değerlendirmesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Başkan Davut Çetin, Ağustos ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili şunları kaydetti;

“TÜİK tarafından 2019 Ağustos ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,86, Yİ-ÜFE'de yüzde -0,59 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,01, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,45 olmuştur. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 23,35 ile salatalık, yüzde 20,44 ile sigaralar ve yüzde 16,39 ile özel üniversite ücreti, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 29,82 ile sivri biber, yüzde 22,38 ile kuru soğan ve yüzde 16,35 ile havuç olmuştur. Ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 19,11 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşirken bunu yüzde 4,26 ile eğitimve yüzde 2,04 ile konut izlemiştir. Ulaştırma grubunda yüzde 1,94, giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 1,10, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 0,77 düşüş gözlenmiştir."

"Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 41,42 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 20,98 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 20,13 ile ev eşyası gruplarında gerçekleştiği görülmüştür. Yİ-ÜFE ise 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde -0,59, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,45 olarak gerçekleşmiştir. Böylece TÜFE ile Yİ-ÜFE arasındaki makas bir miktar daha kapanmıştır."

"Bu verilere göre manşet enflasyonun doğalgaz ve sigara zamları gibi kalemlerin etkisiyle aylıkta yüzde 0,86 arttığını ancak baz etkisi nedeniyle yıllıkta 16,65'den 15,01'e düştüğünü görüyoruz. Olağanüstü bir durum yaşanmadığı takdirde baz etkisinin güçlü olacağı Eylül ve Ekim aylarında da yıllık enflasyonda muhtemelen düşüş, akabinde de bir miktar yükseliş göreceğiz. 12 Eylül'de Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısında ilan edeceği reel politika faizi önümüzdeki süreç için belirleyici faktörlerden birisi olacaktır."

DOĞALGAZDA ANİ VE YÜKSEK FİYAT ARTIŞI ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

"Diğer taraftan, Ağustos ayında özellikle doğalgaza yapılan ani ve yüksek düzeydeki fiyat artışları hem halkı hem de böylesine zor bir ekonomik ortamda gelir-maliyet dengesini kurmaya, geleceğini planlamaya çalışan üreticiyi son derece olumsuz etkilemiştir. Üretimin temel girdisi olan enerji maliyetlerinde kısa sürede aşırı değişime neden olan uygulamaların, orta ve uzun vadeli etkiler de düşünülerek gözden geçirilmesi son derece önemlidir."

KISA VADENİN YANI SIRA ORTA VE UZUN VADEYİ HEDEFLEYEN ADIMLAR ATMALIYIZ

"TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamları da artık geniş katılımla şekillenmiş uzun vadeyi hedefleyen bir yapısal reform takvimini önümüze koymak için çok fazla zaman kalmadığını göstermektedir. TÜİK, 2 Ağustos'ta yayımladığı bülten ile Türkiye ekonomisinin bir yıl önceki aynı dönemler ile kıyaslandığında son 3 çeyrekte küçüldüğünü açıklamıştır. Zor bir konjonktürde olduğumuz değerlendirildiğinde bu süreçte küçülme hızındaki düşüş trendi olumludur. Diğer taraftan son büyüme verisinde eksi yüzde 22,8 olarak açıklanan sabit sermaye yatırımlarındaki değişimin son 4 çeyrektir artan bir yüzde ile küçüldüğünü görüyoruz. Bunlar potansiyel üretim kabiliyetimizdeki zayıflamayı işaret eden önemli sinyallerdir. Yatırım demek; istihdam, üretim yani potansiyel büyüme demektir.

Bu süreçte yalnızca kısa vadeye odaklanıp orta ve uzun vadeyi göz ardı etme lüksümüz bulunmuyor. Vergi reformundan, hukuk reformuna, eğitim reformuna kadar yatırım ortamına destek verecek, ekonomide güveni tesis edecek orta ve uzun vadeyi hedefleyen adımların ülke gündeminde daha fazla yer tutmasını diliyoruz."

BATI AKDENİZ ENFLASYONU

"Batı Akdeniz Bölgesi enflasyon rakamlarına bakacak olursak TÜFE'nin aylık yüzde 0,59, sekiz aylık yüzde 8,12 ve yıllık bazda yüzde 15,82 olarak açıklandığını görüyoruz. Bu verilere göre bölgemizde enflasyon aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, sekiz aylık ve yıllık bazda ise Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bölgemizde ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 18,45 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 1,39 ile konut, yüzde 1,21 ile eğlence ve kültür harcama gruplarında olmuştur. Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 2,07, ulaştırma grubunda yüzde 1,37, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise yüzde 0,59 düşüş gözlenmiştir. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 41,18 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 22,72 ile ev eşyası ve yüzde 20,89 ile lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleşmiştir."

ANTALYA, (DHA) 

 
Kamyondaki yangın büyümeden söndürüldü
 
Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ESNAF 4 Eylül 2019 Çarşamba 10:28

BU HABERİ OKUYAN HERKESE BİR SORUM VAR, AÇIKLANAN VERİLERİ YAZMAKDAN VE DOĞALGAZDAN BAŞKA NE DEMİŞLER ?GERÇEK ENFLASYON RAKAMLARI BU DEĞİL DİYEBİLMİŞLER Mİ ? ANTALYA TİCARET ODASI ESKİDEN ELEŞTİREN, SES GETİREN VE PROJELERİYLE TÜRKİYEYE ÖRNEK OLAN BİR ODA İKEN ŞU ANDA NE YAPIYOR ?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çandır: Enflasyonda iyileşme iki ay daha sürer
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası ...
Bayramda en fazla elektrik tüketimi Muratpaşa'da oldu
KURBAN Bayramı’nda Antalya yerli turistin akınına uğradı. 5 günlük bayram ...
Alanya'dan Bulgaristan'a da avokado ihracatı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinden, Polonya ve Ukrayna'dan sonra Bulgaristan'a ...
 
Dolar bir anda 6.3'ü geçti, 6.4'e dayandı...
Asya piyasalarında Pazartesi günü işlemlerinin başlamasından kısa bir ...
Batı Akdeniz'den 298.5 milyon dolarlık ihracat
BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Antalya, ...
Fındık, üreticinin yüzünü güldürdü
BURSA’nın İnegöl ilçesinde fındık hasadı başladı. Geçen yıl rekoltenin ...
 
Pamukta sezon öncesi fiyat tedirginliği
AYDIN'da pamuğun hasadına kısa süre kala fiyatlarda yaşanan belirsizlik ...
Alanya'da avokado ihracatı başladı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde üretilen tropikal meyve avokadonun ilk ihracatı ...
Açlık sınırı temmuzda yüzde 1,2 azaldı
BİRLEŞİK Kamu İş Sendikası, dört kişilik ailenin açlık sınırının, temmuz ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva