Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
6 Ağustos 2020 Perşembe - 09:26

Çin'e ihracat başladı, madencilerin yüzü güldü

EGE Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Çin'den dünyaya yayılan pandemi nedeniyle ilk yumruğu madencilerin yediğini belirterek, yaklaşık 8 ay ara verdikleri ülke ile maden ihracatının yeniden başladığını açıkladı.

Çin e ihracat başladı, madencilerin yüzü güldü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kaya, koronavirüs salgını nedeniyle kesintiye uğrayan Çin'e maden ihracatının yeniden yükselişe geçtiğini söyledi. Kaya, Çinli alıcıların Türkiye'ye gelmeye başladığını açıkladı. Tüm dünyanın pandemiden etkilendiğini ama ilk yumruğu madencilik sektörünün yediğini anlatan Kaya, en fazla ihracat yapılan ülke Çin'den yayılan salgının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Çin'in madenciler için çok önemli pazar olduğunu kaydeden Kaya, "İhracatımızın yüzde 40'ını Çin'e yapıyoruz. Pandemi başlayınca bir anda yüzde 40'lık kayıp yaşadık ve sistem kilitlendi. Türkiye'de salgının etkileri mart sonu, nisan başı gibi görülmeye başlarken biz 3 ay öncesinde etkilendik. Ankara'da hükümet nezdinde girişimlerimiz oldu. Çin bizim için çok önemli bir pazar. Toplam ihracatımızın yüzde 40'ını yaptığımız yerine alternatif koyamayacağımız bir pazar. İhracatta bazı ülkelerde daralma olunca alternatifler ülkelere yönelip yeni pazar araştırmalarında bulunuruz. Ama maalesef Çin özelinde böyle bir şansımız yoktu" dedi.

'İNADINA ÜRETİM, İNADINA İHRACAT DİYORUZ'

Özellikle blok alımında Çin'e işlenmiş ürün satamadıklarını dile getiren Mevlüt Kaya, yüksek vergi oranlarına dikkat çekti. Çin'in doğal taştaki blokların yüzde 95'ini kendi iç tüketiminde kullandığını anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Doğal taş sektörü ciddi bir sarsıntı geçirdi. İnadına üretim ve inadına ihracat diyor, geri adım atmıyoruz. Sektör çalışmaya devam ediyor. İşlerin düzelmesini bekliyoruz. Ticaret Bakanlığı'nın öncülüğünde Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ile girişimlerimiz oldu. Çin'den alıcılar gelmek istiyordu. Bizim sektörümüzde fotoğraf ile ürün satmak zor. Çin'den alıcıların gelmesiyle ilgili hem Guangzhou hem Pekin ataşeleri birebir ilgilendi ve konuyu belli bir noktaya getirdik. Kurban Bayramı'ndan sonraki bir gün planlıyorduk. 23 Temmuz itibariyle Türk Hava Yolları'nın uçak seferleri başladı ve daha önce gerçekleşmiş oldu."

'ÜRETİMLE BİRLİKTE İSTİHDAM DA BAŞLADI'

Pandeminin bir anda gündeme geldiğini ve üreticilerin elinde parası, işçiliği, ödenmiş stok ürün kaldığını belirten Mevlüt Kaya, 23 Temmuz'dan itibaren uçak seferlerinin başlamasıyla ilgili üyelerle irtibata geçtiklerini anlattı. Maden ihracatçılarının alıcılarla irtibata geçtiğini dile getiren Kaya, vize konusunda büyükelçilik talimatıyla kolaylık sağlandığını vurguladı. Sektör temsilcilerinin mutlu olduğunu söyleyen Kaya, "Parası ödenmiş ürün var. Sektör bu stoku satma fırsatını yakaladı. Umarız bu seyahatler devam eder" dedi.

Alıcılarla irtibata geçildiğini ve zor günlerde önemli bir dayanışmanın sağlandığını belirten Kaya, "Zaten ilişkiler devam ediyordu. Bu trafiğin başlamasıyla 1.5-2 ay öncesinden üyelerimizi bilgilendirdiğimiz için üretim planlamasını yaptık. Üretimle birlikte istihdam da başladı. Madencilik sektöründe umut var. Ürünlerin 7-8 ay gönderilememesinden kaynaklı bir ihtiyaç oluştu. Çinli alıcılar Burdur, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Denizli, Bursa, Bilecik gibi Türkiye'de daha çok doğal taşın üretildiği yerlerde görüşmelere başladı" diye konuştu.

YENİ MADEN KANUNU İÇİN HAZIRLIK

Madencilik sektörünün çok sayıda sivil toplum kuruluşu çatısı altında yeni maden kanuna hazırlandığını kaydeden Mevlüt Kaya, sahada elini taşın altına koyanlar olarak söyleyecekleri sözün olduğunu vurguladı. Kaya, "Bizi büyütecek maden kanunu yapmak istiyoruz. Hem hükümet hem bakanlık nezdinde anlatmaya çalışıyoruz. Madenciliğin önemini izah ediyoruz. 5 milyar dolar gibi bir ihracat gelirimiz olmasına karşın yarattığımız katma değer 40 milyar dolar civarındadır. Yan sanayileri de düşündüğümüzde çok büyük bir sektörün temsilcileriyiz. Yediğimiz ekmekte bile maden var. Ama algı çok kötü. Bütün doğayı tahrip ediyormuşuz gibi bir algı var. Oysa ki bir alanın binde 1.6'lık kısmında tahribat yapıyoruz. Sezaryen yapıp cevheri alıyoruz, tekrar rehabilite ederek doğaya kazandırıyoruz" dedi. 

CIN'DEN DUNYAYA YAYILAN PANDEMI NEDENIYLE ILK YUMRUGU MADENCILERIN YEDIGINI SOYLEYEN EGE MADEN IHRACATCILARI BIRLIGI BASKANI MEVLUT KAYA (FOTOGRAFTA), YAKLASIK 8 AY ARA VERDIKLERI CIN ILE MADEN IHRACATININ YENIDEN BASLADIGINI ACIKLADI. (FOTO: NEVRA UCKAC / IZMIR, DHA)

Nevra UÇKAÇ/İZMİR, (DHA) 

Etiketler:
 
Lastik bottaki 37 kaçak göçmen kurtarıldı
 
92 yaşında, evlilik vaadiyle 12 bin TL dolandırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lastik bottaki 37 kaçak göçmen kurtarıldı
ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, Yunan Sahil Güvenliği tarafından ...
Bartın’da nişan sonrası köy karantinaya alındı
BARTIN'ın Ulus ilçesine bağlı Aşağıköy köyünde nişan törenin ardından ...
Tartıştığı babasını öldüren şüpheli tutuklandı
MERSİN’in Tarsus ilçesinde tartıştığı babasına tabanca ile 6 kez ateş ...
 
Damat kayınpederini öldürdü, kayınvalidesini yaraladı
TOKAT'ta 6 aylık evli olan Bilgin Babur (22), tartışma sonucu babasının ...
Bebek Hastane Çıkışında Neler Yer Alır?
Bebeklerin dünyaya gelmesi en heyecanla beklenen olaylar arasında yer ...
Lübnanlı yolcular korkunç patlamayı anlattı
LÜBNAN'ın başkenti Beyrut'ta önceki gün yaşanan büyük patlamanın ardından ...
 
O düğündeki 5 kişiye 6 bin lira ceza
KONYA'nın Kadınhanı ilçesinde, maske takılmayıp, sosyal mesafe kuralına ...
36 yolcu taşıyan minibüsçüye ceza
ESENYURT'ta koronavirüs ile mücadele kapsamında toplu taşıma araçlarına ...
Yunanistan'ın ölüme terk ettiği kaçak göçmenler kurtarıldı
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesi açıklarında, Yunan Sahil Güvenliği ekiplerince ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva