Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
30 Nisan 2018 Pazartesi - 12:13

Çocuklarda böbrek reflüsüne dikkat

MEMORİAL Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, böbrek iltihabı geçiren çocukların yüzde 25-40'ında görülen böbrek reflüsünün, tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliğine yol açabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Çocuklarda böbrek reflüsüne dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çocukluk çağında sık görülen böbrek reflüsü, aileler ve özellikle ikiz çocuklar üzerinde yapılan çalışmalara göre genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kardeşinde böbrek reflüsü bulunan çocuklarda reflü gelişimi yüzde 30, anne babasında aynı hastalık bulunan çocuklarda ise yüzde 70 oranında görülüyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, ailesinde böbrek reflüsü hikayesi bulunan çocukların bu açıdan sağlık taramasından geçmesi gerektiğini söyledi.

GENETİK YAPISAL BOZUKLUKLAR EN ÖNEMLİ NEDEN

Op. Dr. A. Egemen İşgören, böbrek reflüsünün idrar kesesinde toplanan idrarın, normalin tersine böbreklere geri akması olarak tanımlandığını kaydetti. Böbrek reflüsünün; idrar kanalının, mesaneye açıldığı noktanın genetik yapısal bozukluğundan kaynaklanabileceği gibi idrar kesesinin dışarı açıldığı noktadaki anatomik veya fizyolojik bir darlıkla da oluşabildiğine değinen Dr. İşgören, "Bu anomaliler nedeniyle idrar kesesinde toplanmış olan idrar böbreklere geri akar ve bu durum böbreklerin hem yüksek basınçlı hem de kirli idrarla temasına yol açar. Bu durum, uzun dönemde böbreklerin hasar görmesine yol açabilir" dedi.

BÖBREK YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİR

İleri derecede reflüde, idrarın tamamının dışarı atılamadığını ve bekleyen idrarda bakterilerin çoğaldığına değinen Dr. İşgören, bunun enfeksiyona yol açtığını kaydetti. Çocukların idrar yaparken zorlandığını ve yüksek ateş sorunu yaşadığına işaret eden Dr. Egemen İşgören, şu bilgiler verdi:

"Enfeksiyon böbreklere ulaşırsa böbrek iltihabı ve buna bağlı böbrek hasarı gelişir. Oluşan böbrek hasarı böbrek kan akımını bozarak yüksek tansiyona neden olabilir. Çocukluk çağı hipertansiyonunun en önemli sebeplerinden biri de böbrek reflüsüdür. Sık sık ateşli idrar yolları enfeksiyonu geçiren çocuklarda, ailesinde böbrek reflüsü hastası olanlarda veya idrar yapmakta zorlananlarda, böbrek reflüsü sorunu akla gelmeli ve bu yönde kişi değerlendirilmelidir. Böbrek iltihabı geçiren çocukların yüzde 25-40'ında görülen böbrek reflüsü, tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliğine yol açabilen ciddi bir hastalıktır."

'ÇOCUK BÜYÜDÜKÇE KENDİLİĞİNDEN GEÇEBİLİR'

Böbrek reflüsünün tedavisinin, hastanın yaşına, reflünün derecesine ve nedene göre farklılık gösterdiğini anlatan Dr. İşgören, "Çocuk büyüdükçe, üreter de uzar ve bozulan kapak mekanizması işlevsel hale gelebilir. Bu durumda reflü kendi kendine geriler ya da tamamen ortadan kalkar. Böyle bir ihtimale karşı uygun hastalar yakın takip ve önleyici antibiyotik tedavileri ile izleme alınabilir" dedi.

'SÜNNET TEDAVİNİN BİR PARÇASIDIR'

Dr. İşgören, böbrek reflüsü teşhisi konulan erkek çocuklarda sünnetin de tedaviye önemli katkısı bulunduğunu ifade etti. Sünnet olan çocukların, olmayanlara göre idrar yolları enfeksiyonu geçirme oranının daha düşük olduğunu belirten İşgören, erkek çocuklarda idrar yolları enfeksiyonlarını azalttığı bilinen sünnetin, tedavinin bir parçası olarak tavsiye edildiğini vurguladı.

İLERİ DERECEDE REFLÜ CERRAHİ GEREKTİRİR

Op. Dr. A. Egemen İşgören, böbrek reflüsünün ilerlediği durumlarda, böbrek fonksiyonlarında etkilenme tespit edilen hastalarda, uygun tedavi ile idrar yolu enfeksiyonlarının kontrol altına alınamayan kişilerde ya da takip ile reflü derecesi gerilemeyen vakalarda cerrahiye başvurulduğunu kaydetti. Cerrahide, reflünün düzeltilmesinin endoskopik, laparoskopik veya açık ameliyatlarla gerçekleştirilebildiğine değinen Dr. İşgören, "Açık cerrahi ile reflü düzeltilmesi idrar kanallarının idrar kesesine giriş noktalarının yeniden şekillendirilmesine dayanır. Bu yolla yapılan işlemler, yüzde 92 - 98 gibi çok yüksek başarı oranlarına sahiptir" dedi.

 

 
Uyuşturucu şüphelileri adliyede
 
Antalyaspor'da 'sarı' alarm
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyalı doktora bravo
Rus hastaya böbrek babadan, trombosit doktorundan
Can kurtardı, dönüş yolunda kaza yapan ambulansta can verdi
İZMİR'in Aliağa ilçesinde, hasta nakli yaptıktan sonra görev bölgelerine ...
Kesik baştaki beyni yaşattılar
ABD'deki Yale Üniversitesi'nde bilim insanları kesik kafadaki bir beyni ...
 
DNA Semozyumu başlıyor
Bu yıl 15’incisi  kutlanan 25 Nisan Dünya DNA Günü çerçevesinde Akdeniz ...
Gebelikte doğru egzersizin 8 altın kuralı
Gebelik döneminde düzenli egzersiz, anne adayının ruh ve beden sağlığını ...
Protokolün cansız hasta ziyareti
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde yaptırılan Hemşirelik ...
 
İkinci yüzü çıkarıp üçüncüsünü taktılar
Fransa’da 43 yaşındaki Jerome Hamon adlı adam, ikinci kez yüz nakli olarak tarihe geçti.
Vücutta ani titremeye yol açan 7 faktör
İstemsiz kasılma ve seğirmeler ile kasların kısa süreli kasılması; vücutta, ...
Rüyada bağırıp çağırma hangi hastalığın ön belirtisi
Prof. Dr. Cenk Akbostancı, "Rüyada bağırıp çağıran insanlar üzerinde yapılan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva