Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
14 Nisan 2022 Perşembe - 07:06

Cumhurbaşkanlığının Antalya kararı için; 'Hukuka aykırı' kararı

Antalya Gündoğmuş’ta yangın felaketinin ardından TOKİ’nin konut inşa etmesi için Cumhurbaşkanlığı’nca verilen acele kamulaştırma kararının yürütmesi durduruldu. Danıştay, “Hukuka uygunluk yok” dedi.

Cumhurbaşkanlığının Antalya kararı için;  Hukuka aykırı  kararı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Danıştay, Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde 2021 yılındaki yangın felaketinde hasar gören evlerin yerine, bir yurttaşın arazisine Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) konut yapılması için verilen acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.

Gündoğmuş’a bağlı Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda geçen yıl 29 Temmuz’da başlayan ve günler sonra söndürülebilen yangında binlerce hektar ormanlık alan ile tarım arazisi ve yerleşim yeri küle döndü. En az 17 evin ciddi zarar gördüğü yangının ardından mahalle sınırları içerisindeki 114 ada, 65 parsel numaralı arazinin acele kamulaştırılmasına karar verildi. 25 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, bölgede meydana gelen yangın nedeniyle ihtiyaç duyulan yapılaşmanın hızlıca gerçekleştirilmesi için arazinin TOKİ tarafından kamulaştırılmasının öngörüldüğü bildirildi.

‘APARTMAN İSTEMİYORUZ’

Ancak acele kamulaştırma kararı verilen arazinin sahibi E.B. konuyu yargıya taşıdı. Başvuruda, arazinin üzerinde yangından zarar görmemiş yeni bir evin bulunduğuna dikkat çekildi, bölgede kamuya ait taşınmazların da bulunduğu belirtildi. Ayrıca yöre sakinlerinin başka bir yere taşınmak istemedikleri ve yapılacak olan site tarzı, apartman yapılaşmasının da bölgenin yapısına uygun olmadığı vurgulandı.

HUKUKA UYGUNLUK YOK

Bunun üzerine Danıştay 6’ncı Daire, 17 Mart tarihinde acele kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Oybirliğiyle alınan hükümde, bölgeye ilişkin onaylı imar planının bulunmadığına dikkat çekilerek, kamulaştırma kararında hukuka uygunluk bulunmadığının altı çizildi. Kararda, özetle şu ifadeler yer aldı: “Davalı idarelerden ‘dava konusu acele kamulaştırma işleminin dayanağı olan onaylı projesinin veya kamu yararı kararının’ iki kez istenilmesine rağmen bilgi ve belge gönderilmediği, dava konusu taşınmazı kapsayan alanda Bakanlıklarınca yürütülen herhangi bir imar planı ile herhangi bir kamulaştırma projesi ve/veya kararının bulunmadığı, kamulaştırma işlemlerinin ilgili idarece yapılması gerektiği, Bakanlıklarınca herhangi bir uygulama yapılmadığı ve konuya ilişkin herhangi bir evraka rastlanılmadığının belirtildiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla davaya konu acele kamulaştırma kararının dayanağının bulunmadığı anlaşıldığından dava konusu Cumhurbaşkanı Kararı’nda hukuka uygunluk bulunmadığı, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşılmıştır.”

BOŞ TAAHHÜTNAMELER

Danıştay’ın verdiği kararı değerlendiren davanın avukatlarından Mehmet Can Karagöz, “Yangın sonrası hasarlı binaların bulunduğu yerde yenilerinin yapılacağı ifade edildi. Hatta bu işlemlerin yapılması için vatandaşlardan miktar ve vade kısmı boş bulunan taahhütnamelerin imzalanması istendiği çeşitli siyasetçiler tarafından da dillendirilmiştir. Ancak bu karar idarenin önceki eylemleri ve zarar gören binaların aynı yerlerine yeniden yapılması yöntemiyle de uyuşmamaktadır. Davada bölge sakinlerinin toplu konut isteği bulunmadığına dikkat çekilmiş, bölge sakinleri arasında toplanan imzalar mahkemeye iletilmiştir. Bölge sakinlerinin tek beklentisi hiçbir komşu ve mahallelisinin hakkına zarar gelmeyecek şekilde en hızlı çözümün elde edilmesidir. Bu bakımdan Danıştay’ın kararı doğru bir çözüm elde edilebilmesi bakımından önemli görmekteyiz. Bundan sonra Danıştay’ın konu ile ilgili esas hakkındaki kesin kararı beklenecek” dedi.

AKP’li Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, yangın felaketi esnasında, skandal bir açıklama yapmıştı. Evi yanan yurttaşlara TOKİ tarafından 20 yıl ödemeli ev yapılacağını öve öve anlatan Özeren, "Çok eski evi olanlar keşke bizim de evimiz yansaydı diyecek" ifadelerini kullanmıştı.

Uğur ŞAHİN (birgün)

 
Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem
 
TCDD'ye ait ray demirlerini çalan 5 kişi tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem
AFAD, saat 22.35'de Akdeniz'de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini ...
Yeşil vatan TIR'ı Serik'te çocuklarla buluştu
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tüm Türkiye'yi dolaşarak ...
Karısı ihbar etti, evden çıkanlar şaşırttı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde kocasının darp ettiğini belirten kadının ...
 
Operadan Neşet Ertaş türküleri
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (Antalya DOB) müzik severleri senfonik ...
Manavgat'ta tarihi eser operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarma operasyonunda Roma dönemine ait ...
Antalya Valiliği Atatürk düşmanı adam için 2 milyon harcıyor
Atatürk ve İsmet İnönü’ye ağır hakaretlerde bulunan, devleti karşısına ...
 
Pehlivanlar kıspet giydi
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde yağlı güreş sezonuna hazırlanan başpehlivan ...
Turfanda kavun üreticinin yüzünü güldürdü
ÖRTÜ altı sebze üretim merkezlerinden Antalya'nın Kumluca ilçesinde turfanda ...
Kepez’de yaz spor okulu hazırlığı
Kepez Belediyesi Spor Kulübü, 12 branşta yapacağı yaz spor okulları ve ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva