Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
28 Temmuz 2016 Perşembe - 09:35

Darbe gündeminden ekonomi gündemine

ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) 39'uncu meclis toplantısında 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve ardından hem ülke hem de Antalya ekonomisi ele alındı. ATB Başkanı Ali Çandır, tüm bozucu etmenlere rağmen ekonominin belirli ölçülerde canlılığını koruduğunu söyledi.

Darbe gündeminden ekonomi gündemine
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB'nin 39'uncu Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi. 

Toplantıda son bir aylık süreci değerlendiren ATB Başkanı Ali Çandır, 15 Temmuz'daki darbe girişimini hatırlattı. Bu melanete, millet olarak tek yürek olup karşı durulduğunu kaydeden Çandır, “Bu darbe melaneti yüzünden kaybettiğimiz 246 şehidimize Allah'tan rahmet, kederli aileleri başta olmak üzere aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Şehitlerimizin haklarını ödememiz mümkün değil. Canlarını ortaya koyarak demokrasimizi ve özgürlüğümüzü savunan bütün vatandaşlarımıza borcumuzu, ne yapsak ödeyemeyiz" dedi.

DEVLET YÖNETİMİNDE LİYAKAT ESASI

Halkın özgürlük ve demokrasi tercihinden vazgeçmeyeceğini bir kez daha bütün dünyaya gösterdiğini belirten Çandır, “Uzunca bir süredir yaşadıklarımızdan öğrendiklerimiz olmalı. Olmalı ki, yaşadıklarımızdan doğru dersler çıkarıp kendimizi geliştirelim. Bu kapsamda kurumsal sürdürülebilir yönetimin temel ilkelerinden biri liyakattir. Yani adama göre iş değil, işe uygun adam prensibidir. Bu ilkeden vazgeçen ya da taviz veren her kurum, ciddi varlık sorunlarıyla baş başa kalır. Temennim odur ki, taviz vermeden devlet yönetiminde liyakat esaslarını uygulamaya koyarız" dedi. 

SİYASETE TEŞEKKÜR

Hükümetin de üzerine düşen vazifeyi büyük dirayetle yerine getirdiğini, cumhuriyetin ve devletin varlığına kasteden hainlerin peşine düştüğünü belirten Çandır, siyaset kurumunun da iktidarıyla muhalefetiyle bir bütün olarak devlet adamlığı özelliğine sahip olduğunu gösterdiğini kaydederek teşekkür etti. Olağanüstü hal durumuna hak verdiklerini de dile getiren ATB Başkanı, “Bu dönemde hızlı, doğru ve kararlı adımlarla vazife yapmanın gerçekçi olduğunu görüyoruz. Bu sürenin mümkün olduğu kadar kısa ve etkili olmasını diliyoruz. Zira mümkün olan en kısa süre içerisinde demokratik, laik ve hukuk devleti normlarına dönmüş olmak, hem insanımız için hem de ekonomimiz için hayati değere sahiptir" diye konuştu.

EKONOMİ BELLİ ÖLÇÜLERDE CANLI 

Dünyada küresel ticaretin daraldığı, ortalama büyümenin düştüğü, neredeyse negatif nominal faizin hüküm sürdüğü ve öngörülebilir bir gelecek için de iyimserliğin hakim olmadığı bir ekonomik iklim bulunduğuna dikkat çeken Ali Çandır, “Ekonomimiz bu dışsal bozucuların yanı sıra içeride de bildik sorunlarla iç içe olmasına rağmen kamu yönünden sağlam, özel sektör ve hane halkı yönünden ise riskli bir dönemden geçmektedir. Ancak genel olarak değerlendirirsek tüm bu bozucu etmenlere rağmen ekonomimiz belirli ölçülerde canlılığını korumaktadır" dedi.

GÖREVİNİ YERİNE GETİREN CEZALANDIRILMIŞ GİBİ HİSSETMEMELİ 

Varlık affı ve borçların yeniden yapılandırılması konusundaki yasal düzenlemenin, sıkça dile getirilen kara para aklama riskinden ari olarak, hayata geçirilmesini beklediklerini belirten
Çandır, “Yani burada esas olanın, kayıt dışında kalmış varlığın kayıt içine alınarak ekonomiye kazandırılması olmalıdır. Mutlaka göz önünde bulundurulması gereken konulardan biri de kamuya olan borcunu zamanında ve tam olarak ödemiş olanların haklarıdır. Her ne kadar kamuya olan borcu ödemek bir vatandaşlık görevi olsa da, birçok nedenle bu görevi yerine getiremeyenlere bazı kolaylıklar sağlandığında, görevini yerine getirenler kendilerini cezalandırılmış gibi hissetmemelidir. Bu hissiyatı ortadan kaldırıcı anlamlı tedbirler de mutlaka alınmalıdır" diye konuştu.

SEKTÖRÜ DOĞRUDAN İLGİLENDİREN ADIMLAR 

Başbakanın 4 Temmuz'da açıkladığı teşvik ve destek paketinde tarım sektörünü doğrudan ilgilendiren adımlar bulunduğunu da belirten Çandır, bunları şöyle sıraladı:

“Tarımsal yatırım teşvikinde emlak vergisinden 5 yıl muafiyet. BAĞ-KUR ödemelerinde indirim desteği. Kredi teminatında taşınabilir varlıkların da kabulü. Dış ticaret prosedüründe sadeleşme. Çek güvenilirliğinin artırılması. Proje bazlı teşvik sisteminin getirilmesi. Tarımsal teşviklerin sadeleştirilmesi. Ürün borsası ve lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi. İhracat kredilerine erişimin kolaylaştırılması. Tarımsal nitelikli 2B arazileri konusunda kolaylaştırıcı adımlar."

DESTEK TARIMA YETERİNCE YANSIMIYOR 

13 yılda tarım sektörüne verilen toplam 81.3 milyar TL'lik tarımsal desteğin etki analizinin mutlaka yapılması gerektiğini dile getiren ATB Başkanı, toplamı itibarıyla ciddi bir rakam olan bu desteğin ne yazık ki tarımsal performansa birçok nedenle yeterince yansımadığını söyledi. Antalya gibi özellikli tarım yapılan bölgelerin, ortalama tarım için hazırlanan destek ve teşvike erişemediğini ve bunun nedenlerini uzunca bir süredir dile getirdiklerini de anlatan Çandır, “Yani genele yapılan desteklerin yanında bu özellikli bölgelerin ihtiyacına uygun destek ve teşviklerin de uygulamaya konması gerekmektedir. Eğer kentimizin tarımsal faaliyetlerinin yapısına uygun destek ve teşvik uygulamaları gerçekleştirilirse eminiz ki Antalya tarımı, bugün olduğu düzeyden çok daha yüksek bir performansla küresel ticarete açılacaktır. Kısacası bu kapasiteye sahip bulunmaktayız. Yeter ki bu kapasiteyi harekete geçirecek nitelikte bir destek ve teşvik uygulamasına sahip olalım" dedi. (DHA)

ATB'NIN 39'UNCU MECLIS TOPLANTISI, MECLIS BASKANI HUSEYIN CAHIT KAYAN, YONETIM KURULU BASKANI ALI CANDIR, YONETIM KURULU VE MECLIS UYELERININ KATILIMIYLA YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Etiketler:
 
İki şehirde 5 şehit
 
MATSO Meclisi'nde 15 Temmuz şehitleri anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Gazetesi FETÖ'den kapatıldı
OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara ...
'Estetik uygulamalar, ruha da iyi geliyor'
ESTETİK cerrahi uzmanı Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, estetik uygulamaların ...
Büyükşehir, geleceğin müzisyenlerini yetiştiriyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, ücretsiz ...
 
Konyaaltı Belediyesi, YGS ve LYS'ye hazırlayacak
KONYAALTI Belediyesi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisan Yerleştirme ...
Kaş'ta dalış yapan 1 dalgıç öldü, 1 dalgıcın durumu ağır
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde tüplü dalış yapan 2 dalgıçtan 27 yaşındaki ...
Patentli Bayat kilimleri Expo 2016'da
AFYONKARAHİSAR'ın Bayat İlçesi'nde üretilen ve ilçenin adıyla özdeşleşen ...
 
Gazipaşa'da su artık boşa akmayacak
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in talimatıyla Gazipaşa'ya ...
Altın Portakal için başvurular başladı
BU yıl 53'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali'nin ...
Antalya OSB lider yöneticiler yetiştirecek
ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB), bölgede faaliyet gösteren firmaların ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva