Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
26 Mayıs 2015 Salı - 13:40

Davut Çetin: Turizmde 1.5 milyar dolar kayıp

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, turizmdeki düşüşün yüzde 11'e yükseldiğini ve bunun yüzde 80'inin Rusya pazarından kaynaklandığını belirterek, “Bu yıl böyle giderse turizmde 1.5 milyar dolar düzeyinde bir kaybımız olacak" dedi.

Davut Çetin: Turizmde 1.5 milyar dolar kayıp
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO'nun mayıs ayı meclis toplantısı, meclis salonunda yapıldı. ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar'ın başkanlık ettiği meclise ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim ve meclis üyeleri katıldı. Meclis toplantısına ATSO'nun eski başkanı CHP Antalya milletvekili adayı Çetin Osman Budak da katıldı. ATSO meclis üyeliği devam eden Budak, meclis üyeleri arasında toplantıyı takip etti. 

PİYASADA DURGUNLUK VE BELİRSİZLİK

ATSO meslek komitelerinin özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü belirten ATSO Başkanı Çetin, piyasada durgunluk, belirsizliklerin olduğu bir dönemde alacak tahsilatı, fiyat ve maliyetlere ilişkin sorunlara değindi. Antalya sorunlarını rapor haline getirdikleri seçim bildirgesini de hatırlatan Çetin, bildirgenin birinci maddesinin siyasette diyalog ve uzlaşma üzerine olduğuna dikkat çekti. Siyasi gerilim oldukça güven ve istikrar sağlanamadığını belirten Çetin, “Siyasi gerilim topluma da yansımakta sosyal gerilime yol açmaktadır" dedi. 

ÇEVRE BAKANLIĞI ELEŞTİRİSİ

Bazı kurumların yapısının değişmesi önerisinde bulunan ATSO Başkanı, dış ekonomik ilişkilerin yönetiminin etkin bir sisteme sahip olmadığını, dış ticaret ve dış ekonomik ilişkilerin tek bakanlıkta, iç ticaretin de ayrı olması gerektiğini söyledi. Çevre ve kentleşmenin iki ayrı ve önemli konu olduğunu da belirten Çetin, “Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çevre ikinci planda kalmış durumda, bakanlık daha çok imar planlarıyla ilgileniyor. Bu nedenle bize göre çevre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde olmalıdır. Yine turizm bakanlığı yapısı da mutlaka ele alınmalıdır. Kültür ve turizm iki kuvvetli müsteşarlık ile ayrı ayrı yönetilmeli" dedi.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM TURİZM

Turizmde Rusya kaynaklı kaybın sürdüğünü belirten Davut Çetin, bu kaybın sadece Antalya'da değil, Türkiye genelinde de olduğunu söyledi. İspanya'da bile Rus turist sayısında gerilemenin aynı oranda olduğunu söyleyen Çetin, Rusya'ya aşırı bağımlılığın daha fazla etkilenmemize neden olduğunu kaydetti. Turizmde bu kaybın Antalya ekonomisinin küçülmesi anlamına geldiğini vurgulayan Çetin, “21 Mayıs itibariyle turizmde kaybımız sayı olarak 255 bin, oran olarak yüzde 11 görünmektedir. 255 bin kaybın 206 bini yani yüzde 80'i Rusya'dan kaynaklanmaktadır. Ancak tek sorun Rusya pazarı değil. Almanya, Polonya dışındaki Avrupa ülkelerinde de iyi bir tablo görünmemektedir. Hollanda, Avusturya, İsveç, Fransa, Danimarka, Norveç, Belçika, İsrail pazarlarında da düşüş yaşıyoruz. İngiltere pazarı İspanya'da yüzde 10 artışta, ama bizde yüzde 5-6'lar düzeyinde düşüşte. Avrupa'da düşüşün nedenlerinin mutlaka sorgulanması gerekiyor" dedi. 

TURİZMDE DESTEK ÖNLEMLERİ YETERSİZ

Turizmde alınan destek önlemlerinin yetersiz kaldığını, acilen ek önlemler alınması gerektiğini kaydeden Çetin, ama bu tür güncel sorunların seçim gündeminde kaybolduğunu söyledi. Çetin, “Kaybedilen her günün önemli olduğu bir ortamda seçimin bitmesini, hükümetin kurulmasını, bu konuların gündeme alınmasını bekleyeceğiz. Moral bozmamak gerekir, çünkü hazirandan itibaren son dakika satışlarıyla bir parça düzelme olabilir. Ayrıca bu durum birdenbire, sürpriz biçimde ortaya çıkmadı, aylardır bu konuda herkesi uyardık. Bu yıl böyle giderse turizmde 1.5 milyar dolar düzeyinde kaybımız olacak. Her sektörde bir yıl daralma, küçülme olabilir, turizm sektörümüz güçlüdür ve bunu da atlatacaktır" dedi. 

YAŞ MEYVE SEBZEDE YÜZDE 8.5 DÜŞÜŞ

Tarım sektörünün de son birkaç yıldır sorun yaşadığı ve bu yıl aslında daha fazla soruna dayanacak güç kalmadığını dile getiren Çetin, kış aylarındaki soğuk, don, sel sorunlarını hatırlatarak, “Üretim düştü, bahara girince de fiyatlarda sert düşüşle karşılaştık. Tabloda görüldüğü gibi, en önemli ürünlerde geçen hafta toptancı hal fiyatları 4 yıldan da geri gitti. Bu, yüzbinlerce insanı, üreticiyi ve aileleri yoksullaştıran bir durum. Enflasyonu düşünürsek, girdi maliyetlerinin enflasyondan da fazla arttığını düşünürsek, tarım sektöründe durumu daha iyi anlayabiliriz. Nisan sonu itibariyle yaş sebze ve meyvede yüzde 8.5 bir düşüş görüyoruz, ama bunun bir kısmı euro-dolar paritesi düşüşünden kaynaklanıyor. Rusya pazarında sorun görünmüyor, Rusya artarken Avrupa'da azalma var" dedi. 

KONUŞAN DAYAĞI YİYOR

Meclis üyesi olarak toplantıya katılan Çetin Osman Budak ise ekonomide işlerin iyi gitmediğini belirterek, yapısal sorunların eğitim, hukuk, sanayi gibi alanlarda yapılması gereken reformlarla çözülebileceğini vurguladı. Bu reformların diyalogla yapılabileceğini ama Türkiye'nin siyasi ortamına bakıldığında romantik bir yaklaşım olacağını dile getiren Budak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 'Hukuk yoksa yatırım, kalkınma ve demokrasi olmaz' yönündeki sözlerinin bugünkü ortam için açık bir itiraf olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütlerinin (STÖ) gücünden de bahseden Budak, “Bugün ticaret odaları, borsalar, esnaf odaları gibi STÖ'lerde konuşabilen var mı? Konuşan dayağı yiyor. Gelişmiş ülkelerde siyasetçi STÖ'nün bilgisi dışında hareket edemez" dedi. 

KAYIP 2 MİLYAR DOLAR

Turizmdeki kaybın yüzde 80'inin Rusya pazarı kaynaklı olduğuna değinen Budak, “Eksi 1 milyondan bahsediyoruz. 1 milyonun piyasalara etkisi 2 milyar doların altında değildir ve bu 5 katrilyon paranın Antalya piyasalarından çekilmesi demektir ve domates üreticisinden seracısından tüm Antalya'yı etkileyecek bir sonuçtur. Avrupa'daki yüzde 20'yi anlamıyorum, imaj problemi var. Uzlaşmayla bu sorunlar çözülebilir. 5 ülkede bizim büyükelçiliğimiz yok. Suriye, Mısır, Avusturya, Libya ve İsrail'den çektik. Ortadoğu'ya mal gönderemiyoruz çünkü tüm yollar kapalı. Ya terör, ya savaş var, ya da bizim ikili ilişkilerimiz kötü. En büyük ihraç pazarımız Avrupa'dan sonra Ortadoğu. Irak ikinci büyük pazarımızdı ama geçemiyoruz. Bunların düzeltilmesi gerekiyor ve inşallah 7 Haziran'da kaosa doğru giden bir yapıdan sağlıklı bir yapıya dönüşür" dedi.


ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI MAYIS AYI MECLIS TOPLANTISI, MECLIS SALONUNDA YAPILDI. ATSO MECLIS BASKANI IZZET BAYAR'IN BASKANLIK ETTIGI MECLISE ATSO YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, YONETIM VE MECLIS UYELERI KATILDI. MECLIS TOPLANTISINA ATSO'NUN ESKI BASKANI CHP ANTALYA MILLETVEKILI ADAYI CETIN OSMAN BUDAK DA KATILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI MAYIS AYI MECLIS TOPLANTISI, MECLIS SALONUNDA YAPILDI. ATSO MECLIS BASKANI IZZET BAYAR'IN BASKANLIK ETTIGI MECLISE ATSO YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN (FOTODAKI), YONETIM VE MECLIS UYELERI KATILDI. MECLIS TOPLANTISINA ATSO'NUN ESKI BASKANI CHP ANTALYA MILLETVEKILI ADAYI CETIN OSMAN BUDAK DA KATILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI MAYIS AYI MECLIS TOPLANTISI, MECLIS SALONUNDA YAPILDI. ATSO MECLIS BASKANI IZZET BAYAR'IN BASKANLIK ETTIGI MECLISE ATSO YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, YONETIM VE MECLIS UYELERI KATILDI. MECLIS TOPLANTISINA ATSO'NUN ESKI BASKANI CHP ANTALYA MILLETVEKILI ADAYI CETIN OSMAN BUDAK DA KATILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Kemer'de yabancılar arıtma kokusunu protesto için yol kapattı
 
Kaş Devlet Hastanesi'ne skopi cihazı alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer'de yabancılar arıtma kokusunu protesto için yol kapattı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde yerleşik yaşayan bir grup yabancı, arıtma ...
Alakır'da inşa ettiği çamur evden şikayet üzerine çıkartıldı
ANTALYA'ya 60 kilometre uzaklıktaki Alakır Vadisi'nde, 3 yaşındaki kızı ...
Küçük değil, büyük balık peşinde koş
Mehmet Nuri Ildız, bu haftaki yazısında ilginç bir konuya parmak bastı. İşte o yazısı:
 
Vizyon caddenin açılışını eski Bakan Elvan yaptı
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde belediye tarafından yaptırılan vizyon caddenin ...
Eşinin öldüğü kazadan aldığı tazminatla okul yaptıracak
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde 48 yaşındaki Semra Kaplan, 2013 yılında eşini ...
Halk ozanlarından çocuklara özel konser
ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde 4 halk ozanı çocuklara özel konser verdi.
 
Otomobiller çarpıştı: 3 yaralı
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde iki otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada, 3 kişi yaralandı.
İyilik duvarı
FACEBOOK üzerinde 9 bine yakın üyesi bulunan Antalya Yardım Gönüllüleri ...
Eşine kızdı, havaya 7 kez ateş açtı
ANTALYA'da eşine kızan galerici Mehmet T., site bahçesinde tabancayla ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva