Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
29 Aralık 2015 Salı - 16:23

Demirbaş: Onlar cennetlik

Dünyanın en ünlü organ nakli cerrahlarından Prof. Dr. Alper Demirbaş, bu yıl Türkiye'de yapılan organ nakli sayısında yüzde 3'lük artış yaşandığını söyledi.

Demirbaş: Onlar cennetlik
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt


Çalıştığı hastanenin organ nakli merkezi yıllık değerlendirme toplantısına Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz katıldı. Türkiye'de organ nakli sayısında bu yıl yüzde 3'lük artış olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, 3 bin 158 böbrek nakli gerçekleştirildiğini ve yaklaşık 200 civarında fark yaşandığını söyledi. Süreç içinde organ naklinin bir devlet politikası haline gelerek desteklenmesinin mutluluk verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Demirbaş, birkaç gün önce Eskişehir'de bağışlanan karaciğerin TSK'ya ait helikopterle getirilmesini örnek gösterdi. Son 7 yıldır olduğu gibi bu yıl da Avrupa Birliği'ndeki 300 ve ABD'deki 238 organ nakli merkezinden daha fazla böbrek nakli gerçekleştirdiklerini açıklayan Prof. Dr. Demirbaş, bu yıl 457 böbrek nakli yaptıklarını, bu rakamların Sağlık Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan şeffaf rakamlar olduğunun altını çizdi.

AB VE ABD'DEKİ MERKEZLERDEN DAHA YÜKSEK BAŞARI ORANI

En büyük isteklerinin başarı oranlarını hep daha yükseğe çıkarmak olduğunu anlatan Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Sağlık Bakanlığı'nın sisteminde bildirilen başarı oranımız yüzde 99.1. Türkiye'de yapılan her organ nakli, yapıldığı gün ve saatte Sağlık Bakanlığı'nda kayıt altına alınmak zorundadır. Bu nakillerin sonuçlarını yıl içinde günceller ve yayınlar. Geçtiğimiz yıl yüzde 97.6 olan böbrek naklinde başarı oranımız 99.1'e çıkmıştır. Bu oran ABD'de yüzde 95, AB ülkelerindeki merkezlerde yüzde 94'tür" diye konuştu.

Finlandiya, İsviçre, İsveç ve Norveç gibi Avrupa ülkelerinin toplam merkezlerinde yapılan böbrek naklinden fazla böbrek nakli yaptıklarını, Türkiye'deki 78 böbrek nakli merkezinde yapılan nakillerin yüzde 18'ini gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Bunların her biri insan her birinin bir ailesi var. Bu rakamlar bir banka bilançosu ya da bir futbol takımının sezon sonunda aldığı puanlar değil, bire bir insanlardır. 7 yıldır merkezimizde 3 bin 537 böbrek, 212 karaciğer ve 30 pankreas nakli gerçekleştirildi. Yani bu kadar insanın ve ailenin hayatına dokunuldu. Büyük çoğunluğu normal hayatlarına döndü. Bu bizim en için büyük mutluluk" dedi.

'İNSANI KURTARMAK, İNSANLIĞI KURTARMAK GİBİDİR'

Organ bağışçılarını 'En büyük kahramanlar' olarak adlandıran Prof. Dr. Alper Demirbaş, şunları söyledi:

"Hayat kurtarmaktan büyük bir kahramanlık olamaz. Öldükten sonra bağışlananlar ise hiç kuşku yoktur ki cennetliktir. Bizler bu 3 bin 879 insanın canını kurtaran insanlar değiliz, onların canını kurtaran organları bağışlayanlardır. Yaşarken bağışlayanları sevgiyle, öldükten sonra bağışlananları rahmetle anıyorum. Bizle birlikte bu yolculukta yapılan organ nakli sayısı 6 bini geçti. Emeği olan tüm arkadaşlarıma, yolları bizimle kesişen ve bu insanların hayatlarına yardımcı olmak için uğraşanlara teşekkür ederim. Bir insanı kurtarmak insanlığı kurtarmak gibidir. İnsan hayatının neredeyse hiçe sayıldığı, kitleler halinde insanların katledildiği bu günlerde, organ bağışıyla hayata dönen insanları bu karanlık içinde birer mum olarak insanlığa ışık verdiğini düşünüyoruz. Benim kendi adıma yapmak istediğim başka bir iş yok."

TARTIŞMALAR AMACI DIŞINA ÇIKMASIN

Türkiye'deki kadavradan bağış sayısının farklı yönlere çekilmesi nedeniyle tartışmaların gerçek amacından çıkabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Demirbaş, "Canlı vericili organ nakilleri 1955 yılından beri yapılan ameliyatlardır. Böbreğini ya da karaciğerinin bir kısmını bağışlayan insan eksik mi kalıyor, yarım mı kalıyor bu son derece gereksiz bir tartışmadır. Canlıdan yapılan bağışın çok fazla olması bu insanların bağışladıkları organlarla daha çok insanın hayatının kurtulması anlamına gelir. Kadavradan bağış oranı az. Bunun birçok kültürel, sosyal, dini nedeni var. Bunu aşmak için Türkiye çaba içinde. Kadavradan yapılan bağışın artırılması canlıdan yapılan bağışın azaltılması haline gelirse bu son derece anlamsız bir tartışma haline gelir" diye konuştu.

Türkiye'de diyalizden hasta kurtarmak için her yıl yaklaşık 7 bin böbrek nakli yapılması gerektiğini işaret eden Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de diyaliz sektörüne 5 milyar dolar pay ayrıldığını, bir diyaliz hastasına sağlık bütçesinden harcanan payla 70 normal insana harcanan payın eşit olduğunu kaydetti.

BAĞIŞ VASİYETİ EN BÜYÜK MİRAS

Yaşarken bağışçı olmanın en önemli vasiyet olduğunu belirten Hastane Organ Nakil Koordinatörü Dr. Levent Yücetin, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamayla yaşamını kaybeden kişinin bağışçı olup olmadığını anında görebildiklerini söyledi. Pratikte ise aile rızasının mutlaka alındığını dile getiren Dr. Levent Yücetin, "Esas olan aileyi üzmemek. Birilerine hayat verme mutluluğunu onlarla yaşamak. Bugüne kadar bağışçının vasiyet edip de yakınının 'bağışlamam' dediğine şahit olmadık. 'Bana sorsanız bağışlamazdım ama o bana bağışlamayı vasiyet etmişti' deyip bağışlayanlar bile oldu" diye konuştu.

Naklin ardından hastaların nelere dikkat edeceği konusunda bilgiler veren Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz ise böbrek nakli olan hastaların 1 ay sonra eski hayatlarına döndüklerini söyledi.
 

 
Kemer'in iki büyük kaybı
 
Esen'in listesi delindi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
fedai kaya 17 Ocak 2016 Pazar 21:23

Sayenizde kızkm ikinci yaşamına merhaba dedi ne kadar tşk etsem azdır hocam.size ve ekibinize güneşli ve aydınlık dolu yarınlar dildrim

Yorumu oyla      3      3  
Mehmet Ali GÖKDAŞ 30 Aralık 2015 Çarşamba 08:25

2012 dördüncü ayda böbreğimi eşime vermiştim bu nakli alper hocamız gerçekleştirmişti ellerine sağlık olsun Allah bu yolda yolunu açık etsin yeni bir hayatı bağışlayan Allah vesile olan alper hocamızdır Allah yardımcısı olsun

Yorumu oyla      3      3  
Emel kara kaya 30 Aralık 2015 Çarşamba 01:05

Böyle insanların hayatta olması çok güzel inşallah tüm hastalara nasip olur nakil içindede bana

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 yaşındaki oğluna böbreğini verdi
ANTALYA'da 22 yaşındaki Hatice Say, bir böbreğini bağışlayarak, böbrek ...
Diz protezi ile yaşam kalitenizi artırın
Eklem kıkırdağının yok olmasıyla ortaya çıkan eklem yıpranması (artrozu), ...
Hastalanmadan önleminizi alın
Hiçbir şikayet ve hastalık olmasa da düzenli olarak yılda bir kez yaptırılacak ...
 
Evin'e yüz estetiği
SURİYE'nin Kamışlı bölgesindeki iç savaşta yüzü ve vücudunun büyük bölümü ...
Kanseri öldüren protein
Kanada'nın Toronto Üniversitesi uzmanları, kanser vakalarının yüzde 30'undan ...
Kordon kanı bankacılığı ve kök hücre çalıştayı
AKDENİZ Üniversitesi Teknokent'inde yer alan Babylife Kordon Kanı Bankası ...
 
Gelinine böbreğini bağışladı
ANTALYA'da 47 yaşındaki Aysun Bürgü, diyaliz hastası gelini 22 yaşındaki ...
Soğuk havalar prostat şikayetlerini tetikliyor
Halk arasında bilinen adıyla “iyi huylu prostat büyümesi”, prostatın en ...
'Türkiye'de 2.5 milyon ciddi obezite hastası var'
TÜRKİYE'de yaklaşık 2.5 milyon ciddi obezite hastası olduğunu belirten ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva