Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı
16 Kasım 2019 Cumartesi - 12:31

Demre'nin altında bakın ne yatıyor

ANTALYA’nın Demre ilçesinde toprağın 4 ile 10 metre altında, 1,5 kilometre çapında alüvyonla kaplı antik kent keşfedildiği ancak kentin olduğu bölge kamulaştırılmadığı için kazı çalışmalarına başlanamadığı belirtildi.

Demre nin altında bakın ne yatıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Myra-Andriake Kazı Başkanı, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, Demre’nin 4 ile 10 metre altında, 1,5 kilometre çapında alüvyonla kaplı görünmeyen bir şehir yattığını söyledi. 'Metropolis' unvanlı Myra’nın Klasik Çağ kaya mezarları, akropolü, Roma dönemi anıtsal tiyatrosu, Bizans dönemi Aziz Nikolaus Kilisesi, Andriake liman tesisleri, mor boya üretim tesisleri, su kanalları, sarnıçlar, hamamlar, agora, kiliseler ve 2300 metrekare büyüklüğündeki ‘granarium’un (antik çağda kullanılan tahıl ambarı) gün ışığına çıkarıldığını ve konsolide edildiğini belirten Prof. Dr. Çevik, “Biz 1 yıl süren jeofizik çalışmaları yaptık. 1,5 kilometre çapında bir şehir olduğunu biliyoruz. Kazınca çok iyi korunmuş bir şehir göreceğimizi biliyoruz" dedi.

Bugüne dek yaptıkları kazıların bunu gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Çevik, “Örneğin, 5 metre derinlikte bir şapel ortaya çıkardık. Her şey çok iyi korunmuştu. Hatta deesis (yakarış) freskosu bile neredeyse ilk günkü gibiydi. Demek ki burayı kazdığımızda pırıl pırıl korunmuş, harika büyük bir şehir ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.

ŞEHİR TOPRAK ALTINDA KORUNUYOR

Alüvyonla kaplı şehrin nitelik ve boyutunun 11 bin kişilik görkemli tiyatrodan anlaşıldığını ifade eden Prof. Dr. Çevik, “Ancak, ‘Anadolu Pompeisi' olarak adlandırdığım, alüvyonla kaplı bu şehri şimdilik açamıyoruz. Kamulaştırma yapılması lazım. Bu da pahalı bir iş. Bakanlık gereken çabayı gösterdi ama halkla anlaşma sağlanamadı" dedi. Kamulaştırılamadığı için kazı çalışmalarına başlayamadıklarını kaydeden Prof. Dr. Çevik, “Ama bu sorun değil. Belki bugün kazamıyoruz ama yıllar sonra birileri kazar. Geleceğe önemli bir rezerv bırakmış oluyoruz. Çok üzülmüyoruz çünkü şehir toprak altında korunuyor şu anda. Buradaki risk, Demre’nin fazlaca büyüyüp gelecekteki araştırmaların da önünü tamamen tıkaması olacak. Veya yapılaşmalardan alttaki kalıntıların zarar görmesi olacaktır" dedi.

TAHRİBATLAR GÖZDEN UZAK KALINTILARDA

Anadolu’da en iyi korunan antik kentlerin kazı yapılmakta olan kentler olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çevik, “Bu kentlerin üzerine titreyen sürekli sorumlu ekibi var. Dikkat ederseniz defineci kazıları gibi tahribatlar gözden uzak dağlardaki yalnız kalıntılardadır" diye konuştu.

MOR BOYA VE MERSİN YAĞIYLA ÜNLÜ

Kazı çalışmalarını 2009 yılından bu yana yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Çevik, Aziz Nikolaos'un 'Batık Kent' olarak tanımladığı antik şehrin, ticarette önemli bir liman kenti olduğuna dikkat çekti. Antik dönemde ruhban sınıfının giysilerinde kullanılan ve statü ile zenginliğin rengi olarak bilinen mor tekstil boyasının Andriake’de üretildiğini anlatan Prof. Dr. Çevik, şehrin bu anlamda da büyük önemi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çevik, “Plinius mor boya yapımını anlatır ancak mor boyanın üretim tesisleri bulunmamıştı. Biz Andriake’de bu atölyeleri ve fırınları ilk kez ortaya çıkardık. Kekova’da çıkarılan mureksleri (deniz salyangozu) canlı olarak Andriake’de ocağa getirmişler ve burada boya yapımını gerçekleştirmişler. Roma agorasını MS 4. yüzyıldan sonra adeta bir fabrikaya çevirmişler. Kazılarımızda bu ocakları, kurşun kazanları, demir kepçeleri bulduk" diye konuştu.

Myra-Andriake’de üretilen mor boyanın yükte hafif pahada ağır bir ticari ürün olduğunu ve o dönemde kentin zenginliğinin büyük oranda mor boyadan geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çevik, şunları söyledi: “Çünkü kıymetli tekstil boyamasında bu boya kullanılıyordu. 2307 metrekare büyüklüğündeki Horrea Hadriani, şimdi Likya Uygarlıkları Müzesi’nin kanıtladığı gibi Myra’nın limanı Andriake Akdeniz’in en büyük limanıydı. Bölgenin tüm ticari ürünleri burada toplanıyordu. Zeytinyağı, şarap, kereste gibi pek çok ürün karasal bağlantıyla kervanlarla Andriake’ye getiriliyordu. Burada takas yoluyla ticaret yapılıyor. Hareketli bir liman trafiği vardı."

Myra ve çevresinde yetişen Mersin bitkisinden binlerce yıldır yağ üretildiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Çevik, Myra’nın adının bu bitkiden geldiğini, St. Nikolaos’tan sonra hac merkezi konumuna gelen Myra’da Bizans döneminde kutsal hacı yağı olarak kullanıldığını söyledi.

ANTALYANIN DEMRE ILCESINDE TOPRAGIN 4 ILE 10 METRE ALTINDA, 1.5 KILOMETRE CAPINDA ALUVYONLA KAPLI ANTIK KENT OLDUGU BELIRTILDI. MYRA- ANDRIAKE KAZI BASKANI PROF. DR. NEVZAT CEVIK (FOTODAKI), ALAN KAMULASTIRILMADIGI ICIN KAZI CALISMALARINA BASLAYAMADIKLARINI KAYDEDEREK, "BURAYI KAZDIGIMIZDA PIRIL PIRIL KORUNMUS, HARIKA BUYUK BIR SEHIR ORTAYA CIKACAK" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYANIN DEMRE ILCESINDE TOPRAGIN 4 ILE 10 METRE ALTINDA, 1.5 KILOMETRE CAPINDA ALUVYONLA KAPLI ANTIK KENT OLDUGU BELIRTILDI. MYRA- ANDRIAKE KAZI BASKANI PROF. DR. NEVZAT CEVIK (FOTODAKI), ALAN KAMULASTIRILMADIGI ICIN KAZI CALISMALARINA BASLAYAMADIKLARINI KAYDEDEREK, "BURAYI KAZDIGIMIZDA PIRIL PIRIL KORUNMUS, HARIKA BUYUK BIR SEHIR ORTAYA CIKACAK" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYANIN DEMRE ILCESINDE TOPRAGIN 4 ILE 10 METRE ALTINDA, 1.5 KILOMETRE CAPINDA ALUVYONLA KAPLI ANTIK KENT OLDUGU BELIRTILDI. ( MYRA- ANDRIAKE)  (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYANIN DEMRE ILCESINDE TOPRAGIN 4 ILE 10 METRE ALTINDA, 1.5 KILOMETRE CAPINDA ALUVYONLA KAPLI ANTIK KENT OLDUGU BELIRTILDI. ( DEMRE GENEL)  (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYANIN DEMRE ILCESINDE TOPRAGIN 4 ILE 10 METRE ALTINDA, 1.5 KILOMETRE CAPINDA ALUVYONLA KAPLI ANTIK KENT OLDUGU BELIRTILDI. ( DEMRE GENEL)  (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

 
Otomobilin yakıt deposundan kaçak bal çıktı
 
İzmirli para atletten 1 yılda 3 rekor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'da uyuşturucu operasyonuna 2 gözaltı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde polisin operasyonuyla toplam 504 adet ecstasy ...
Antalya'da denizde korkutan hortum
ANTALYA'nın Demre ilçesinde denizde oluşan hortum, karaya ulaşmadan kayboldu.
Antalya'da görsel şölen
ANTALYA'nın Kaş ilçesindeki Torosların yüksek kesimlerinde ortaya çıkan ...
 
Öğretmenler BATEM seralarını inceledi
BATI Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde (BATEM) Ziraat Meslek Lisesi ...
Çevreci Komşu Kart'ta 4 milyon puana doğru
MURATPAŞA Belediyesi'nin nitelikli ambalaj atıklarıyla birlikte bitkisel ...
Elmalılı öğrencilerden Ata'ya ziyaret
ANTALYA'nın Elmalı ilçesindeki İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi öğrencileri ...
 
'Hazan Mevsimi' sergisi açıldı
DÖŞEMEALTI Halk Eğitimi Merkezi'nin (HEM) geleneksel el sanatları öğretmeni ...
Fotoğrafçılardan, Aleyna'ya tam not
ANTALYALI manken Ayça Bölükbaşı'nın kurduğu AS Ajans mankeni Aleyla Öztürk, ...
Orman çöpleri, kadınların elinde dövize dönüştü
ANTALYA'da çoğunluğu kadınlardan oluşan 400 çalışanıyla çöplerden Noel ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva