Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
8 Nisan 2021 Perşembe - 10:14

Denizlerde yaklaşan tehlike

TÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan ‘İklim Değişikliği ve Türkiye Denizleri Üzerine Etkileri’ adlı kitap, kürsel ısınmaya bağlı denizlerdeki tehlikeyi ortaya çıkardı.

Denizlerde yaklaşan tehlike
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2020 yılında TÜDAV ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘İklim Değişikliği ve Denizlerimiz’ konulu çalıştayda ortaya konulan bilimsel görüşler, ‘İklim Değişikliği ve Türkiye Denizleri Üzerine Etkileri’ başlıklı kitapta toplandı. 41 uzmanın katkıda bulunduğu kitapta, iklim değişikliği ile denizel ekosistemin ilişkisi üzerine yapılan çalışmaların sonuçları yer aldı. 

“BALIKÇILIKTA VERİM AZALACAK”  

Kitabın editörlerinden İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk,  iklim değişikliğinin denizlerdeki etkilerini DHA’ya anlattı. Prof. Dr. Öztürk, “Deniz suyu sıcaklığının artışı ile birlikte, Akdeniz'de başta mercan türlerinde beyazlama ile yılan balıklarının göç yollarının değişmesi görülebilir. Yine aynı zamanda iklim değişikliği yabancı türdeki balıkların farklı denizlere gelmesini kolaylaştırır. Deniz suyu seviyesinin artışı, bir yandan da deniz suyu sıcaklığının artışı demek. Deniz suyu sıcaklığının artışı da belli canlı türlerinin bir denizden başka bir denize gitmesi anlamına geliyor. Bu durumdan dolayı balıkçılıktaki verim azalabilir ve yabancı deniz anaları, balon balıkları gibi türler daha fazla denizlerimize girebilir” dedi.  

“DENİZ SUYUNDAKİ ASİTLEŞMEYLE AŞIRI PLANKTON PATLAMALARI YAŞANABİLİR”  

İklim değişikliğinin araştırılması için izleme programının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, “Asitleşme ise deniz suyundaki PH değerinin düşmesidir. Denizlerdeki PH değerinin düşmesi de birçok canlı grubunun kabuk yapma sürecinin azaltması demektir. Deniz kestaneleri ve deniz yıldızları başta olmak üzere birçok türün popülasyonunun azalması anlamına gelir. Yine deniz suyundaki asitleşme ile aşırı plankton patlamaları yaşanabilir. Burada önemli olan denizlerin izlenmesidir” diye konuştu.

“DENİZ ÇAYIRLARININ ÇOK İYİ KORUNMALI”  

20 sene sonra Trabzon'da ya da Giresun sahillerinde birçok farklı balık türlerinin olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Denizlerdeki durumun çözümlerinden biri Türkiye'nin Ege ve Akdeniz’inde bulunan deniz çayırlarının çok iyi korunması. Deniz çayırları bizim şu an aldığımız oksijene destek oluyor. Yine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin çevreye ve doğaya yatırım yapması lazım. Mesela deniz çayırlarının korunmasını rehine olarak gösterip, Dünya Bankası’ndan para almak mümkün” ifadelerini kullandı.  

Deniz suyu sıcaklığının hava sıcaklığını da etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Öztürk,  

“Hava sıcaklığının 2 derecenin üzerine çıktığı söyleniyordu. Oysa  hava sıcaklığının birbuçuk derece de tutulması planlanıyordu” dedi. 

“AKDENİZ HAVZASI, YEREL TÜRLERİN TEHDİT ALTINDA OLDUĞU BİR SICAK NOKTA"

Denizlerle ilgili çalışmanın Birleşmiş Milletler Okyanus On yılı (UN Ocean Decade, 2021-2030) dönemini kapsayan süreçte ve 22-23 Nisan'da çevrim içi gerçekleştirilecek iklim değişikliği temalı Liderler Zirvesi'nin öncesinde çıkarılmasını önemsediklerini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, "'İklim Değişikliği ve Türkiye Denizleri Üzerine Etkileri' başlıklı bir kitapta ikim değişikliğinin denizel ekosisteme, kıyılarımıza, kültürel mirasa, insan sağlığına olan etkileriyle alınabilecek önlemler yanında başta belediyelere ve ilgili devlet kurumlarına değişime uyum konusunda fikir veriyor. Denizel biyolojik zenginliğiyle bilinen Akdeniz Havzası, yerel türlerin çoğunun tehdit altında olduğu bir sıcak nokta artık. Kitabın, yayımlanması büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

“AKDENİZ'İN SUYU 50 YILDA 1.5 DERECE ARTTI"

Kitabın editörlerinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu da şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye denizlerinde zaman geçirmeden uzun erimli ölçüm ve izleme çalışmalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunuyor. Son çalışmalar geçen 50 yılda Akdeniz'de yüzey deniz suyu sıcaklığının yaklaşık 1,5 derece arttığını gösteriyor. Tahminler 2100 yılında deniz seviyesinin bir iki 2 metre arası artabileceğini, bundan Akdeniz sahil nüfusunun büyük ölçüde etkileneceğini gösteriyor. Deniz kıyısında bulunan bütün yerleşimlerin ayrıntılı uyum planlarını yapmaları gerekiyor. Soluduğumuz havadaki oksijenin yüzde 50'den fazlasını sağlayan denizlerde de iklime bağlı olarak değişimler yaşanıyor. Denizlerdeki iklim ilintili değişimler, bütün insanlığı olumsuz etkileyecek niteliktedir. Esasen, iklim değişikliği ve etkileri çok disiplinli uzmanlık isteyen konulardır. Deniz ekosistemlerin üzerindeki baskıyı azaltmak, değişen iklim ile beraber, iklim değişikliğine adaptasyon ve değişikliğin etkilerini azaltmak için sosyal ve ekonomik olarak uygulanabilir doğa temelli çözümler geliştirmek gerekiyor."

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE ORTA DOGU TEKNIK UNIVERSITESI (ODTU) DENIZ BILIMLERI ENSTITUSUNDEN UZMANLARIN KATILIMI ILE HAZIRLANAN IKLIM DEGISIKLIGI VE TURKIYE DENIZLERI UZERINE ETKILERI KITABI YAYINLANDI. KITAPTA YER ALAN 25 MAKALEDE TURKIYE DENIZLERINDE GORULEN DENIZ SUYU SICAKLIK DEGISIKLERI, BUNUN DENIZ CANLILARI UZERINE ETKILERI, BELIRTEC TURLER, ISTILACI YABANCI TURLER, SULAK ALANLARIN VE KIYILARIN TUZLANMASI, SU URUNLERI AV BILESIMINDEKI DEGISIMLER, UYUM VE YONETIM STRATEJILERIYLE IKLIM DEGISIKLIGININ KIYISAL ALANLARA ETKILERI GIBI BIRCOK KONU UZERINDE DURULDU. BILIMSEL CALISMADA, AKDENIZDEKI SU SICAKLIGININ SON 50 YILDA 1.5 DERECE ARTTIGI KAYDEDILDI. FOTOGRAFTAIKLIM DEGISIKLIGINDEN ETKILENEN YARI OLU TAS MERCAN.. (FOTOGRAF:ISTANBUL-DHA)

TUDAV BASKANI PROF.DR. BAYRAM OZTURK. (FOTOGRAF:ISTANBUL-DHA)

FOTOGRAFTA ODTU DENIZ BILIMLERI ENSTITUSU MUDURU PROF. DR. BARIS SALIHOGLU
(FOTOGRAF:DHA)

DOGU TEKNIK UNIVERSITESI (ODTU) DENIZ BILIMLERI ENSTITUSUNDEN UZMANLARIN KATILIMI ILE HAZIRLANAN IKLIM DEGISIKLIGI VE TURKIYE DENIZLERI UZERINE ETKILERI CALISTAYA KATILAN BILIM INSANLARI  (FOTOGRAF:DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV) VE ORTA DOGU TEKNIK UNIVERSITESI (ODTU) DENIZ BILIMLERI ENSTITUSUNDEN UZMANLARIN KATILIMI ILE HAZIRLANAN IKLIM DEGISIKLIGI VE TURKIYE DENIZLERI UZERINE ETKILERI KITABI YAYINLANDI.  (PROF.DR. BAYRAM OZTURK)

İhsan DÖRTKARDEŞ-Esma MURAT- Feridun AÇIKGÖZ/ İSTANBUL, (DHA)

 
İyi Parti Antalya'da 'Genç' isyan
 
Emekli uzman çavuş, oğlunu işlettiği kebapçıda öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Yıldızları'nın şehit pilotu, memleketine uğurlandı
KONYA'da dün Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın akrobasi timi olan Türk Yıldızları'na ...
'Rizeli astronotlar' üne kavuştu; Rusya’dan davet geldi
RİZE’de kıl çorap, lastik ayakkabı ve arıcı kıyafeti giyip, motosiklet ...
Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 'yatay yapılaşma' çağrısı
İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
 
Çırağan'da ‘Setr-i Nur 2021’ gelinlik defilesi gerçekleşti
Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen ‘Setr-i Nur 2021’ gelinlik defilesinde ...
Kızılcahamam'daki çarşıda 20 iş yeri yandı
ANKARA'nın Kızılcahamam ilçesinde, Kasaplar Çarşısı'ndaki dükkanda çıkan ...
Ramazan tedbirleri arasında 'Tam kapanma' var mı?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ...
 
Ücret ödemeden halk otobüsüne binen 2 genç, şoförü darbetti
ADANA'da ücret ödemeden özel halk otobüsüne binen kimliği belirsiz 2 genç, ...
Kanser farkındalığı için ağaçlara ponpon astılar
MERSİN'de Mezitli Belediyesi Örgülü Sokakta 'Kanserle Savaş Haftası' dolayısıyla ...
1 milyon 750 bin liralık vurgun yapan tefecilere operasyon
ADANA'da faizle para vererek 1 milyon 750 bin liralık vurgun yapan tefecilik ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva