TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
3 Şubat 2020 Pazartesi - 10:54

Depremzedelere psikolojik tedavi önerisi

MANİSA'nın Akhisar ve Kırkağaç ilçelerini etkileyen depremler ve devam eden artçı sarsıntılar bölgede yaşayanları endişelendirirken, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ecenur Aydın Aşık, psikolojik destek alınması gerektiğini söyledi.

Depremzedelere psikolojik tedavi önerisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akhisar'da, 22 Ocak'ta meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan 1800'ün üzerindeki artçı sarsıntının ardından bölgede, korkudan evlerine giremeyenler geceyi çadırlarda geçiriyor. En ufak bir sallantıda yüreklerin ağza geldiği Manisa'da sıklaşan sarsıntılar nedeniyle de tedirginlik yaşanıyor.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ecenur Aydın Aşık, deprem öncesi ve sonrası yaşanan durumlarla ilgili açıklamalarda bulunup, vatandaşları uyardı. Psikiyatrist Aşık, "Depreme güvenlik önlemi almadan maruz kalmak insanlarda bir panik ve travma yaratabiliyor. Depremi kriz olarak atlatmak en kolayı. Deprem öncesinde bir hazırlık yapabilirsek, güvenlik önlemi alabilirsek, evimizin güvenli noktalarını bulabilirsek, dışarıdaki toplanma noktalarımızı bilirsek, deprem çantasını hazırlarsak, aile içerisinde bilgi paylaşımında bulunup ortak noktada buluşabilirsek, iletişimi nasıl sağlayacağımızı bilirsek deprem, bir travma olmaktan çıkar ve krizi atlatmaya döner" dedi.

'DEPREM GERÇEĞİ ÇOCUKLARA ANLATILMALI'

Deprem paniğinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurgulayan Dr. Aşık, "Deprem paniği herkeste olabiliyor. Deprem anında kişi, çaresizlik yaşıyor. Bu da geleceğe karşı kaygı duymasını sağlıyor. Yaşamdan endişe duyuyor. Deprem sırasında duygusal tepki vermek, her insanın yaşayabileceği olağan durum. Sürekli deprem oluyormuş gibi hissetme, depremi içeren rüyalar görme, aşırı sinirli, aşırı gergin, huzursuz olma, sık sık irkilme, kontrolü kaybetme düşüncesinin 3- 4 haftadan uzun sürmesi halinde psikiyatriste başvurulması gerekir." dedi.

Depremin çocukların psikolojilerini de etkilediğine dikkat çeken Psikiyatrist Aşık, çocukların, anne ve babalarının davranışlarına göre hareket ettiğini belirterek şöyle konuştu:

"Çocuklar depremler sonrasında büyük bir belirsizlik içerisinde yaşayabiliyorlar. Hatta bazen kendilerini büyük, yıkık binaların içerisinde de bulabiliyorlar. Anne ve babalar çocuklarına sakin olmaları gerektiğini söylese de çocuklar anne ve babalarının nasıl davrandığına bakar. 'Çocuklara sakin olun' demek, onlara çok tesir etmez. Anne ve babanın kontrollü güvende olduğunu hissederek davranması, çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlar. Deprem yaşanıp, bittikten sonra çocuğa somut olarak ne yaşanıldığını, bunun bir doğa olayı olduğunu, ileri de bizleri nelerin beklediğini anlatmak gerekiyor. Çocuğa verilebilecek en büyük psikolojik destek, şu an güvende olduğunu ve bundan sonra güvende olacağını bilmesidir. Deprem sonrasında bedensel olarak da çocuklara sarılarak, dokunarak güvende olduğunu hissettirmek gerekir."

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde kuru kahve satışı yapan Yusuf Gül (60), "Depremler gerçekten bizi derinden etkiliyor. Uykumuz adeta tilki uykusu. Neredeyse gözümüz yarı açık uyuyoruz. Son günlerde Türkiye'de ve Manisa'da yaşanan depremler hayatımızı olumsuz etkiledi" dedi.  Yunusemre ilçesinde oturan işçi emeklisi Yaşar Gürol (72) da "Bu depremler bir doğa olayıdır. Korkuyoruz ama korkunun ecele faydası yok. Vatandaşlar olarak önlem almamız gerekiyor ama maalesef hiç umursamıyoruz. Ancak başımıza gelince çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Şehzadeler ilçesinde öğretmen Erol Özkan (54) da son günlerdeki depremler nedeniyle endişeli olduklarını belirterek, "Yaşadığımız evin binası, okulumuzun binası ne kadar depreme dayanıklı bunları hep düşünür hale geldik. Yaşanan artçı depremler bizi çok korkutuyor. En ufak bir masa sallanmasından bile korkar hale geldik. Depremlerin bir an önce bitmesini bekliyoruz" dedi.

MANISA RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI HASTANESI PSIKIYATRIST UZMANI DR. ECENUR AYDIN ASIK, SUREKLI DEPREMI YASIYORMUS GIBI BELIRTILER, DEPREMI ICEREN RUYALAR GORMEK, ASIRI SINIRLI, ASIRI GERGIN, HUZURSUZ, IRKILME HALI YASAMAK, KONTROLUMUZU KAYBEDIYORMUSUZ DUSUNCEMIZIN DEVAM EDIYOR OLMASI GIBI DURUMLARIN 3-4 HAFTADAN UZUN SURMESI HALINDE PSIKIYATRIK TEDAVIYE BASVURULMASI ONERISINDE BULUNDU.(FOTO: CEMIL SEVAL / MANISA, DHA)

MANISA RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI HASTANESI PSIKIYATRIST UZMANI DR. ECENUR AYDIN ASIK, SUREKLI DEPREMI YASIYORMUS GIBI BELIRTILER, DEPREMI ICEREN RUYALAR GORMEK, ASIRI SINIRLI, ASIRI GERGIN, HUZURSUZ, IRKILME HALI YASAMAK, KONTROLUMUZU KAYBEDIYORMUSUZ DUSUNCEMIZIN DEVAM EDIYOR OLMASI GIBI DURUMLARIN 3-4 HAFTADAN UZUN SURMESI HALINDE PSIKIYATRIK TEDAVIYE BASVURULMASI ONERISINDE BULUNDU.(FOTO: CEMIL SEVAL / MANISA, DHA)

MANISA'NIN AKHISAR VE KIRKAGAC ILCESINDE, MEYDANA GELEN DEPREMLER NEDENIYLE, VATANDASLARIN ENDISELI BEKLEYISI SURERKEN, MANISA RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI HASTANESI PSIKIYATRIST UZMANI DR. ECENUR AYDIN ASIK (FOTOGRAFTA), SUREKLI DEPREMI YASIYORMUS GIBI BELIRTILER, DEPREMI ICEREN RUYALAR GORMEK, ASIRI SINIRLI, ASIRI GERGIN, HUZURSUZ, IRKILME HALI YASAMAK, KONTROLUMUZU KAYBEDIYORMUSUZ DUSUNCEMIZIN DEVAM EDIYOR OLMASI GIBI DURUMLARIN 3-4 HAFTADAN UZUN SURMESI HALINDE PSIKIYATRIK TEDAVIYE BASVURULMASI ONERISINDE BULUNDU.(FOTO: CEMIL SEVAL / MANISA, DHA)

MANISA'NIN AKHISAR VE KIRKAGAC ILCESINDE, MEYDANA GELEN DEPREMLER NEDENIYLE, VATANDASLARIN ENDISELI BEKLEYISI SURERKEN, MANISA RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI HASTANESI PSIKIYATRIST UZMANI DR. ECENUR AYDIN ASIK (FOTOGRAFTA), SUREKLI DEPREMI YASIYORMUS GIBI BELIRTILER, DEPREMI ICEREN RUYALAR GORMEK, ASIRI SINIRLI, ASIRI GERGIN, HUZURSUZ, IRKILME HALI YASAMAK, KONTROLUMUZU KAYBEDIYORMUSUZ DUSUNCEMIZIN DEVAM EDIYOR OLMASI GIBI DURUMLARIN 3-4 HAFTADAN UZUN SURMESI HALINDE PSIKIYATRIK TEDAVIYE BASVURULMASI ONERISINDE BULUNDU. (FOTO: CEMIL SEVAL / MANISA, DHA)

MANISA'NIN AKHISAR VE KIRKAGAC ILCESINDE, MEYDANA GELEN DEPREMLER NEDENIYLE, VATANDASLARIN ENDISELI BEKLEYISI SURERKEN, MANISA RUH SAGLIGI VE HASTALIKLARI HASTANESI PSIKIYATRIST UZMANI DR. ECENUR AYDIN ASIK (FOTOGRAFTA), SUREKLI DEPREMI YASIYORMUS GIBI BELIRTILER, DEPREMI ICEREN RUYALAR GORMEK, ASIRI SINIRLI, ASIRI GERGIN, HUZURSUZ, IRKILME HALI YASAMAK, KONTROLUMUZU KAYBEDIYORMUSUZ DUSUNCEMIZIN DEVAM EDIYOR OLMASI GIBI DURUMLARIN 3-4 HAFTADAN UZUN SURMESI HALINDE PSIKIYATRIK TEDAVIYE BASVURULMASI ONERISINDE BULUNDU. DEPREM KORKUSU YASAYAN EROL OZKAN (FOTOGRAFTA)  (FOTO:CEMIL SEVAL/MANISA,(DHA)

Cemil SEVAL/MANİSA, (DHA) 

Etiketler:
 
Maydanoz balı, ilgi görmeyince atlara yediriliyor
 
Enez açıklarında 40 kaçak göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maydanoz balı, ilgi görmeyince atlara yediriliyor
TÜRKİYE Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkan Yardımcısı ve ...
Seferihisar açıklarında, 29 kaçak göçmen yakalandı
İZMİR'in Seferihisar ilçesi açıklarında, lastik botla yasa dışı geçiş ...
Giyim mağazasındaki yangın, yarım saatte söndürüldü
MANİSA'nın Selendi ilçesinde, 2 katlı giyim mağazasında, henüz belirlenemeyen ...
 
Patenli gençlerin halaylı ve tehlikeli yolculuğu kamerada
DİYARBAKIR'da, karayolunda halay çekerek ilerleyen patenli gençlerin yolculuğu ...
Kardan kapanan 575 yerleşim yeri, ulaşıma açıldı
BİTLİS'te, hafta sonu etkisinin artmasıyla 600 yerleşim yerinin kapanmasına ...
Ceren Özdemir’in adı müzik atölyesinde yaşayacak
ORDU’da cezaevi firarisi Özgür Arduç tarafından öldürülen Ceren Özdemir’in ...
 
Şarampole devrilen aracın sürücüsü öldü
AKSARAY’da kontrolden çıkarak şarampole devrilen hafif ticari aracın sürücüsü ...
Hasır dokuma sanatını yaşatmaya çalışıyor
KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde yaşayan Fethiye Aytekin (70), Denizli'nin ...
Arnavutköy sahilinde ceset ihbarı polisi harekete geçirdi
Beşiktaş, Arnavutköy Sahili açıklarında ceset olduğu ihbarını alan ekipler ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva