'Sera Okul'a renkli açılış
'Sera Okul'a renkli açılış
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Başkan Kotan’dan güreşçilere moral ziyareti
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Antalyalı 130 köylünün kömür ocağı mücadelesi
Dayakçı işadamına hapis talebi
Dayakçı işadamına hapis talebi
30 Kasım 2023 Perşembe - 14:37

Devre mülk dolandırıcılığında 720 yıla kadar hapis istemi

ESKİŞEHİR merkezli 11 ilde, kendilerini kurumsal firma çalışanı olarak tanıttıkları 34 kişiyi, 'devre mülklerini Arap ve Katarlı yabancı uyruklu kişilere yüksek fiyatlara satma' vaadiyle dolandıran 12'si tutuklu 48 şüpheli hakkında, hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Devre mülk dolandırıcılığında 720 yıla kadar hapis istemi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, geçen yıl eylül ayında devre mülk dolandırıcılığı ihbarları üzerine soruşturma başlattı. Başsavcılık koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerinin takibe aldığı şüphelilerin, devre mülk ve konut ilanları üzerinden ulaştıkları mağdurlara, mülklerini yabancı uyruklu kişilere piyasa değerinin üzerinde satış vaadinde bulunup, aldıkları komisyonlarla dolandırdığı tespit edildi. Ayrıca mağdurların cep telefonlarına kurdukları dijital bankacılık uygulamasıyla yüklü miktarda kredi çekip kendi hesaplarına aktardıktan sonra uygulamayı silerek milyonlarca lira haksız kazanç elde ettikleri belirlendi.

12 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Yaklaşık 2 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından polis ekiplerinin geçen yıl kasım ayında Eskişehir'in yanı sıra İstanbul, Gaziantep, Samsun, Çanakkale, Afyonkarahisar, Kütahya, Antalya, Balıkesir'in merkez ve Edremit ilçeleri ile Manisa'nın Akhisar, Muğla'nın Bodrum ilçelerinde belirlenen 41 adrese düzenlenen operasyonlarda 48 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerdeki aramalarda 2 silah, bir miktar uyuşturucu, cep telefonları, GSM sim kartları, devre mülk sahiplerinin isimlerinin bulunduğu listeler, not defteri, ajanda, dizüstü bilgisayar, flash bellekler ve çok sayıda evrak ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 12'si 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' ve 'Nitelikli dolandırıcılık'tan tutuklandı, diğerleri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

HAPİS CEZASI İSTENDİ

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, 12'si tutuklu 48 şüpheli hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Eskişehir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, 'Nitelikli dolandırıcılık' ve 'Suç işlemek için örgüt kurma, yönetme ve üye olma' suçundan 7 şüpheli hakkında 16 yıldan 48 yıla kadar, 3 şüpheli hakkında 24 yıldan 72 yıla kadar, 3 şüpheli hakkında 32 yıldan 96 yıla kadar, 2 şüpheli hakkında 40 yıldan 120 yıla kadar, 2 şüpheli hakkında 48 yıldan 144 yıla kadar, 1 şüpheli hakkında 56 yıldan 168 yıla kadar, 3 şüpheli hakkında 72 yıldan 216 yıla kadar, 1 şüpheli hakkında 88 yıldan 264 yıla kadar, 1 şüpheli hakkında 104 yıldan 312 yıla kadar, 1 şüpheli hakkında 112 yıldan 336 yıla kadar, 8 şüpheli hakkında 240 yıldan 720 yıla kadar, 16 şüpheli hakkında ise 8 yıldan 24'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ İDDİANAMEDE

İddianamede şüphelilerin, devre mülk ve konut ilanlarından ulaştıkları ev sahiplerine, mülklerini Arap, Katarlı gibi vatandaşlık almak isteyen yabancılara piyasa değerinin üzerinde satış vaadinde bulundukları, mağdurların cep telefonlarına kurdukları dijital bankacılık uygulamasıyla yüklü miktarda kredi çekip kendi hesaplarına aktardıkları, devre mülk satışı için hiçbir resmi işlem yapılmadığı, şüphelilerin dolandırıcılık olayı gerçekleştirmek üzere aynı gün içerisinde çok fazla sayıda GSM hattı aldıkları, satış işleminin gerçekleşmesi için teminat, tapu masrafı gibi bahanelerle para istedikleri, mağdurların nakit olması durumunda parayı elden aldıkları, olmaması durumunda ise bankalarla anlaşmaları olduğunu söyleyerek bu bankalardan hesap açmalarını istedikleri tespit edildi. Ayrıca milyonlarca lira dolandıracakları kişileri algılama kabiliyetleri zayıf kişilerden seçtikleri belirtilen iddianamede, satış tarihi yaklaşan ya da geçen mağdurları tekrar dolandırmak için dolar üzerinden satış yapılacağını, bu nedenle tapu ve masrafların fazla çıktığını söyleyerek tekrar para talebinde bulundukları, kurdukları fason şirketler üzerinden sözleşme imzalattıkları, sözleşmeleri mağdurlara satış sözleşmesi gibi gösterdikleri ancak sözleşmenin reklam tanıtım sözleşmesi olduğu, bu sözleşmeler sayesinde nitelikli dolandırıcılık olaylarını münferit bir hukuksal anlaşmazlık gibi gösterdikleri tespitlerine yer verildi.

ESKISEHIR MERKEZLI 11 ILDE KENDILERINI KURUMSAL FIRMA CALISANI OLARAK TANITTIKLARI 34 KISIYI, DEVRE MULKLERINI ARAP VE KATARLI YABANCI UYRUKLU KISILERE YUKSEK FIYATLARA SATMA VAADIYLE DOLANDIRAN 12SI TUTUKLU 48 SUPHELI HAKKINDA NITELIKLI DOLANDIRICILIK ILE SUC ISLEMEK AMACIYLA ORGUT KURMA SUCLARINDAN TOPLAMDA 840 YILDAN 2 BIN 520 YILA KADAR HAPIS CEZASI ISTEMIYLE DAVA ACILDI.
(FOTO:ESKISEHIR-DHA)

Engin ÖZMEN/ESKİŞEHİR, (DHA)

 
Ev ve Ofis Dekorasyonu İçin Doğa Tabloları
 
Prof. Dr. Akay: Pıhtıya bağlı hastalıklar ölüm sebeplerinde başı çekiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bülent Şakrak'tan Ceyda Düvenci açıklaması
Ekranların sevilen yüzlerinden Bülent Şakrak, Kadıköy'de bir mekan çıkışında ...
61 yıllık berber, dükkanında tıraş makinesi kullanmıyor
AKSARAY’da 12 yaşında başladığı ve 61 yıldır berber olan Salim Tokyay ...
İftiraya uğrayan doktor, görevine iade edildi
MUĞLA'nın Menteşe ilçesinde muayene sırasında Esra Ç.'ye (17) cinsel istismarda ...
 
Zorunlu kış lastiği uygulaması yarın başlıyor
Ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması yarın başlayacak. 1 ...
MSB: Son bir haftada 49 terörist etkisiz hale getirildi
MİLLİ Savuma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral ...
Denizde kaybolan 2 liseliyi arama çalışmalarında 4’üncü gün
TRABZON'da, limanda cep telefonuyla görüntü çekerken fırtına kaynaklı ...
 
Lisede ‘zorbalığa’ suç duyurusu
AKSARAY’da fen lisesinde iki öğrenci, 10'uncu sınıf öğrencisi M.S. A.’yı ...
57 kaçak göçmen kurtarıldı, 23 kaçak göçmen yakalandı
MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
Demet Akalın'dan ‘Dilan Polat’ iddiası
Ünlü şarkıcı Demet Akalın, programında eskiden beraber çalıştığı ve şuanda ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva